FONTOS


 

Kajak-kenusok: diploma előtt

Viski Erzsébet pedagógus, Bóta Kinga reklámmenedzser, Kolonics György marketing szakember, Hegedűs Róbert jogász, Vereckei Ákos sportmenedzser. Nem így szoktuk meg ezeket a neveket, pedig lehet, hogy világklasszis kajakosaink és kenusaink évek múlva ezeket a foglalkozásokat fogják űzni. S ezzel még nem ért véget a tanulmányaikat végző versenyzők sora, a kajak-kenusok között ugyanis természetesnek számít, ha valaki a kemény edzések mellett a tanulásra is szakít időt.

Viski Erzsébet néhány hete iratkozott be az ELTE óvodapedagógia szakára. Ennek oka egyszerű, az olimpiai ezüstérmes és többszörös világbajnok kajakos ugyanis nagyon szeret gyerekekkel foglalkozni. A versenyző azt mondja, az előadások és szemináriumok 90 százalékát élvezi, de a történeti témákkal gondban van, az évszámokat ugyanis nehezen jegyzi meg. Nincs viszont probléma a gyakorlattal, a játékok készítésével és a zenével sem, Erzsébet ugyanis már régóta tud játszani az egyik kötelező hangszeren, a furulyán. Jelenleg kétesztendős keresztlányán tudja “gyakorolni" az ELTE-n tanultakat, és minden bizonnyal nem is fog egyhamar óvodában dolgozni, az élsportoló ugyanis egyelőre a kajak-kenut tekinti fő hivatásának. Az edzésekre is jut idő, az előadásokat ugyanis hetente egyszer, kedd délutánonként tartják.

Bóta Kinga jelenleg arra vár, hogy a Testnevelési Egyetem elindítsa a szakedzői szakot, ugyanis már évekkel ezelőtt felvették, de a kevés jelentkező miatt akkor nem indították el. Kinga ezért úgy gondolta, hogy addig sem száll ki az iskolapadból, és beiratkozott egy marketing- és reklámmenedzseri tanfolyamra, amelynek záróvizsgája októberben lesz. Kinga még nem döntötte el, hogy eztán is folytatja-e ezt a képzést, vagy inkább ráhasal az angol nyelv tanulására. Többszörös világbajnok sportolónk egyébként megkedvelte ezt a manapság divatos szakmát, ugyanakkor nem biztos abban, hogy elhelyezkedne-e ezen a területen. Egyelőre a szakedzői tanulmányokra vár, de azt mondja, ha jövőre sem indítják el, akkor - szintén a TE-n - a sportmenedzser szakot kezdi el.

Ezt a szakot választotta a világklasszis kajakos, Vereckei Ákos is, aki szeptemberben iratkozott be a TE-re. Még bőven van ideje eldönteni, hogy mihez kezd a diploma után, esetleg folytatja-e tanulmányait. Ahogy tette azt Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok kenusunk, aki a Testnevelési Egyetem után a Külkereskedelmi Főiskola marketingkommunikáció szakán tanult tovább. Az ötletet a szöüli olimpia kétszeres bajnokától, Gyulay Zsolttól kapta, aki a TE után szintén ezen a szakon folytatta tanulmányait. Kolót már nem sok választja el attól, hogy második diplomáját is kézbe kapja, a vizsgáit ugyanis már letette, mindössze a szakdolgozatát kellene megírnia. A téma már megvan, a versenyző hozzá közel álló, sporttal foglalkozó dolgozaton gondolkodik, a kemény edzések és a versenyszezon mellett azonban még nem jutott ideje arra, hogy nekikezdjen a diplomamunkának. Sietnie nem kell, hiszen még évekig a kenuval szeretne foglalkozni, a marketing csak utána jöhet szóba.

Hegedűs Róbert tavasszal a szegedi egyesülethez igazolt, és így közelebb került alma materéhez, a Szegedi Tudományegyetemhez is, ahol immár másodéves joghallgató. Jelenleg ugyan Kanadába készül, de bízik benne, hogy a távolság nem gátolja meg abban, hogy folytassa tanulmányait.

Úgy tűnik, a kajak-kenusok között két típus létezik, aki már befejezte vagy aki éppen a közeljövőben kezdi újabb tanulmányait. A kétszeres olimpiai bajnok Storcz Botond már jelezte, szakedzői diplomája után most egy közgazdasági képzésen gondolkodik.

MKKSZ 2001.10.03.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK