FONTOS


 

Csepelen új négyes alakul
A válogatottak részben maguk fizetik az edzőtáborozást


Az olimpiai harmadik Bártfai Krisztián és Veréb Krisztián 110-110 ezer forintot áldozhat a sevillai túrára
Legjobb kajakosainknak mostanság költekezniük kell. Amíg a házépítés javarészt, addig az edzőtáborzás csak csekélyebb mértékben önerős, ám már az is meglepő, hogy olimpiai bajnokaink saját jövedelmükből kénytelenek áldozni felkészülésükre. A 2000. év edzője, Sári Nándor irányította csepeli csapat a múlt héten Mátraházán még a szövetség vendégszeretetét élvezte, a márciusi sevillai edzőtábor három hetére azonban már nem vállal teljes költségtérítést az MKKSZ. A kajak-kenu-föderáció vezetői a napokban jelezték: az állami támogatás csökkenése miatt terheikből kénytelenek átpakolni egy keveset a versenyzők hajójába. Fábiánné Rozsnyói Katalin az általa trenírozott újpesti és tiszaújvárosi hölgytársulat - vagyis a BSE-hez távozott Kőbán Rita kivétel a teljes női válogatott - nevében jelezte, ez évben nem utaznak meleg vízi edzőtáborba.

Eredendően az olaszországi Sabaudiába ment volna a férfi kajak-kenu válogatott, ám végül a jobb körülményeket nyújtó s természetesen borsosabb árú sevillai táborozást szorgalmazták a versenyzők. A részvétel költsége személyenként 300 ezer forint, amelyet a szövetség egészében az olimpiai bajnokok esetében sem fedezhet: 280 ezret fizet, Kolonics Györgyék pedig 20-20 ezret teszenek hozzá. A Sydneyben K-2 1000 méteren bronzérmet szerzett Bártfai Krisztiánt és Veréb Krisztiánt már csak 190-190 ezer forinttal segíthetik, így ők 110 ezret fizetnek be. A helyzet tehát sajátságos, ugyanakkor megjegyzendő: az olimpiát megelőző években erőn felül teremtettek lehetőséget menőink számára ausztráliai felkészülésre. Az aranybehozatal alapján ez kifizetődő beruházás volt, így egy "last minute"-lehetőséget megragadva akár most szervezhetnénk az athéni edzőtáborozást, csakhogy a görögök még a kajakpálya pontos helyét sem jelölték ki.

Végre egy jó hír: nem csak a pénzük után futnak kajakosaink. Mátraházán már hegymenetbe kapcsoltak, és Sári útmutatásai alapján napi nyolc-tizenhárom kilométeres penzumokat teljesítettek (a legkeményebb etapot akkor küzdötték végig, amikor Gyöngyös belvárosából futottak fel a Mátra tetejére). E héten a Béke téri Csepel Fitness Centrumban, súlyzók alatt nyög a férfi kajakválogatott apraja-nagyja, ám - ha az időjárás engedi - még február végén vízre száll.

Sári csapata egy új taggal bővült: Bauer Márton az MTK-tól igazolt a Csepeli Kajak-kenu Egyesülethez. A korábbi ifi világbajnok Bauer lehet a hamarosan a gyakorlatban is formálódó új négyes alapembere. "A sikeres olimpiai egységeken nem változtatok - mondta Sári -, de több éremszerzésre esélyes gárdát akarok kialakítani. K-4 ötszáz méteren utoljára 1997-ben nyertünk vébét, s jó lenne újra versenyben lenni ebben a számban is a dobogós helyért. Az ezren olimpiát nyert kvartett mellett egy új négyesben Bauernek és három másik fiúnak akarok lehetőséget adni az idény során."

A sydneyi sikeremberek egyébiránt a tavasszal békésen egymásnak eshetnek... Aggodalomra semmi ok: a K-1 1000 méteres számban dúlhat komoly harc az Eb-, illetve vb-részvételért klub-, illetve csapattársak között. E távon tudniillik Vereckei Ákos, Kökény Roland, Storcz Botond, Borhi Zsombor és Kammerer Zoltán is a kiküldetést áhítja majd. Kammerer vállalja a legnagyobb tehertételt, hisz a rendszeres testépítés mellett jelenleg házat is épít. "Szülővárosomban, Gödön kisebbfajta társadalmi összefogás alakult ki az otthonteremtésem kapcsán - magyarázta a kétszeres olimpiai bajnok. - Pellei Sándor kivitelező, a helyi Partner-csoport és a betonüzem is segít, úgyhogy elképzelhető, az újabb érmeimnek a nyáron már az új házban kereshetek helyet. Az házépítés fáradságos, de az energiatartalékaim kifogyhatatlanok. Már most hajóba ülnék, s alig várom a versenyeket. Megfordult a fejemben, hogy a szezon elején sprinter létemre egy maratonin is elindulok, de nem tudom, az edzőm vajon támogatja-e a tervemet."

A választ hamarosan megkapjuk, ám annyi szent: ez utóbbi legalább nem lenne túlontúl költséges vállalkozás.

GG, Nemzeti Sport 2001.02.20.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK