FONTOS


 

A jövőben is versenyképesek leszünk

Először 1995-ben választották meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökévé, néhány nappal ezelőtt pedig újabb négy évre bizalmat kapott. A fiatalon szintén kajakozó, építészmérnök diplomával rendelkező, és jelenleg országgyűlési képviselő dr. Baráth Etelét egyhangú döntéssel választotta meg a szövetség március 29-i közgyűlése. A régi-új elnököt a szavazásról, a megszorító költségvetésről, a jövő feladatairól, és a sportághoz fűződő kapcsolatáról kérdeztük.

- Számított-e rá, hogy egyhangú szavazással választják meg újra a szövetség elnökének?

- Az előzetes információk alapján tudtuk, hogy nincsen más jelölt, ezért az újraválasztás nem csak nekem, másnak sem volt meglepetés. Az egyhangú szavazás azonban mindenképpen nagy öröm számomra.

- A közgyűlés véleményét ismerjük, de mit gondol Ön a vezetés négyévi munkájáról?

- Úgy gondolom, a plénum tagjai nem a mi teljesítményünkről döntöttek, a szövetség ugyanis önmaga munkáját ismerte el azzal, hogy mind a gazdasági, mind a szakmai beszámolókat egyhangúan elfogadta. Erre az elmúlt tíz évben nem volt példa, bár az is igaz, hogy a sportág egyértelműen csúcsra ért: ha áttekintjük az évtized olimpiai és világbajnoki eredményeit, nyugodtan kijelenthetjük, a kajak-kenu Magyarország legsikeresebb sportága, a legeredményesebb sportolói pedig a kajakos Kőbán Rita és a kenus Kolonics György.

- A szakmai sikereket soha nem nélkülözte a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, gazdasági szempontból azonban voltak nehéz időszakai. Hogyan sikerült egyensúlyba hozni a szervezetet?

- Ennek titka mindössze az, hogy a szövetségben kizárólag a kajak-kenu család tagjai, azaz szakemberek, egykori sportolók, szakvezetők vezetik a munkát. Mindannyian azt szeretnék, és azért dolgoznak, hogy minél jobban működjön a sportág, de ami ennél is fontosabb: nagyon jól ismerik a megoldásra váró problémákat, amelyek körül aztán időnként óriási szakmai viták is kialakulnak. Ezek azonban éppen arra valók, hogy előre vigyék a munkát.

- Idén jóval kevesebb központi támogatásban részesül szövetség, mint tavaly. Ez hogyan érinti a terveiket?

- Rettenetesen nehéz helyzetet teremtett, ugyanis előreláthatólag 50 millió forinttal kevesebb összegből fogunk gazdálkodni, mint tavaly. Ezt a hiányt megpróbáljuk szponzori támogatással pótolni, de ennyi pénzt nem leszünk képesek szerezni. Emiatt megszorító költségvetést kellett alkotnunk, kevesebben utaznak majd világversenyekre, nem lesz annyi edzőtáborozási lehetőség, és új sporteszközök vásárlását sem tudjuk finanszírozni.

- Mi fog történni az egyesületekkel, amelyek nem kapnak központi támogatást?

- Az egyesületek közvetlen támogatását idén az inflációt meghaladó módon növeljük. Azért döntöttünk így, mert a szakosztályok jobban tudják, hogy helyben mire van szükségük, hogy mire kell költeniük a pénzt. Ezt azonban csak különböző programok - edzőtáborok, versenyek - rovására tudtuk megtenni, de fontos volt, hogy a versenyzők, az utánpótlás ne szenvedjen hiányt.

- Mit szólt azokhoz a hozzászólásokhoz, amelyek kifogásolták az informatikai fejlesztésekre, valamint kommunikációs feladatokra szánt összegeket?

- Az elnökségben is nagy vita folyt ezekről a kérdésekről, de mindenki belátta azt, hogy minden egyes befektetett forint sokszorosan megtérül. Megértem természetesen a szakosztályokat, hiszen nekik sokszor tízezrek, százezrek is nagy segítséget jelentenek, ezért kifogásolják, ha milliós összegeket kell költenünk ilyen célokra. De azt szintén látni kell, hogy ma ezekre a beruházásokra szükség van, és ezt a közgyűlésen is tudták, hiszen csupa olyan embert választottak az elnökségbe, akik a kajak-kenu mellett pénzügyi, illetve marketing tapasztalatokkal rendelkeznek.

- Melyek az elkövetkezendő időszak legfontosabb feladatai?

- Idén maraton Európa-bajnokságot rendezünk, amely komoly munkát jelent, és emellett meg kell alkotnunk egy négy évre szóló modernizációs programot. Ennek lényege, hogy szorosabb kapcsolatot kell kiépítenünk a nagyközönséggel, közelítenünk kell olyan új irányzatok felé, mint a kajakpóló, a szlalom, a sárkányhajózás, erősíteni kell a szűk mezőnnyel rendelkező kenu-szakágat, valamint a kisebb egyesületeket.

- Lehet-e folytatni az elmúlt évekre jellemző kajak-kenus sikersorozatot?

- Az olimpia kivételes eredményt, négy arany, két ezüst és egy bronzérmet hozott. Ekkora sikerre garanciát vállalni nem lehet, viszont meggyőződésem, hogy tartani tudjuk helyünket a nemzetközi élvonalban, és a jövőben is versenyképesek lesznek a sportolóink. Az élvonal csupa fiatal versenyzőből áll, nagyon erősek a lányok, úgyhogy van ok a bizalomra.

- Az MKKSZ elnöki tiszte mellett más közéleti szerepet is vállal, de mégis, a kajak-kenu mekkora jelentőséggel bír az életében?

- Igazi örömet ez a munka szerez, hiszen a politizálás, a parlamenti feladatok nem járnak túl sok sikerélménnyel. A kajak-kenuba fektetett munka azonban boldogsággal tölt el, akkor is, ha tudom, hogy a sportsikerek nem közvetlenül az én teljesítményemnek köszönhetőek. Tehát nem formális pozícióról van szó, sokkal többet jelent annál.

Pethő András, MKKSZ 2001.04.02.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK