FONTOS


 

Pick-kupa síkvízi Eb- és vb-válogató, Szeged
Kőbánék kálváriája, Angyal nyugalma

Legsikeresebb kajakosunk, az eddig hat olimpiai és huszonöt világbajnoki érmet szerzett Kőbán Rita is ott lesz a szegedi Pick-kupán. A visszavonulás előtt álló, a MOB elnökségébe a közelmúltban bekerült bajnoknő méltatlan körülmények között készült a tavasszal: társával, Laky Évával kizárólag lapát jutott nekik, a megfelelő pároshajót csak nagy nehézségek árán sikerült beszerezniük.

"Csipes Ferenctől, a Honvéd szakosztály-igazgatójától kértünk egy kajakot, ám ő sokáig nem reagált - mondta a télen a BSE-hez igazolt Kőbán. - Magyarországon jó ideig senki nem segített, Buday Tamás, a kanadai kapitány adta oda az észak-amerikai válogatott egyik, itt tárolt K-2-esét, ami végül szintén nem volt jó, mert a szállításkor megsérült. Végül három hete a Tikkurila nevű cég segítségével megvásároltuk az áhított amerikai hajót Csipeséktől..."

Kőbánék így K-2 200 és 500 méteren is rajthoz állhatnak, mi több, Rita a rövidebb távon egyesben is próbálkozik: "Ez is elég nagy megterhelést jelent, elvégre fele annyit sem edzek, mint tavaly, hisz idén levezetek. A pályafutásom kerek, így amennyiben valamelyik számban megszerzem a kiküldetést, azt szép ráadásnak tekintem."

Sportdiplomáciai karrierje ellenben csak most indul, s a kezdeti sikereket Kőbán megpróbálja a helyén kezelni: "A MOB elnökségébe elsősorban azért kerülhettem, mert nő vagyok, de ha már bizalmat szavaztak nekem, igyekszem értelmes, komoly dolgokkal foglalkozni. Az európai olimpiai bizottságok sportolói tanácsába viszont távollétemben aligha választanak be. Látja, egyelőre az utam mégsem Rómába, hanem Szegedre vezetett."

A hölgyek mezőnyében ezzel együtt az MTK és a Tiszaújváros kajakosai az esélyesek. Olyannyira uralják a mezőnyt, hogy edzőjük, Fábiánné Rozsnyói Katalin felvetette: a világversenyeken engedélyezett három szám helyett egyik-másik menője több viadalt is elvállalna. Angyal Zoltán szövetségi kapitány azonban nem óhajt kivételt tenni: amondó, a kevésbé népszerű ezerméteres számokban inkább fiatalok induljanak. Mindeközben 500 méteren az Eb-részvétel és az éremszerzés reményében Kovács Katalin egyeshajóra cserélte a párost, és a K-2-es még így sem gyengült - Szabó Szilvia Bóta Kingával is magabiztosan nyerhet a válogatón. A négyesben - Kőbán helyén - szintúgy Bóta a beugró.

A férfikvartett változatlan összetételben versenyez, itthon aligha lehet riválisa az 1000 méteres, olimpiai távon. Közülük az egyik sztár, Vereckei Ákos - a K-1 500 méter kétszeres világbajnoka - számára valójában a harmadik kvalifikációs hely megtalálása okozhat fejtörést. A megoldás bizonnyal a K-4 500 méteres szám lesz: a kiküldetést pedig Horváth Gábor, Siebel Lajos és Kökény Roland társaságában szerezheti meg. A férfi kajakosok táborában a legnagyobb verseny K-2 500 méteren várható, elvégre az olimpiai címvédő, Kammerer Zoltán, Storcz Botond duót többen is megszorongatnák. "Valóban ez lesz a legélesebb meccs - erősítette meg Angyal -, ám a bajnokok helyzeti előnyben vannak: címvédőkként elég egy válogatót nyerniük a csapattagság megszerzéséhez."

Ezer párosban - e versengésben az olimpián harmadik volt a Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián egység - Angyal szerint nem sokkal tisztább a kép: "A két Krisztián jó formában kellő előnnyel verheti a magyar mezőnyt, s ez biztató lehet az Eb előtt, ugyanakkor ne feledjük, Siebel és Bauer kettőse legutóbb jobb volt náluk Szegeden és vérszemet kapott."

A 200-as számok villámfutamaiban bármi megtörténhet - bárki mégsem nyerhet. Fehérvári Vince, a sprinterek legjobbja egyesben, párosban (Hegedűs Róberttel) és négyesben (a duó kiegészülve Beé Istvánnal és Bártfaival) egyaránt meggyőző teljesítményre képes.

Kenuban viszont kínlódhatnak a párosszámok olimpiai résztvevői: "A Sydneyben ötszáz méteren győztes Pulai Imre és Novák Ferenc főként a hosszabb távon vívhat megjósolhatatlan kimenetelű csatát a szegedi Fürdök Gábor, Hüttner Csaba duóval" - fejtegette Angyal. Egyesben az ausztráliai siker óta megállíthatatlan Kolonics György mindhárom távon oktathat (vö. távoktatás), sőt a 200-as kvartettben is ott térdelhet. Utóbb majd döntenie kell, mely számokat favorizálja, tudniillik a hármas számot kipécéző magyar - kapitányi - igazság az élő és aktív legendákra is vonatkozik.

GG, Nemzeti Sport 2001.06.15.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK