FONTOS


 

Kolonics 1000 méteren is nyerő
Magyar-német párharc a MOL Nemzetközi Kupán


Sydneyre emlékeztető, szeles időjárás fogadta a tizennégy országból érkezett kajakosokat, kenusokat a szegedi MOL Nemzetközi Kupa második napján. Az olimpiát nem csupán a kellemetlen idő, de az induló versenyzők is eszünkbe juthatták, hiszen a hazai versenyzők közül szinte mindegyik olimpikonunk rajthoz állt, és itt vannak a világ élvonalához tartozó német és ausztrál kajak-kenu társadalomból is jónéhányan.

A péntek az elő- és középfutamoké, a szombat délelőtt azonban már az 1000 méteres döntőké volt. Elsőként a női négyes egységek álltak rajtvonalhoz, köztük három magyar hajóval, amelyek közül a Dékány Kinga-Szabó Ágnes-Viski Erzsébet-Bóta Kinga fémjelezte kvartett lett a favorit, másodikként az ukránok érkeztek be, a bronzérmet pedig szintén hazai lányok vitték el, jelesül Rasztóczky Eszter, Móni Katalin, Fazekas Krisztina és Keresztes Alexandra.


Kolonics György
Remek formában van
Néhány perccel később igazi férfias küzdelem következett a kenu egyesek 1000 méteres számában: a két magyar versenyzőnek, a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics Györgynek, és a másik Gyurinak, Kozmann Györgynek olyan kiválósággal kellett felvenni a versenyt, mint a szám olimpiai bajnokával, a német Andreas Dittmerrel. Kolo azonban saját bevallása szerint is remek formában van, ezért nem csoda, hogy végül ő ért elsőként a célba. Dobogós lett Kozmann is, neki bronzérmet akasztottak a nyakába, Dittmernek pedig - közéjük beszorulva - meg kellett elégednie a második hellyel. Egy német tudósító kolléga szerint a szél volt az oka honfitársa gyengébb szereplésének, a magyar kenusok azonban szerencsére nem a körülményekkel, hanem a versennyel voltak elfoglalva.

Érdekesen és kevésbé sikeresen alakult a kajakosok egyéni futama, ahol a három magyar induló közül az előfutamok során úgy tűnt, Storcz Botond lesz a nyerő, a számot azonban egy kevésbé ismert olasz, Jacopo Hajocchi nyerte, második lett az egyik esélyesnek tartott német Liwowski, a párosban és négyesben olimpiai bajnok Storcz pedig a harmadik helyre érkezett. Bethlenfalvi negyedik lett, Kökény Roland, aki ebben a számban indult a tavalyi olimpián, viszont csak a hatodik helyet tudta megszerezni.

Európa- és világbajnokságokon az idei évtől rendeznek női számokat 1000 méteren. A MOL Kupán igazi kajakos nagyságok mérkőztek meg ezen a távon. Rajthoz állt a két olimpiai ezüstéremmel is büszkélkedhető Kovács Katalin, valamint három Katrin: Borchert, Kiesler és a kétszeres olimpiai bajnok Wagner. ?k nem csupán keresztnevükben, hanem származásukat tekintve is megegyeznek: mindhárman németek, bár Borchert és Kiesler ausztrál színekben versenyez. Katink végül második lett, de ilyen mezőnyben ez nem ad okot sem meglepetésre, sem szomorúságra; a német-német Wagner jobb volt nála, kemény küzdelemben árán ő ért elsőként a célba.

A kenu párosok versenyében nem csupán hazai, de helyi siker is született, az első helyet ugyanis a múlt heti magyar bajnokságon is aranyérmet szerzett Fürdök Gábor-Hüttner Csaba kettős szerezte meg. A Démász-Szeged versenyzői második helyre szorították a Sydneyben ezen a távon bronzérmes német duettet, és érvényesült az egyesben megismert "szendvicsformáció", a bronzérmet ugyanis a Koncz-Jakus páros nyerte.


Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor
Az olimpiai kvartett kikapott

Meglepő eredmény született férfi kajakpárosok versenyében: az olimpián bronzérmes Bártfai-Veréb kettős erejéből a harmadik helyre futotta, pedig az utolsó méterekig ők vezettek. Így is magyar siker született azonban, Siebel Lajos és Bauer Márton nagy hajrában megelőzték nemcsak honfitársaikat, de a dán egységet is. A női párosokat a németeknek sikerült megnyerni, Bóta Kinga és Viski Erzsébet harmadikként érkeztek be, ami viszont igazi meglepetés volt - nem túl kellemes -, hogy világverő négyesünk, az olimpiai bajnok Kammerer Zoltán- Storcz Botond-Vereckei Ákos-Horváth Gábor fémjelezte kvartett a második helyen végzett. Üröm az örömben, hogy a bronzérem szintén magyaroké, jelesül a Siebel-Kökény-Mangel-Molnár négyesé, az első hely azonban a németeké lett.

A szombat délelőtt tehát magyar-német párharcot hozott, amely minden bizonnyal folytatódni fog a holnapi 500 és 200 méteres döntőkben is.

1000 méteres döntők
nők:
k-4:
1. Dékány Kinga, Szabó Ágnes, Viski Erzsébet, Bóta Kinga (magyar) 3:20.61 p
2. Alena Cserevatova, Janna Oszipenko, Marij Ralcseva, Tatjana Szemilcina (ukrán) 3:21.17
3. Rasztótszky Eszter, Móni Katalin, Fazekas Krisztina, Keresztes Alexandra (magyar) 3:23.03
..5. Szádovszky, Rácz, Benedek, Gyertyánffy (magyar) 3:30.97

k-1:
1. Katrin Wagner (német) 3:57.60 p
2. Kovács Katalin (magyar) 4:00.05
3. Petra Santy (belga) 4:00.33
4. Katrin Borchert (ausztrál) 4:01.37
5. Katrin Kieseler (ausztrál) 4:05.64

k-2:
1. Manuela Mucke, Nadine Opgen-Rhei (német) 3:39.28 p
2. Katrin Borchert, Katrin Kiesler (ausztrál) 3:41.38
3. Bóta Kinga, Viski Erzsébet (magyar) 3:41.77
..6. Szabó Ágnes, Móni Katalin (magyar) 3:46.88

férfiak:
c-1:
1. Kolonics György (magyar) 3:52.22 p
2. Andreas Dittmer (német) 3:54.27
3. Kozmann György (magyar) 3:55.46

k-1:
1. Jacopo Hajocchi (olasz) 3:31.82 p
2. Lutz Liwowski (német) 3:32.42
3. Storcz Botond (magyar) 3:33.46
4. Bethlenfalvi István (magyar) 3:34.06
..6. Kökény Roland (magyar) 3:35.42

c-2:
1. Fürdök Gábor, Hüttner Csaba (magyar) 3:35.37 p
2. Stefan Utess, Lars Kober (német) 3:35.66
3. Koncz István, Jakus Béla (magyar) 3:38.76

k-2:
1. Siebel Lajos, Bauer Márton (magyar) 3:12.51 p
2. Mads Kongsgaard, Kim Wraae (dán) 3:15.26
3. Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián (magyar) 3:15.83
4. Baranyai Péter, Eigner Zsolt (magyar) 3:17.15

c-4:
1. Viktor Jiráski, Karel Kozisek, Jan Brecka, Jan Machák (cseh) 3:22.50 p
2. Mikola Dimakov, Dmitro Sablin, Vladimir Petruhin, Viktor Dobrotvors (ukrán) 3:24.40
3. Nikica Ljubek, Drazen Funtak, Emanuel Horvaticek, Árpád Farkas (horvát) 3:28.96

k-4:
1. Andreas Ihle, Mark Zabel, Stefan Ulm, Marko Herszel (német) 2:53.95 p
2. Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor (magyar) 2:54.85
3. Siebel Lajos, Kökény Roland, Mangel Berény, Molnár Péter (magyar) 2:58.52

INDEX, 2001.05.26.

Kovács Katalin 500 méteren visszavágott
MOL Nemzetközi Kupa: 19 magyar aranyérem


Folytatódott a magyar és a német kajak-kenusok párharca a tizennégy országot felvonultató szegedi MOL Nemzetközi Kupa harmadik, utolsó napján is. Bár a harc kevésbé volt küzdelmes és kiegyenlített, mint tegnap, a hazai versenyzők ugyanis a kilenc 500 méteres döntőből hétszer végeztek az első helyen.

A regatta utolsó napjának derűs, napfényes délelőttje az 500 méteres döntők jegyében telt, és elsőként a hölgyek ültek hajóba, méghozzá a négyes egységek. Hazánkat három kvartett is képviselte az olimpiai számban, a favorit végül - nem túl nagy meglepetésre - a Kovács Katalin-Szabó Szilvia-Viski Erzsébet-Bóta Kinga négyes lett, megelőzve ezzel a németeket, akik másodikként érkeztek a célba. Emlékezetes, a lányok ebben a számban ezüstérmet szereztek tavaly Sydney-ben, ahol éppen a németek előzték meg őket, az összehasonlításnak azonban nem lenne túl sok értelme, hiszen nem csupán a magyar egység változott (Kőbán Rita helyére Bóta Kinga került), hanem a német is - náluk a germán kajak nagyasszonya, Birgit Fischer szállt ki azóta a hajóból.


Kovács Katalin
Visszavágott a tegnapi vereségért
Kolonics György újra bebizonyította, hogy igazi mestere a kenusportnak: előző nap 1000 méteren, ma 500-on is iskolázta le a nemzetközi mezőnyt. Újra a nagy ellenfelet, a német Andreas Dittmert szorította a második helyre, igaz, hozzátehetnénk, nem is vártunk tőle mást, hiszen Sydney-ben is az 500 méteres egyéniben szerzett aranyérmet. Ugyanezen szám kajakos megfelelőjének hazai és világsztárja, Vereckei Ákos nagyszerű, elegáns evezéssel győzte le ellenfeleit, megszerezve ezzel a nap harmadik magyar elsőségét. Kovács Kati pedig visszavágott a tegnapi 1000 méteren elért második helyért, ma az olimpiai távon ugyanis maga mögé utasította mindhárom Katrint: Borchertet, Wagnert és Kieslert is.

Fürdökéknek sajnos nem sikerült megismételni a tegnapi egy kilométeres győzelmet, a románok mögött, másodikként értek célba a kenu kettesek között. Meglepetés született a kajakosok között, az olimpián első helyet szerző Storcz Botond-Kammerer Zoltán páros ugyanis a negyedik helyre szorult, így a dobogón az ebben a számban most bemutatkozó Kökény Roland-Horváth Gábor duó képviselte hazánkat, méghozzá a középső fokon. Az aranyérmek sorozatát Bóta Kinga és Szabó Szilvia folytatta, ők szintén a német párost győzték le, megszerezve ezzel a magyar csapat ötödik vasárnapi aranyát.

A kenu négyesek félkilométeres számában mindössze három egység állt rajthoz: a csehek, ukránok és a magyarok. Talán mondani sem kell, az utóbbiak nyertek, azaz Feil Imre, Ipacs László, Fehér Imre és Kozmann György. A kajakosok négyeseinek futamában három magyar egység is képviseltette magát, felkészültségüket pedig az eredmény jelzi, vagyis az, hogy a döntő közöttük dőlt el: az arany- és az ezüstérmet is magyar hajók szerezték meg.

500 m-es döntők:
nők:
k-1
1. Kovács Katalin (magyar) 1:59.23 perc
2. Katrin Borchert (ausztrál) 1:59.75
3. Katrin Wagner (német) 2:00.66

k-2:
1. Szabó Szilvia, Bóta Kinga (magyar) 1:45.51 p
2. Manuela Mucke, Nadine Opgen-Rhei (német) 1:47.28
3. Anett Schuck, Maike Nollen (német) 1:47.93

k-4
1. Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga (magyar) 1:38.18 p
2. Anett Schuck, Manuela Mucke, Katrin Wagner, Nadine Opgein-Rhein (német) 1:39.96
3.Dékány Kinga, Szabó Ágnes, Fazekas Krisztina, Móni Katalin (magyar) 1:42.27
..5. Szádovszky, Rácz, Benedek, Gyertyánffy (magyar) 1:45.98

férfiak:
k-1:
1. Vereckei Ákos (magyar) 1:45.00 perc
2. Lutz Liwowski (német) 145.30
3. Jan Schafer (német) 1:47.28
4. Borhi Zsombor (magyar) 1:47.34
5. Bethlenfalvi István (magyar) 1:47.67

k-2:
1. Ronald Rauhe, Tim Wieskötter (német) 1:34.41 p
2. Kökény Roland, Horváth Gábor (magyar) 1:35.24
3. Jordan Jordanov, Dimitar Ivanov (bolgár) 1:36.87
4. Storcz Botond, Kammerer Zoltán (magyar) 1:36.89
..9. Kadler Viktor, Babella Balázs (magyar) 1:44.24

k-4:
1. Mangel Berény, Jármi Márton, Beé István, Hegedűs Róbert (magyar) 1:24.06 p
2. Siebel Lajos, Kökény Roland, Molnár Péter, Horváth Gábor (magyar) 1:24.42
3. Andreas Ihle, Mark Zabel, Stefan Ulm, Marko Herszel (német) 1:25.22

c-1
1. Kolonics György (magyar) 1:57.99 p
2. Andreas Dittmer (német) 1:59.80
3. Antonio Cannone (olasz) 2:01.03
..5. Belicza Béla (magyar) 2:03.45
..7. Kozmann György (magyar) 2:05.45

c-2:
1. Josif Anisim, Chiriac Marcov (román) 1:50.62 p
2. Hüttner Csaba, Fürdök Gábor (magyar) 1:50.74
3. Nikica Ljubek, Drazen Funtak (horvát) 1:51.78
..7. Koncz István, Jakus Béla (magyar) 1:53.78

c-4:
1. Feil Imre, Ipacs László, Fehér Imre, Kozmann György (magyar) 1:38.26 p
2. Viktor Jirásky, Karel Kozisek, Jan Brecka, Jan Machác (cseh) 1:40.32
3. Dmitro Sablin, Szergiy Klimnuk, Vladimir Petruhin, Nikola Dimakov (ukrán) 1:41.59

A vasárnap délután a sprintelőké volt, és tegyük hozzá a magyar versenyzőké: Kolonics két további aranyéremmel bővítette éremkollekcióját - az egyiket Buzál Miklóssal párban szerezte meg. A diadalmenet tehát folytatódott, kajakban Fehérvári Vince remekelt, a lányok sem maradtak adósok a rövidtávú eredményekkel, és az i-re is felkerült a pont: a MOL Kupa utolsó futamán, a kajaknégyesek 200 méteres számában az első, a második és a harmadik helyet is magyar hajók szerezték meg.


Angyal Zoltán
A futamokat követő értékelésében Angyal Zoltán szövetségi kapitány azt emelte ki, hogy a csapat leginkább olimpiai számokban teljesített jól - csak vasárnap öt aranyat szereztek ezeken a különösen értékes távokon. A kapitány kiváltképp örül a lányok nagyszerű eredményének, a férfi négyes tagjaival kapcsolatban pedig elismerte, hogy Storcz Botond és Kammerer Zoltán nem nyújtottak kiugróan jó teljesítményt, de hozzátette, ebből még nem szabad komoly következtetéseket levonni, hiszen az idény elején vagyunk, és a válogatott sem készült igazán erre a versenyre. A megállapításra - miszerint Kolonics György bizonyult a regatta legnagyobb ászának - Angyal Zoltán is bólintott, egyetértve azzal, hogy ma ő a világ egyik legjobb kenusa.

Új hajók
A hajóépítéséről híres lengyel Plastex cég első embere, Richard Seruga és a csepeli klub elnöke, Neumaier József együttműködési szerződést kötött, aminek jóvoltából újra készülhetnek minőségi hajók Magyarországon.
A kapitány bejelentette, hogy az Európa- és a világbajnokságon egy-egy versenyző csak három számban indulhat. Ennek oka, szakmai indokok mellett az, hogy Angyal Zoltán a világversenyeken az utánpótlás legjobbjainak is lehetőséget akar adni.

200 m-es döntők:
nők:
k-1:
1. Szabó Szilvia (magyar) 41.20 mp
2. Katrin Wagner (német) 41.63
3. Natasa Janic (jugoszláv) 41.75
..5. Paksy Tímea (magyar) 42.87

k-2:
1. Dékány Kinga, Viski Erzsébet (magyar) 38.73 mp
2. Kovács Katalin, Szabó Szilvia (magyar) 38.74
3. Alena Cserevatova, Marij Ralcseva (ukrán) 40.14

k-4:
1. Kovács Katalin, Viski Erzsébet, Szabó Szilvia, Fazekas Krisztina (magyar) 36.65 mp
2. Anett Schuck, Manuela Mucke, Maike Nollen, Nadine Opgen-Rhei (német) 37.27
3. Alena Cserevatova, Marij Ralcseva, Janna Oszipenko, Tetijna Semilcina (ukrán) 37.63

férfiak:
k-1:
1. Fehérvári Vince (magyar) 35.95 mp
2. Pavel Hottmar (cseh) 36.30
3. Ognjen Filipovic (jugoszláv) 36.71
..5. Beé István (magyar) 37.07
6. Eigner Zsolt (magyar) 37.08

k-2:
1. Ronald Rauhe, Tim Wieskötte (német) 32.46 mp
2. Fehérvári Vince, Hegedűs Róbert (magyar) 32.54
3. Mihaljo Lucsik, Mikola Zajcsenkov (ukrán) 33.08
4. Kadler Viktor, Babella Balázs (magyar) 33.29
5. Molnár Péter, Pusztai István (magyar) 33.46

k-4:
1. Bártfai Krisztián, Fehérvári Vince, Beé István, Hegedűs Róbert (magyar) 31.27 mp
2. Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor (magyar) és Szélpál Csaba, Biczók Attila, Molnár Péter, Pusztai István (magyar) 31.44-31.44

c-1:
1. Kolonics György (magyar) 41.38 mp
2. Andreas Dittmer (német) 41.48
3. Dmitro Sablin (ukrán) 41.99
4. Belicza Béla (magyar) 42.10
5. Malomsoki Sándor (magyar) 42.13

c-2:
1. Kolonics György, Buzál Miklós (magyar) 38.32 mp
2. Thomas Zereske, Peter Hörnig (német) 38.61
3. Josif Anisim, Chiriac Marcov (román) 38.67
4. Feil Imre, Kozmann György (magyar) 38.78

c-4:
1. Feil Imre, Ipacs László, Fehér Imre, Kozmann György (magyar) 35.28 mp
2. Dmitro Sablin, Sergiy Klimnuk, Vladimir Petruhin, Mikola Dimakov (ukrán) 35.87
3. Viktor Jirásky, Karel Kozisek, Jan Brecka, Jan Machác (cseh) 36.49

INDEX, 2001.05.27.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK