FONTOS


 

A Storcz, Kammerer páros az Eb-kiküldetésért hajt
Sári-tanítványok belharca

Olimpiai bajnok kajak párosunk kissé közel engedte magához riválisait. A Kammerer Zoltán, Storcz Botond duó az országos bajnokság ötszáz méteres fináléjában még orrhosszal győzött, ám a szegedi Mol-kupán már csupán a negyedik helyen finiselt. Ráadásul nemcsak a nemzetközi élboly hagyta faképnél őket, hanem az ugyancsak Sári Nándor m?helyében pallérozódó Kökény Roland, Horváth Gábor K-2-es is, amely ezüstérmet szerzett. E hét végén már nem hibázhatnak, minthogy az újabb szegedi regatta, a Pick-kupa egyúttal a milánói Európa-bajnokság hazai válogatóversenye.

"Én érthetően örülök mindkét páros sikerének, ám az eddigi viadalokon nem voltam elragadtatva a Sydneyben aranyérmet nyert egységem teljesítményétől - mondta Sári Nándor, a Csepeli Kajak-kenu Egyesület és a válogatott kajakedzője. - Nem kelek a védelmükre, mi több, kijelentem: érthető, hogy így jártak, mert nem voltak elég motiváltak. Most már reálisabban értékelik a helyzetüket, és komolyabban veszik a munkát. Hogy, hogy nem, a kiegészítő edzéseken is mind többször bukkannak fel. Ezzel együtt Storczék nem foglalhatják le könnyedén a helyüket az Eb-csapatban, hiszen Horváthék mellett az ezren olimpiai bronzérmes Bártfai, Veréb párt is rajthoz állítom ellenükben."

Érdekesség, hogy a legjobb szólókajakos, Vereckei Ákos programja is bővül: az egyes és az ezer négyes mellett ötszázon is bekerül a kvartettbe - Siebel, Kökény és Horváth társaként. A válogatók során egyébiránt védettséget élveznek majd az olimpiai bajnokok (persze csakis győztes számukban): tehát elég csupán egy viadalt nyerniük, s a kontinenstorna mellett a poznani világbajnokságra is automatikusan kvalifikálják magukat.

Sári e kedvezményt örömmel fogadja, ám nem ért egyet a Pick-kupa lebonyolítási rendjével: "A nemzetközi regattákhoz hasonló, kilences döntőket terveznek, s ez visszaélésre csábítja a notórius »vizezőket«, vagyis azokat, akik az ötméteres szabályra fittyet hányva, a táv javarészét az előttük haladó oldalvizén teszik meg, hogy energiájukat tartalékolva, csak a végén robbantsanak."

A gondos szegedi versenybírák persze ígérik, kiszűrik a cselesen lapátolókat, s vizezés helyett a pezsgőzés lesz a jellemző - a bajnokok, avagy az őket legy?rő feltörekvők egészségére.

GG, Nemzeti Sport 2001.06.12.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK