FONTOS


 

Angyali optimizmus a vb előtt

Nagy sikert hozott a hét végi, milánói kajak-kenu Európa-bajnokság: a magyarok nyolc arany-, kilenc ezüst- és három bronzérmet nyertek. A siker önbizalmat adhat az augusztus 23-26. között Poznanban sorra kerülő világbajnokságra. A kiváló szereplésről Angyal Zoltán szövetségi kapitánnyal beszélgettünk.

- Mire gondolt szombaton, amikor az ezerméteres döntőkben csak ezüst-, illetve bronzérmet szereztek egységeink?
- Bármilyen meglepő, nem szomorkodtam. Bizakodással töltött el, hogy valamennyi számban szoros befutók voltak, ami szakmailag mindenképpen előrelépés. És örültem annak, hogy a csapatba állított fiatalok - gondolok itt a kajak ezer méteren indult Fazekas Krisztinára és Szabó Ágnesre, valamint a kenus Kozmann Györgyre - végig versenyben voltak a legjobbakkal. Tudtam, hogy vasárnap ötszáz és kétszáz méteren már aranyeső hullik a csapatra.
- Ezek szerint az ön számára nem volt meglepetés Kovács Katalin és Szabó Szilvia remek szereplése?
- Nem, egyáltalán nem. Talán Kovács Katit kell kiemelnem és a női négyest, mert ők olimpiai bajnokokat győztek le, így lettek Európa-bajnokok. Persze rajtuk kívül meg kell említenem Bóta Kingát és a férfi kajakosok közül Vereckeit, valamint a kenus Kolonics Györgyöt.
- Mi várható a vb-n, hiszen Poznanban majd kétszer annyi ország indul, mint a milánói EB-n?
- Valóban, 64 ország lesz a vb-n, de a kajaksport vezető nemzetei Európában vannak. Bár nem szabad megfeledkezni a kanadai és új-zélandi versenyzőkről, akik az elmúlt években jól szerepeltek a világversenyeken. Nekünk viszont önbizalmat kell adjon a milánói szereplés.
- Lesz még válogató a vb előtt?
- Nem. Két válogató volt az EB-re, illetve a vb-re. Poznanban lesznek egységek, amelyek más összeállításban indulnak, mint az EB-n. Az olimpiai bajnok Pulai, Novák nem kvalifikálta magát a vb-re, viszont nagyon bízom Storczban és Kammererben, remélem, a felkészülésre szánt öt hét elég lesz ahhoz, hogy legalább a dobogón végezzenek.
- Több olimpiai bajnokot - talán nevelő szándékkal - kihagyott az EB-csapatból. Velük mi lesz?
- Kétségtelen, hogy olimpiai bajnokaink gyengébben szerepeltek, mint azt vártuk. Októberben volt az olimpia, és érthető módon tovább ünnepelték a győzelmüket, s talán a motivációjuk sem volt olyan, mint korábban. Ráadásul, éppen az ünneplés elhúzódása miatt, a felkészülésük csúszott. Semmi gond nincs, továbbra is bízunk bennük, és remélem, hogy a jövő évi versenyeken már ismét a csapat erősségei lesznek.
- Milánóban nyolc aranyat szereztek. Mennyivel lesz elégedett Poznanban?
- Ha három olimpiai számban is aranyérmet nyerünk, s mellette három nem olimpiai távon is mi leszünk az elsők.

Burkovits Ferenc, Magyar Hírlap 2001.07.24.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK