FONTOS


 

Csepel: fejlesztés alatt
Baráth Etele mérnökkénta nagy beruházások embere

Baráth Etele mérnök doktor: ért az építkezéshez, a szókapcsolat szoros és átvitt értelmében is. Kampányát, önnön imázsát mégsem kellett felépítenie: a kajak-kenusok közgy?lése a közelmúltban - ellenjelölt nélkül - harmadszor választotta a szövetség elnökévé. Nem tartja rentábilis beruházásnak, ha politikus kerül vezető pozícióba egy sportszövetségben: e szempontból hiába voltak az elmúlt tíz év legsikeresebb olimpikonjai a kajak-kenusok, Baráthot, közszereplői megítélésében, a versenyzők sikeressége - az általános vélekedéssel ellentétben - nem segítette. Sőt, sportága érdekében olykor az indokoltnál visszafogottabban illett viselkednie: képviselőként például a sporttörvényt is csak módjával kritizálhatta. E kényesnek tetsző kérdéskörön túl a szövetség és az ISM közös beruházásairól szívesebben szól: a tervek szerint megújul az 1998 óta kissé elhanyagolt Maty-éri pálya, így jövőre világszínvonalú létesítmény várhatja a szegedi Európa-bajnokság résztvevőit; már az idén elkezdődhet a csepeli székhely? kajakközpont kialakítása, amely néhány éven belül több évtizedes hiányt pótolva egy budapesti versenypályával is kiegészülhet.

- Miként hat egymásra kettős szereplése: szövetségi elnökként érintette-e valaha hátrányosan a főállása, illetve politikusként kovácsolhatott-e tőkét a sikersportág irányításából?

- Képviselőként kiterjedt a kapcsolatrendszerem, így gyorsabban eljutnak hozzám a különféle információk pályázatokkal, forráselosztással kapcsolatban. Máskülönben nagyfokú megfontoltságra int elnöki tevékenységem: figyelnem kell arra, hogy saját megítélésem sose ártson a sportágnak. Politikusi létem azért érdekesen befolyásol bizonyos híradásokat: a példásan sikeres sydneyi szereplést követő első közgy?lésünkről alig-alig számoltak be a sajtóban, legalábbis az úgymond hivatalos híradásokban.

- A kajak-kenu-szövetség élete egyébiránt mentes a politikumtól?

- Az 1998-as választások után engem is megpróbáltak elmozdítani, ám hamar megérttettem ellenfeleimmel, a viszálykodásnál valamivel többet ér a közös munkálkodás. A közgy?lés például most választotta az MKKSZ gazdasági alelnökévé Csonka Gábort, Szeged korábbi fideszes alpolgármesterét, aki jelenleg a stadionfejlesztési programot levezénylő Stadion Invest Rt. vezérigazgatója.

-Saját, tragikus állapotú létesítményeik felújítására is jut majd pénz?

- A jövő héten egyeztetünk az ISM-mel, a XXI. kerületi helyhatósággal, a Csepel Alapítvánnyal és a klubbal egy Duna menti vízisport-központ kialakításáról. Állami forrásból újítanánk fel a telepet hatvan-nyolcvan millió forintból, amelyet később az önkormányzattal együtt üzemeltetnénk. Az Újpesti-öbölben egy utánpótláscentrum kialakítását tervezzük, szintúgy a minisztériummal közösen. A jövő évi Eb-nek otthont adó Széchenyi István kajakos- és evezős-pálya korszer?sítésében is a tárca segítségére szorulunk, ám az egyeztetések lassan haladnak. Számunkra garanciát jelent, hogy ez ügyben fontos szerepe van két olyan embernek, akik sokat tettek az 1998-as vb sikeréért, vagyis Dénes Ferenc helyettes államtitkárnak és szegedi munkatársának, Szánta Istvánnak.

- Mindez már-már idillikus kapcsolatot sejtet a tárca és a szövetség között..., jóllehet, egy-két hónapja még azért kérték a nyilvánosság segítségét, mert az ISM több mint ötvenmillióval kurtította meg a kajakosok támogatását?

- Az elosztás rendjével természetesen továbbra sem értek egyet. Lám, ebből a szempontból szinte mindegy, melyik oldalon áll az ember. A vívók elnöke kormánypárti képviselő, mégis úgy hazavágták őket, mint minket. A labdarúgás érdemtelenül kiemelkedő támogatása ellen tiltakoznom kell, a szándék jó, a szemlélet ellenben pocsék. Az utánpótlás terén az egységes alapot kell támogatni, nem egy-egy kiemeltnek vélt sportágat. Az igazi edző úgyis észreveszi, mely sportágban igazán tehetséges a gondjaira bízott gyerek, s maga irányítja át a kajaktelepről, a teniszpályáról az evezősök vagy a futballisták közé. Jobb lenne hát, ha nem csökkentenék a forrásokat, inkább feladatot szabnának. Monjduk azt, egy év alatt vegyünk rá újabb ezer gyereket arra, hogy sportolással töltse a szabdidejét.

GG, Nemzeti Sport 2001.04.07.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK