FONTOS


 

Magyar is lehet a német klasszis

Katrin Kieseler, a legjobb német kajakosnő azt tervezi, hogy elhagyja hazáját és egy másik ország színeiben folytatja pályafutását. Még az is előfordulhat, hogy magyar lesz.

A 23 éves versenyző azért gondolkodik a váltáson, mert összeütközésbe került a német szövetség (DKV) vezetőivel, akik a sydneyi olimpiára csak egyesben nevezték be. Ő ezt annyira sérelmesnek tartotta (négyesben és párosban is szeretett volna indulni), hogy el sem utazott Ausztráliába.

Kieselernek magyar barátja van (az MTI nemhivatalos értesülése szerint egy ifjúsági világbajnok kenus), ezért - legalábbis ezt feltételezi a dpa német hírügynökség - elképzelhető, hogy Magyarországon folytatja pályafutását.

- Csütörtökig semmilyen tárgyalás nem zajlott a magyar szövetség és a német versenyző között - mondta a távirati iroda érdeklődésére Angyal Zoltán szövetségi kapitány. - Hallottam Kieseler távozási szándékáról, de Sydneybe olyan hírek érkeztek, hogy inkább Ausztráliában telepedne le, ott folytatná a versenyzést. Természetesen az sem elképzelhetetlen, hogy később mégis Magyarországra jön.

A dpa szerint az is lehetséges, hogy Ausztria lesz Kieseler új hazája, feltéve, hogy valóban elhagyja Németországot.

- A válogatón legyőztem Birgit Fischert is. Mindenki tudja, hogy jelenleg én vagyok a legjobb német kajakosnő, ennek ellenére nem neveztek sem a párosra, sem a négyesre - magyarázta elkeseredésének okát. - Először abba akartam hagyni, de rájöttem, hogy sokkal jobban fáj majd a németeknek, ha más ország színeiben nyerem az érmeket a németek előtt. Két szövetséggel tárgyalok, még nem döntöttem el, hogy hol folytatom.

Kieseler a k-4-es tagjaként 1997-ben világ-, idén Európa-bajnok lett.

- Talán azon is elgondolkodnak majd egyszer a német szövetségben, hogy miért hagyják el sorra a világbajnokok Németországot. Jozefa Idem Olaszországnak, Katrin Borchert Ausztráliának nyeri az érmeket. Úgy érzem, hogy senki sem veszi komolyan az elhatározásomat. Amikor otthagytam az olimpiai edzőtábort, megmondtam, hogy elmegyek. Azóta felém sem néztek.

- Kieseler csak akkor versenyezhet más nemzet színeiben a világbajnokságon, ha erre a DKV engedélyt ad. Nem tudom miért olyan biztos benne, hogy ez így lesz - jelentette ki Wolfgang Over német főtitkár.

Sporthírek, 2000.11.23.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK