FONTOS


 

Vivendi IV. maratoni Európa-bajnokság, Győr
Szonda aranypróbát tartana

Szonda Kornélia még nem tesztelhette, milyen a győzelem íze. Sőt, azt sem tudhatja, hogy ez a kifejezés csupán egy bevált sportolói panelt takar, avagy valóban érezni, ízlelni is lehet valamit a dobogó tetején állva - aranyat harapdálva... A világversenyeken ez ideig összesen hat ezüst- és bronzérmet szerzett tiszaújvárosi kajakos ezúttal szövetkezett azzal, aki talán már tudja a választ. Csay Renátáról van szó, aki Pitz Andrea társaságában az elmúlt két évben párosban megnyerte a maratoni világbajnokságot, és 1999-ben az Eb-elsőséget is begyűjtötte. Csay természetesen nem szóban óhajt felelni Szonda kérdésére: a hét végén 36.5 kilométer teljesítése után inkább közösen élnék át az élményt.

"Tavaly egyesben és párosban is indultam, két ezüsttel jöttem haza, és nem voltam maradéktalanul boldog - mondta Szonda Kornélia. - Aztán decemberben hallottam, hogy Renáta egyedül maradt, miután Pitz Hollandiába költözött. Végül a páros edzője, Ludasi Róbert keresett meg azzal, hogy vegyem át a helyét, és én örmmel vállaltam a feladatot. Lemondtam az egyesbéli szereplésről is: mindent erre az egy számra teszek, teszünk fel. Nemzetközi versenyen ilyen összeállításban még nem szerepeltünk, ám eddigi tapasztalataink alapján mondhatom, jók az előjelek. Addig azonban nem hiszem el, hogy aranyérmet nyerhetünk, amíg elsőként át nem haladunk a célvonalon."

Csay a közelmúltban megtudta, hogy a győri Eb-n korábbi társát ellenfélként üdvözölheti, ám nem tart attól, hogy épp a holland egység veszélyezteti majd remélt, kiváló szereplésüket. A K-2-esek mezőnyét már jól ismerő Ludasi-tanítvány szerint a lengyel és a spanyol egység lapátolhat még be egy-egy érmet: "Szeretném, ha megmaradnánk az elmúlt évek leosztásánál, és mi nyernénk az aranyat - mondta Csay. - Én Győrött semmiképp sem szeretnék alulmaradni: itt születtem, sokáig a városban is készültem, rengeteg barátom, ismerősöm szorít majd értem a helyszínen. Úgyhogy ne mi tartsunk az ellenfeleinktől, féljenek csak ők tőlünk."

A hölgyeknek csupán az fáj, hogy síkvízen nem mutathatják meg, mire képesek: "A két szakág versenynaptára nehezen egyeztethető össze, pedig a K-4 1000 méteres szám programba kerülésével nekünk is lenne keresnivalónk a sportág népszerűbb válfajában" - magyarázta Szonda, majd Csay vette át a szót: "Erős négyest alakíthatnánk ki: kettőnkön kívül azonban csak Barócsi Andreát tudjuk megnyerni az ügyünknek, mert az első és a második vonalba tartozók szinte egytől egyig Fábiánné Rozsnyói Katalin csapatában készülnek, közülük senkit sem engednek el azért, hogy hozzánk beüljön negyeik embernek."

Igaz, a maratonisták kereténél sem könnyű a gárda összeállítása. Borsodi Géza szakágvezető K-1-ben az éremre szintúgy évek óta pályázó Bencze Beátát indítja a győri kontinensviadalon. Szólóban ragad még lapátot Harkay Orsolya, aki Hudy Bernadettel párosban is megmutathatja, mily erős jelzés e sportágban a H-betű (értsd: Magyarország).

Névjegy

SZONDA KORNÉLIA

Születési hely, idő: 1973. 07. 18., Tiszaújváros

Klub: Tiszaújváros

Edző: Jancsár László

Nevelőedző: Jancsár László

Kiemelkedő eredményei: 3x vb-2. (1999: K-1, 2000: K-1, K-2), vb-3. (1998: K-1), Eb-2. (1997: K-1), 2x Eb-3. (1995, 1999: K-1)

Győri Eb-száma: K-2

CSAY RENÁTA

Születési hely, idő: 1977. 03. 21., Győr

Klub: Győri VSE

Edző: Ludasi Róbert

Nevelőedző: Sztanity László

Kiemelkedő eredményei: 2x világbajnok (1999, 2000: K-2), Európa-bajnok (1999: K-2), Eb-2. (1997: K-2)

Győri Eb-száma: K-2

BENCZE BEÁTA

Születési hely, idő: 1972. 07. 11., Csongrád

Klub: Csongrádi KKK

Edző: Nemes Károly

Nevelőedző: Nemes Károly

Kiemelkedő eredményei: vb-4. (1999: K-2), vb-5. (1998: K-2)

Győri Eb-száma: K-1

HUDY BERNADETTE

Születési hely, idő: 1980. 01. 10., Budapest

Klub: Csepel

Edző: Ludasi Róbert

Nevelőedző: Gálos Éva

Győri Eb-száma: K-2

HARKAY ORSOLYA

Születési hely, idő: 1981.

Klub: Multi

Edző: Horváth Péter, Dragos Ágnes

Nevelőedző: Horváth Péter, Dragos Ágnes

Győri Eb-száma: K-1, K-2

GG, Nemzeti Sport 2001.07.12.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK