FONTOS


 

PICK I. Felnőtt Kajak-Kenu Válogató a hétvégén
Angyal: kiegyenlítődnek az erőviszonyok


Ha nem is vérre, de igazi, tétre menő küzdelem várható a hétvégi kajak-kenu PICK Kupán (június 15-17.). A szegedi verseny célja ugyanis a válogatás, vagyis hogy eldőljön, hogyan is fog összeállni az Európa- és világbajnokságra utazó csapat. A kajak-kenusoknak nyilván ez is komoly motiváció, de a Yamaha Motor Hungária tovább emelte a tétet: az olimpiai számok győzteseinek pénzdíjat ajánlott fel.

Eddig két versenyen, a Raab Karcher Magyar Bajnokságon, valamint a MOL Kupán vannak túl hazánk legsikeresebb sportágának képviselői, és Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint, ahogy beljebb haladunk az idényben, egyre inkább kiegyenlítődnek az erőviszonyok. Nyár elején a versenyzők már közelítenek ahhoz, hogy hozzák formájukat, és a hétvégi PICK Kupára már azok is lendületbe jöhetnek, akik a MOL Kupán kevésbé jól szerepeltek. Mint például Storcz Botond és Kammerer Zoltán, akik ugyan mindketten kétszeres olimpiai bajnokok, de nem a tavaszi regattákon szoktak a legeredményesebben lapátolni - teszi hozzá Angyal. A szövetségi kapitány szerint egyébiránt nem várhatóak túl nagy meglepetések, a korábbi nagymenők minden bizonnyal most is nagyot fognak menni, és új egységekkel sem kell számolni. Szabályt erősítő kivétel a Szabó Szilvia-Bóta Kinga páros, az olimpián ezüstérmet szerzett hajóban Kinga helyén ugyanis Kovács Kati ült, aki azonban idén a négyes egység mellett inkább az egyéni számra koncentrál.

Angyal kíváncsian várja a Pulai Imre-Novák Ferenc kenupáros hétvégi bemutatkozását is, akik az olimpia óta nem versenyeztek együtt. A szegedi Fürdök Gábor-Hüttner Csaba kettős ugyan 500 méteren nagyon jól teljesített az eddigi két versenyen, de Pulaiék számára könnyebbséget jelenthet, hogy mivel Sydney-ben aranyérmet szereztek ezen a távon, ezért elég az egyik válogatót megnyerniük, hogy a csapatba kerüljenek. Ez természetesen vonatkozik a többi sydney-i győztesre is.

A hétvégi PICK Kupa ugyanis csak az első forduló, a következő három héttel később, július elején lesz Szolnokon. A kajak-kenu sportban ugyanis két válogató után dől el, hogyan is áll össze az a csapat, amely készülni kezd a világversenyekre. Nagy változások ugyan nem szoktak történni három hét alatt, a két szűrőre azonban mégis szükség van, a válogatás ugyanis a csapatra vonatkozik - hangsúlyozza a szövetségi kapitány. Ez annyit jelent, hogyha valaki egy adott számban megnyeri a válogatókat, annak nem biztos, hogy a világversenyeken is bérelt helye lesz abban a hajóban, egységben. A nemzetközi viadalokat ugyanis kemény edzőtáborok előzik meg, ahol tovább formálódik a csapat, ráadásul azok alatt is előfordulhatnak sérülések, betegségek, melyek megbolygathatják az egységeket. Ezekkel remélhetőleg csak elméletben kell számolni, addig is azonban következnek a válogatást szolgáló küzdelmes futamok, elsőként a szegedi PICK Kupa, amellyel kapcsolatban Angyal Zoltán előzetesen még annyit jegyzett meg: "A fiataloknak drukkolok, és bízom benne, hogy megszorongatják majd az élvonalban lévőket."

MKKSZ 2001.06.11.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK