FONTOS


 

MKB Kupa II. Felnőtt Válogató, Szolnok, július 6-8.
Kenupárosok: a világbajnokság a tét


Izgalmas futamok elé nézünk a hétvégi MKB Kupa II. Felnőtt Válogatón: ott fog például eldőlni, hogy kijut-e a világversenyekre az olimpiai bajnok Pulai Imre, Novák Ferenc páros. A kenusport fenegyerekei ugyanis a három héttel ezelőtti első válogatón 500 és 1000 méteren is kikaptak a fiatal szegedi duótól, Fürdök Gábortól és Hüttner Csabától. Az azóta eltelt időben mindkét páros keményen készült az újabb összecsapásra, és trénereik, Szabó Attila (Pulai-Novák), valamint Ludasi Róbert (Fürdök-Hüttner) szerint a fiúk nagyon jó formában vannak.

Pulai Imre a Nemzeti Sportnak adott interjújában azzal magyarázta a második helyezéseket, hogy ők az olimpiai után később tudták elkezdeni a felkészülést. Szabó Attila szerint valóban későn, januárban kezdték a munkát, de - mint mondja - a tavaszi felkészülés jól sikerült, és a márciusi sevillai edzőtábor idején úgy érezte, jó formában van a páros. Fürdök és Hüttner nagyon feljöttek az utóbbi egy évben, bár tavaly is jók voltak - teszi hozzá a tréner -, az olimpiai válogatókon sikerült megszorongatniuk Pulaiékat. Idén azonban nem csupán megszorongatták, hanem 1000 méteren egyértelmű győzelmet arattak, és 500 méteren is sikerült néhány centivel megelőzniük a nagy riválist.

Az utóbbi távon egyébként a Pulai-Novák párosnak elegendő lenne csak az egyik válogatót - akár az MKB Kupát - megnyerniük ahhoz, hogy kijussanak az Eb-re és a vb-re, ugyanis ebben a számban nyertek tavaly olimpiát, és a válogatási elvek szerint sydney-i aranyérmeseknek győztes számaikban elég az egyik válogatón nyerniük, hogy tagjai lehessenek a világversenyekre utazó csapatnak. Ennek ellenére a második fordulón sem csak az 500 méteres távra, hanem az 1000 méteresre is koncentrálnak majd, mondja Szabó, majd hozzáteszi: "Nem fogunk taktikázni, hogy melyik számot tartjuk fontosabbnak. Mindkettőre készülünk, és mindkettőn úgy fogunk menni, ahogy a csövön kifér." Az edző egyébként azt sem tartaná tragédiának, ha nem jutnának ki a világversenyekre, hiszen előfordult már ilyen, és tudja, hogy a páros akkor is megmaradna, Pulainak és Nováknak ugyanis komoly tervei vannak a következő olimpiát illetően. "Természetesen most is keményen készülnek, és amit a páros edzéseken látok, az nagyon biztató." - hangsúlyozza Szabó.

Fürdök Gábor és Hüttner Csaba sem tétlenkednek, és trénerük, a Kolonics Györgyöt is irányító Ludasi Róbert szerint most még jobb formában vannak, mint az első válogatót megelőzően. "Sikerük abban áll, hogy összeszokottabbak, mint tavaly, jobban oldják meg a páros kenuzást, és nyilván az is ösztönzi őket, hogy nagyszerű kenusokkal edzenek együtt." - mondja az első válogatón elért eredménnyel kapcsolatban az edző.

Ludasi március óta foglalkozik a kenupárossal, az eredményességet pedig jelzi, hogy a fiúk a legkapósabb, olimpiai számokban tudtak sikereket elérni. Az esélyeket latolgatva az edző annyit mond, hogy 1000 méteren tűnik biztosabbnak a győzelem, 500 méteren pedig komoly csata várható az MKB Kupán. Ami azonban már most biztos, hogy a fiúk magas szinten vannak, hiszen olimpiai bajnokokat győztek le, ami nagyon nagy dolog, teszi hozzá Ludasi.

MKKSZ 2001.07.04.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK