FONTOS


 

Költségtakarékos edzőtáborok
Felkészülés Novigradban, Sevillában és Sabaudiában

A sportág síkvízi válfajában ez ideig ismert 200, 500 és 1000 méteres végpontok helyett mostanában új célt tűznek ki a kajakosok és kenusok számára: a költségtakarékosságot. Vasárnap, hétfőn és kedden is útnak indul egy-egy válogatott csapat, hogy külföldi, melegvízi edzőtáborban folytassa a felkészülést, ám nem titok, a tavalyi lehetőségekhez képest az idén szerényebb feltételek közepette ülhetnek újra hajóba világszínvonalon teljesítő versenyzőink. Ausztrália, Dél-Afrika és Spanyolország - ez volt a tavalyi kínálat. Az idén a legjobbak mehetnek csak az Ibériai-félszigetre, Sevillába, a többiek Olaszország, Horvátország, illetve Dunavarsány felé veszik az irányt. Elsőként, vasárnap az olimpiai utánpótlás-válogatott kel útra a horvát Novigradba, hétfőn és kedden a két részre osztott férfiválogatott indul Sevillába és Sabaudiába. A női válogatott és az ifjúsági nemzeti csapat ez évben kizárólag itthon készül a versenyidényre, s a külhonban lapátolókat sem kísérik el a válogatottak főnökei, csak a szakági, illetve klubedzők. Vagyis itthon marad Angyal Zoltán szövetségi kapitány és Schmidt Gábor utánpótlás-igazgató is, akikre bizonnyal feladat vár majd a Magyar Kajak-Kenu Szövetség március 29-i tisztújító közgyűlésén.

Schmidt elmondta, hiába szűkösek az anyagi keretek, a válogatottak bővelkednek tehetségekben. Menedzselésük mindenképp előnyt élvez: az ifjúságiak között túlkorosnak, a felnőttmezőnyben tapasztalatlannak számító fiatalok a májusi Mol-kupán és a júliusi zágrábi Világkupán kapnak lehetőséget arra, hogy a nemzetközi mezőnyben is lapátoljanak, s ha tudják, ássák alá a mai menők tekintélyét.

Zágrábban valószínűleg az athéni olimpia reménységei vívhatnak különmeccset, hiszen a német szövetség - a magyar föderációval egyeztetve - szintúgy igen fiatal válogatottat állít rajthoz az Eb előtti utolsó nagy versenyen.

A már Sydneyben is bizonyított versenyzők a szokásosnál korábban fokozzák a csapásszámot: "A kedvező időjárásnak hála, menőink már két-három hete vízre szálltak - magyarázta Angyal -, így külföldön a hosszú távú időmérő edzések mellett minőségi munkát is végezhetnek."

Május elején láthatjuk először bajnokainkat az ezúttal rendhagyó szolnoki regattán: az MKKSZ elnöksége e héten szavaz arról, hogy az idénynyitó, tájékoztató versenyt minősítsék át felnőtt országos bajnoksággá.

GG, Nemzeti Sport 2001.03.11.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK