FONTOS


 

Síkvízi világbajnok páros Salgáék ellen
Szombaton rajtol a kajak - kenu maraton világbajnokság


A hétvégén kerül megrendezésre az angliai Stockton - on - Tees városában a 9. felnőtt - és az 1. ifjúsági maraton világbajnokság. A 33 ország részvételével zajló világeseményen a magyar válogatott vesz részt a legnépesebb küldöttséggel - Borsodi Géza maratoni szakágvezető irányításával 25 versenyző áll majd rajthoz az ifjúságiak 22.2 km-es és a felnőttek 35.8 km-es számaiban.

Az eddigi világbajnokságokon a magyarok 13 arany, 19 ezüst és 9 bronzérmet nyertek, mellyel az összesítet éremtáblázatot magabiztosan vezetik. Címvédőként állhat rajthoz a kenu párosok mezőnyében a Csabai Edvin - Györe Attila duó, valamint "félig" címvédőként Csay Renáta, a női kajakpárosok között Szonda Kornéliával. (tavaly, az időközben már holland színekben versenyező Pitz Andreával lett világbajnok.) Az év másik fontos versenyén, a júliusi győri VIVENDI Maraton Európa - Bajnokságon kiválóan szereplő magyarok az angliai világbajnokságon is komoly éremesélyekkel szállnak majd vízre. A felnőtt férfi kajakpárosok futamának érdekessége, hogy rajthoz áll a múltheti poznani síkvízi világbajnokságon K-2 1000 méteren aranyérmes norvég Fjeldheim - Larsen páros is.

A rajthoz álló magyar egységek

Ifjúságiak:
K-1 férfi: Varga Dávid (EB-n 1. helyezett) Botond Balázs (EB 3.)
K-1 női: Faldum Beneriké Bartha Nikolett (EB 2.)
C-1 férfi: Kósdi Balázs (EB 1.) Kósdi Péter (EB 2.)
K-2 férfi: Szigeti Gergely - Stér Tibor Barina Balázs-Limp Alpár
K-2 női: Bartha Nikolett - Bartha Diána Inger Nikolett - Schmidt Krisztina

Felnőttek:
K-1 férfi Salga István JámborAttila (EB 2.)
C-1 férfi: Pétervári Pál (EB 2.) Jakus Béla
K-2 férfi: Szigeti Krisztián - Faludi András Salga István - Jámbor Attila (EB 1.)
K-2 női: Csay Renáta - Szonda Kornélia (EB 1.) Hudy Bernadette - Bencze Beáta
C-2 férfi: Györe Attila - Csabay Edvin (EB 1.) Koncz István-Gajárszki Áron (EB 2.)
(K-1 nőiben nem lesz magyar induló)

MKKSZ 2001.08.30.

Egy fillér állami jutalmat sem kapnak
Angol--magyar 36 kilométeren

Győrben másfél hónapja móresre tanítottuk Európát: e hét végén a világ megleckéztetésén a sor. A síkvízi kajakosok és kenusok minapi sikerén felbuzdulva a hazai Eb-n már bizonyított maratonisták vb-je következik Stocktonban. A magyar válogatott csütörtökön utazott Angliába, ám sajnos nem teljes csapattal. Harkai Orsolya a közelmúltban kórházba került, így női egyesben ezúttal senkit sem nevezünk. A kontinensbajnokságon Bencze Beáta volt a másik szólókajakosunk, ám ezúttal -- a páros esélyének növelése érdekében -- ő csak K--2-ben indul Hudy Bernadettel.

Az igazi favorit persze a Csay Renáta és Szonda Kornélia alkotta kajak kettes. A két hölgy csupán ez évtől küzd együtt, ám Eb-aranyuk jelzi, máris erős e páros. A siker ráadásul felszabadította Szonda gátlásait: a tiszaújvárosiak klasszisa megannyi ezüst megszerzése után immár tudja, méltó az aranyra is.

"Remélem, meg is nyeri -- erősítette az elképzelést Borsodi Géza maratoni szakágvezető. -- Azért ne feledjük, első számú versenyzőjük, Anna Henings mögé bármilyen párt ültetnek is, az angolok kemény ellenfeleknek ígérkeznek. A kenu párosok mezőnyében is a hazaiakra érdemes figyelni. Amennyiben az elmúlt években sikertelen síkvízi kitérőt tevő Train-fivérek visszatérnek a hosszútávú kenuzáshoz, Györe Attilának és Csabai Edvinnek fel kell kötnie a gatyáját."

A csepeliek világbajnok duója azonban immár nem tart a korábbi riválisoktól. "Legutóbb 1998-ban találkoztunk, s noha akkor ők győztek, ma már, úgy hiszem, mi vagyunk a jobbak -- jelentette ki Györe Attila. -- Jobb iramra vagyunk képesek, mint azelőtt, s a rutinunk is nagyobb. Mindemellett az önbizalmunkkal sincs baj: elvégre nehezebb dolgunk egyszerűen nem lehet, mint volt a kontinensbajnokságon. Győrött kiszakadt a lábtámaszom egy darabja, s csak tíz kilométer megtétele után, a következő futószakaszon sikerült úgy ahogy rögzíteni, mégis győztünk."

Csabai Edvin azt fejtegtte, hiába mondható e sportágban már-már szokványosnak a pénztelenség, fájlalja, hogy már most bizonyos: egy fillér állami prémiumot sem kapnak az esetleges vb-győzelemért. "Az ISM megszabta, hogy csak akkor fizet, ha a nemzetközi szövetség tagországainak legalább hetven százaléka minden számban elindítja a maga egységét. A miniszter támogatta a hazai rendezésű Eb-t, a vb-ről nem vesz tudomást..." -- összegzett Csabai.

A Magyar Kajak-kenu-szövetség a szolnoki edzőtáborozás költségeit állta, ami nagyban segítette Borsodiék munkáját: "A felkészülés finisében csak a szólókenus Pétervári Pál nem volt velünk. Ő persze nem korkedvezményként kapott felmentést, hanem azért, mert negyvenhat évesen egyéni tréningeket követően is úgy térdel oda a starthoz, hogy éremért harcol majd. Kajak egyesben a hozzá képest suhancnak mondható Salga István és Jámbor Attila is hasonló reményekkel vág neki a vb-nek. Bár az Eb Jámbornak sikerült jobban, szólóban Salga többre viheti."

A győri és tolnai kajakos párosa szintúgy diadalra méltó. Csak emlékeztetőül: a Mosoni-Dunán Jámbor ezüstérmet szerzett, duójuk pedig másnap aranyat. A másik magyar K--2-esben a vb-újonc Szigeti András és Faludy Krisztián próbálkozik. Végezetül, a hátország lehetőségeinek többoldalú megvilágításának példázataként, álljon itt még egy mondat: kenu kettesben -- Eb-ezüst ide, vagy oda -- támogatás híján a hajókat szállító vontával Angliáig zötykölődött (!) Gajárszki Áron és Koncz István is a dobogóért hajthat.

***

Elsők százegy négyes közül

A maratoni kajak szakág erejét jelzi, hogy a közelmúltban a -- vb-n ezúttal nem induló -- Szakály Viktor, Bauer Gyula, Szakál Lóránt, Petry Tamás összetételű válogatott négyes nyerte a legrangosabb hosszútávú sorozatot, a spanyolországi Európa Nagydíjat, amelyen Kolozsvári Gábor vezetésével, a rendezők költségén állt rajthoz csapatunk. A négy versenyből álló viadal első állomása a 24. Asturias herceg-kupa volt: a 18 kilométeres regattát részben az Atlanti-óceán partvidékén lapátolták végig a küzdők. A magyarok 40 másodperces előnnyel zárták a 24 ország 101 kajakos kvartettjének részvételével zajló futamot. Eztán hiába maradtak el -- egy-két másodperccel -- a szlovák egységtől a Coutóban rendezett 12 kilométeres, a Villaboa melletti tavon kiírt nyolc kilométeres, illetve a ribadellogói, hét kilométeres magaslati versenyen, az összetett elsőséget is begyűjtötték.

GG, Nemzeti Sport 2001.09.01.

Vb-érmekért a kajak-kenu maratonistái

A magyar kajakosok és kenusok érmekért utaztak az angliai Stockton-on-Teesbe, ahol szombat-vasárnap hat felnőtt versenyszámban rendezik meg a maratoni világbajnokságot. A magyarok nemcsak a síkvízi versenyekben, hanem maratoniban is a világ legjobbjai közé tartoznak, ezt mutatja az 1988 óta megrendezett világbajnokságok statisztikája is: 13 arany-, 19 ezüst- és 9 bronzérmet nyertek, és fölényesen vezetik a nemzetek örökranglistáját.

A júliusi, győri Európa-bajnokságon is kitűnően szerepeltek versenyzőink, hét érmet szereztek, ebből három volt arany. A női kajak kettesben a Csay Renáta és Szonda Kornélia, a kenu kettesben Csabai Edvin és Győri Attila, míg a kajak kettesben a Salga István, Jámbor Attila pár végzett az első helyen.

Ezek a párok most, a világbajnokságon is harcba szállnak az aranyért, de a győzelemre az egyesben indulóknak is van esélyük. Győrött ugyanis hallatlanul balszerencsésen versenyeztek egyesben a magyarok, Salga Istvánt és a háromszoros világbajnok Pétervári Pált egy-egy ütközés során vízbe borították, és ezzel szinte behozhatatlan hátrányba kerültek. A 46 éves Pétervári versenyzői nagyságát mutatja, hogy ebben a csaknem reménytelen helyzetben sem adta fel, utolérte az élmezőnyt, végül ezüstérmes lett.

Borsodi Géza, a válogatott szakágvezetője azt mondta az elutazás előtt, hogy a vb mezőnye alig erősebb, mint az Európa-bajnoki volt, hiszen a kontinens legjobbjain kívül csupán egy-két ausztrál, dél-afrikai és kanadai versenyző tartozik a világ élvonalához. A szakvezető három-négy éremre számít, s ha ebből egy arany lesz, már nem fog keseregni.

Faludi Gábor, Magyar Hírlap 2001.09.01.

Két érem a nyitónapon

Az egyesekkel idén valahogy nincs szerencsénk. A kajakos Jámbor Attila és a kenus Pétervári Pál bő egy hónapja a győri Európa-bajnokságon is csak hajszállal csúszott le a dobogó tetejéről, és ezúttal az angliai Stocktonban sem sikerült aranyat nyerniük. Pedig milyen szépen indult...

A világbajnokság legnépesebb mezőnyét -- 41 hajót -- felvonultató kajak egyesek mezőnyében mind a győri Salga István, mind a tolnai Jámbor Attila remekül kezdett. A két magyar fiú az ausztrál Leverett és az Európa-bajnok spanyol Busto társaságában korán meglépett a mezőnytől, És úgy tűnt, egymást segítve, előbb-utóbb lerázzák üldözőiket. A sors azonban az Európa-bajnoksághoz hasonlóan ezúttal is közbeszólt. A kontinensvetélkedőn kiborított Salga italos zacskójának csöve a második futásnál beakadt a hajójába, és a győriek kétszeres világbajnoki ezüstérmesének sokba került a "szerelés".

"Az első futásig nem volt semmi gond, ám amíg a "csőgondokat" megoldottam, meglépett az élboly, egy újabb négyessel próbáltam ugyan a vezetők után eredni, ám mivel közülük senki sem diktált iramot, jobbnak láttam, ha a vasárnapi párosra tartalékokolok" -- mondta a GYVSE versenyzője.

Jámbor végig jól tartotta magát, a verseny csak az utolsó ötven méteren dőlt el -- sajnos, nem a magyar fiú javára. A remek fizikai adottságokkal rendelkező spanyol Busto nyert, míg második helyre az ausztrál Leverett futott be.

"Ha a verseny előtt valaki azt mondja, hogy harmadik leszek, gondolkodás nélkül elfogadom, utólag visszatekintve azonban előrébb is végezhettem volna. Az utolsó egy kilométeren elkezdett görcsölni a kezem, és az erősebb húzásoknál féltem, hogy kiejtem a lapátot. Bár lett volna erőm, nem kockáztattam" -- mondta a Tolnatext KK SC Európa-bajnoki ezüstérmese.

A kenusoknál a mezőny doyene, Pétervári Pál ezúttal is bizonyította klasszisát, bár végül nem tudta befogni a remek cseh Pavel Bednárt, nem volt elégedetlen ezüstérmével.

"A versennyel semmi gond nem volt, a hosszú futásokat azonban nehezen bírtam. A cseh fiú az utolsó százötven méteres futószakaszon meglépett, már kevés volt a hátralévő távolság a vízen" -- mondta a háromszoros világbajnok, 46 esztendős klasszis.

Előzetesen az első hat közé várta valamennyi versenyzőjét Borsodi Géza vezetőedző, így némi hiányérzettel ugyan, de elégedett volt a látottakkal:

"Jámbor Attila a kontinensbajnokság után ezúttal is bizonyította, hogy nem volt véletlen a második helye. Az Európa-bajnok Busto, és a tavalyi világbajnokságon bronzérmes Leverett tudta csak legyőzni őt. Salga Istvánnak a második futásnál a kiszállásból adódóan megtelt a hajója, mivel a második boly nem diktált iramot, úgy döntött, a vasárnapi páros versenyszámokra tartalékolja erejét. Pétervári ismét az elvárásoknak megfelelően teljesített, rutinjával biztosan szállította a várt érmet."

9. maratoni világbajnokság, Stockton

Férfiak. K-1. Világbajnok: Manuel Busto (Spanyolország) 2:27.05, 2. Michael Leverett (Ausztrália) 2:27.07, 3. Jámbor Attila (Magyarország) 2:27.16, 4. G. Mawer (Írország) 2:28.49, 5. L. Jenkins (Dél-Afrika) 2:28.51, 6. M. Kongsgaard (Dánia) 2:28.54. C-1. Vb: Pavel Bednár (Csehország) 2:51.18, 2. Pétervári Pál (Magyarország) 2:51.32, 3. Pedro Areal Abreu (Spanyolország) 2:51.46, 4. B. Hemonic (Franciaország) 2:54.08, 5. Jakus Béla (Magyarország) 2:54. 34, 6. J. Sousa (Portugália) 2:55.55

Nők. K-1. Vb: Anna Hemmigs (Anglia) 2:47.10, 2. Elisabetta Inkroini (Olaszország) 2:47.19, 3. Santos Garcia Mara (Spanyolország) 2:47.20, 4. C. Meek (Ausztrália) 2:47.20, 5. H. Gilby (Anglia) 2:48.12, 6. A. Pitz (Hollandia) 2:48.40

Ifjúságiak. Fiúk. K-1. Világbajnok: Neil Fleming (Írország) 1:34.31, 2. Botond Balázs (Magyarország) 1:34.32, 3. Shan Rubenstein (dél-afrikai) 1:34.34, 4. Varga Dávid (Magyarország) 1:36.00

Lányok. K-1. Vb: Stefanie Urban (Németország) 1:47.57, 2. Skye Taylor (Ausztrália) 1:47.59, 3. Faldum Bereniké (Magyarország) 1:48.20, 4. Bartha Nikolett (Magyarország) 1:48.29

Világkupa

Fiúk. C-1: 1. Kósdi Balázs (magyar) 1:50.16, 2. Kósdi Péter (magyar) 1:50.18, 3. Alekszander Korpalo (orosz) 1:52.49

GG, Nemzeti Sport 2001.09.02.

9. maratoni vb, Stockton
Aranyos búcsú a szigetországtól

Egészen az utolsó versenyszámig kellett várnunk, hogy megszülethessen az első magyar aranyérem az észak-angliai Stocktonban zajló maraton kajak-kenu világbajnokság zárónapján. Miután sem női, sem férfi kajakosainknak nem sikerült felkapaszkodniuk a dobogó tetejére, a kenusokra várt, hogy megszerezzék a magyar küldöttség legfényesebb medeliáját. A Csabai Edvin, Györe Attila páros pedig eddig még mindig megfelelt az elvárásoknak. Az immár háromszoros világbajnok csepeli duó végül akkora fölénnyel nyert, hogy az már szinte fájt a vetélytársaknak. Persze a másik magyar egységnek sem kellett szégyenkeznie, Koncz István és Gajárszki Áron büszke lehet rá, hogy első vb-jén ezüstérmet szerzett.

"Jól felkészültünk, egyszer sem volt holtpontunk - mondta a célban Györe Attila. - A franciák remekül rajtoltak, de szerencsére már az elején sikerült leráznunk őket. Gajászkiékkel végig segítettük egymást, a harmadik futás után azonban tőlük is megléptünk."

Hiába mentek remekül női és férfi kajakpárosaink, ilyen-olyan okok miatt végül egyiküknek sem sikerült nyernie. Az Európa-bajnok Salga István, Jámbor Attila kettős egészen az utolsó 150 méteres futószakaszig tapadt az élbolyra, ám a kiszállás-beszállás ezúttal nem úgy sikerült a mieinknek, ahogy szerették volna. A norvég és a cseh duó pedig volt annyira rutinos, hogy leszakítsa a magyarokat és külön versenyben döntsön az arany sorsáról. Jámborék végül a spanyolok mögött negyedikként haladtak át a célon, míg a másik magyar egység, a kaposvári Szigeti Krisztián, Faludy András páros az ötödik helyen ért célba.

A nőknél mindkét egységünk remekül rajtolt, ám egy kilométer megtétele után a Bencze Beáta, Hudy Bernadette kettőst a vetélytársak kiforgatták, s mire a mezőny nyomába eredtek már tetemes hátrányba kerültek. Szonda Kornéliának és Csay Renátának így társ hiányában kellett megküzdenie a mezőnnyel és a hátralévő 35 kilométerrel. Úgy tűnt, a lányok teljesítik is a küldetésüket, az angol párossal gyorsan leszakítva üldözőiket nagy előnyre tettek szert. Kettejük különharca csak az utolsó métereken dőlt el, a rutinos Hemmings vezette brit hajó a cél előtt néhány méterrel megbillentette Szondáékat, akiknek végül be kellett érniük az ezüsttel.

"Megpróbáltunk többször »leindítani«, ám az angolok rendre visszaverték támadásainkat - nyilatkozta Szonda Kornélia. - Kissé csalódott vagyok, hisz az aranyyéremért jöttünk."

A világbajnokság előtt előzetesen egy aranyat és néhány érmet várt Borsodi Géza vezetőedző, így összességében elégedett volt a magyar válogatott teljesítményével:

"Férfi kajak párosban a norvégok győzelme részben meglepetés, részben nem, hisz Poznanban a síkvízi világbajnokságon az ezer párost is fölényesen nyerték. Salgáék végig az élmezőnnyel haladtak, sajnos az utolsó futásnál leszakadtak, s végül nem tudtak beleszólni a csehek és a norvégok különharcába. A női mezőny ismeretében egyedül Hemmingséktől féltettem a mieinket, s aggodalmam sajnos beigazolódott. Szondáék és az angolok magasan kiemelkedtek a mezőnyből, sajnos a finis a hazaiak javára döntött. Kenu párosban Győrééktől győzelmet vártam, de szépen teljesített az újonc Koncz, Gajánszki duó is."

9. maratoni világbajnokság, Stockton

Férfiak. K-2. Világbajnok: Erik Veras Norsen, Nils Olav Fjeldheim (Norvégia) 2:15:48, 2. Martin Kolandam, Vranislav Srámek (Csehország) 2:15:50, 3. Jorge Alonso González, Santiago Arroyo Guerreo (Spanyolország) 2:11:34, 4. Salga István, Jámbor Attila (Magyarország) 2:16:47, 5. Faludy András, Szigeti Krisztián (Magyarország) 2:18:02, 6. E. De Nijs, D. De Linde (Hollandia) 2:18:10. C-2. Vb: Györe Attila, Csabai Edvin (Magyarország) 2:35:39, 2. Koncz István, Gajárszki Áron (Magyarország) 2:38:01, 3. Lionel Dubois Dumilac, Pascal Sylvoz (Franciaország) 2:39:12, 4. H. Maigrot, Gyulányi Zs. (Franciaország) 2:41:17, 5. A. Ricardo, V. Hidalgo (Spanyolország) 2:48:15, 6. P. Barbosa, A. De Freitas (Brazília) 3:01:13

Nők. K-2. Vb: Anna Hemmings, Helen Gilby (Anglia) 2:32:03, 2. Csay Renáta, Szonda Kornélia (Magyarország) 2:32:07, 3. Barbara Przybylskla, Magdalena Sendal (Lengyelország) 2:34:32, 4. Hudy Bernadett, Bencze Beáta (Magyarország) 2:36:56, 5. N. Lihou, A. Lombard (Dél-Afrika) 2:37:09, 6. M. Miranda, N. Rodriguez (Spanyolország) 2:37:42

Ifjúságiak. Fiúk. K-2. Vb: Szigeti Gergely, Stér Tibor (Magyarország) 1:29:29, 2. Barina Balázs, Limp Alpár (Magyarország) 1:29:31, 3. Clinton Bretoriuss, Brett Bratjo (Dél-Afrikai Köztársaság) 1:29:32

Lányok. K-2. Vb: 1. Diana Jardzok, Monika Pajak (Lengyelország) 1:41:33, 2. Bartha Nikolett, Bartha Diána (Magyarország) 1:42:02, 3. Skye Taylor, Ella Carria (Ausztrália) 1:42:03

Rónai Gábor, Nemzeti Sport 2001.09.03.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK

  hivatalos honlap