FONTOS


 

Pick-kupa, síkvízi Eb- és vb válogató, Szeged
Fehérvári: kétszázon háromszáz százalék

Minden szakágban akad egy-egy versenyző, aki itthon aligha győzhető le, s immár a külhoni riválisokra is figyelhet az első síkvízi válogató után. A női kajakosok közül került ki a hét végi Pick-kupa legeredményesebbje: Kovács Katalin, aki öt számban is győzött. A férfi kajakosok mezőnyében a sprinter Fehérvári Vince remekelt: 200 méteren minden hajóosztályban - egyesben, párosban és négyesben is - aranyérmet szerzett. Kenusaink között Kolonics György jó ideje koronázott király: ezúttal szólóban mindhárom távon diadalmaskodott.

Kovács alighanem "túlnyerte" magát, minthogy június végéig háromra kell csökkentenie próbatételeit. "Már többször elmondtam, szívesen indulnék több számban is a világversenyeken, ám a végső döntés edzőm, Fábiánné Rozsnyói Katalin és a szövetségi kapitány, Angyal Zoltán egyeztetése után születhet meg" - mondta az MTK versenyzője, aki kihagyhatatlannak tetszik az ezres, az ötszázas és a kétszázas négyesből, s "pechjére" egyesben is egyeduralkodó a két hosszabb távon.

Kolonicsnak is helye lenne bármelyik kenus négyesben, ám a 200-as futam kivételével (amelyen kvartettjével második lett) a szakág csapathajóinak külön válogatót írnak ki, s Kolo mind elkötelezetteb az egyesbéli lapátolás iránt. "Atlantában párosban nyertem olimpiát, és imádok négyesben versenyezni, úgyhogy nehezen mondok le ezekről a számokról - mondta a kétszeres olimpiai bajnok -, ugyanakkor, ha egyesben nyerek három világbajnokságot, akkor is boldog leszek, minthogy bármilyen meglepő, egyedül még sosem nyertem vébét."

Fehérvári a tavalyi, 500 méteren tett kitérő után idén újra átütő sikerrel összpontosít a kajakosok villámtornájára: "Nem rossz egyeduralkodónak lenni a kétszázas számokban, egyelőre elégedett is vagyok ezzel, de jövőre talán ismét rajthoz állok olimpiai távon - jelentette ki a szegediek hatszoros világbajnoka. - Atlétikában nehezebb lenne sprinterként középtávon is bizonyítani, ám kajakosként érdemes próbálkozni. Különösképp Szegeden, ahol ezúttal is három napig csak halászlén éltem: számomra ez a megengedett dopping."

A válogatón kiemelkedő produkciót nyújtott két páros: a Bártafi Krisztián, Veréb Krisztián kajakos- és a Hüttner Csaba, Fürdök Gábor kenusduó, hisz mindkét egység sydneyi olimpiai bajnokokat múlt felül. Pulaiék a futam során elkövetett technikai hibájukkal, Storczék mérsékelt pillanatnyi formájukkal magyarázták a vereséget, ám Angyal Zoltán tökéletesen felkészült, minden számban éremesélyes csapatot küldene az Eb-re és a vb-re - legfőképp ezért nem enged az egy induló által elvállalható háromszámos verdiktből.

G. G., Nemzeti Sport 2001.06.19.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK