FONTOS


 

Vivendi 4. maratoni felnőtt és ifjúsági Európa-bajnokság, Győr
Borsodi a kisalföldi vízért rajong

Mind biztosabb, hogy a vizes sportágak Európa-bajnokságait odafönt Magyarországra álmodták. A közelmúltban a LEN vezetői fogalmaztak úgy az isteni vízilabda Eb után, hogy bárcsak minden alkalommal a Margitszigeten rendeznék az eseményt. Néhány éve az ICF vezetői is hasonlóképp nyilatkoztak a síkvízi vb szegedi és a maratoni kajak-kenu világbajnokság győri helyszínéről. E sportágban négy éven belül immár a harmadik világverseny házigazdái lehetünk: a hét végén maratoni Európa-bajnokságra kerül sor Győrött, jövőre pedig Szegeden, síkvízen fogadhatjuk a földrész legjobbjait. Borsodi Géza szakágvezető óvatos duhaj: nem árulja el, a hat versenyszámból ezúttal hány aranyéremre számít, a víz helyett inkább a part felől közelít, s amondó: több tízezer hazai szurkoló előtt nem lehet rosszul szerepelni.

- Máig szép emlék számunkra a két évvel ezelőtti vébé, és ezúttal is harminc-negyvenezer embert várunk a folyó mellé - mondta Borsodi.

- A maratoni versengés külföldön is ilyen népszerű?

- Spanyolországban hihetetlen hagyománya van ennek a sportágnak. A tradicionális Herceg-kupán olykor száz hajó is elindul, s a kikötővárosok népe őrjítő hangulatot teremt. Máshol hiába imádják a vizet és a kajakozást, a legnagyobb verseny is hidegen hagyja a népet. Olykor a szervezők sem tesznek meg mindent: tavaly, Kanadában például Dartmouth mellett eltűnt a kis tavakon a mezőny, következésképp követhetetlen volt a maratoni. Lengyelországban a gorzówi Eb is unalomba fulladt, a versenyzőkön kívül szinte senki nem volt kint az eseményen. El is vették tőlük a jövő évi vilábajnokság rendezési jogát.

- Győr bezzeg más.

- Más bizony. Egyesversenyzőm, Salga István mesélte, hogy az 1999-es kontinensviadalon barátai, szurkolói még azokon a szakaszokon is előugrottak a bokrok közül, s fergeteges biztatásba kezdtek, ahol szinte utat kellett vágniuk maguknak az aljnövényzet között. Úgy űzték, hajtották végig a 36.5 kilométeres távon, hogy a 25-30 kilométer megtétele után jelentkező holtpontot sem észlelte. Ezúttal viszonylag rövid pályát jelöltünk ki, vagyis tényleg testközelből drukkolhatnak a hat számból ötben nagy eséllyel küzdő kajakosainknak és kenusainknak.

- Azt hiszem, kenu párosunktól, a Györe Attila, Csabai Edvin duótól tán nem csupán biztos dobogós helyezést vár...

- Az elmúlt két világbajnokságot és a legutóbbi Eb-t nyert egység tagjairól van szó, így valóban álszentség arról beszélni, mily csodálatos lenne, ha egy érmet megcsípnének. Nekik egész egyszerűen el kell viselniük azt a terhet, hogy győzelmet várnak tőlük.

- A már említett Salgáról nemcsak kapitányként, klubedzőjeként is nyilatkozhat. Rá ezúttal kettős feladat vár: szombaton egyesben versenyez, vasárnap pedig a kétszeres páros világbajnok Jámbor Attila új társaként bizonyíthat. Vajon nem lesz kissé túlterhelt?

- Egyszerűen bírnia kell a megterhelést, már mondtam, hazai közönség előtt még a legkeményebb szituáció is elviselhető. István egyesben már bizonyított: ezúttal Jámbor is kipróbálja magát a szólókajakosok között, s már az első nap sokat segíthetnek egymásnak. Párosban a két rutinos versenyző és az újonc Faludy, Szigeti kettős közül a jobbik igen közel lesz a dobogóhoz.

- A hölgyeknél szintúgy új páros állt össze, a Csay Renáta mellé beülő Szonda Kornélia ráadásul feláldozta ezért sikeres egyes karrierjét. Egyetért vele?

- Természetesen igen. Szonda éremgyűjteményéből hiányzik az arany, pályafutása során csupán rendre közel került az elsőséghez, de egyszer sem nyert. Egyesben, a válogatón itthon még manapság is tizenegy percet ver a másodikra, ám ő a siker reményében, mindent egy lapra feltéve, a K-2-est választotta.

- A kenusok mezőnyében Pétervári Pál maga a csoda, negyvenhat évesen is a legjobbak közé tartozik.

- Jakus Béla is remekel, de Pali valóban fantasztikus. Amellett, hogy vasból van, nagy titka, hogy világ életében kajakosokkal készült, s még a gyorsabb hajók mögött sem marad le. Olyan ő a maratonisták között, mint a hétszeres olimpiai bajnok Birgit Fischer síkvízen: ha meglátják, hogy ott himbálódzik mellettük a rajtnál, a többiek kezében megremeg a lapát.

Ganczer Gábor

A magyar csapat

Férfiak. K-1: Salga István, Jámbor Attila. K-2: Faludy András, Szigeti Krisztián; Salga István, Jámbor Attila. C-1: Pétervári Pál, Jakus Béla. C-2: Csabai Edvin, Györe Attila; Koncz István, Gajászki Áron.

Nők. K-1: Harkay Orsolya, Bencze Beáta. K-2: Csay Renáta, Szonda Kornélia; Harkay Orsolya, Hudy Bernadett.

Ifjúságiak. Férfiak. K-1: Varga Dávid, Botond Balázs. K-2: Szabó Gergely, Gál Zoltán; Sasvári Gábor, Stér Tibor. C-1: Kósdi Balázs, Kósdi Péter.

Nők. K-1: Paksy Tímea, Bartha Nikolett. K-2: Benedek Linda, Szabó Gabriella; Faragó Renáta, Haller Szilvia.

A program

SZOMBAT

Ifjúsági döntők (a táv 21.1 km)

10:00: férfi K-1, 10:05: női K-1, 10:10: C-1

Felnőtt döntők (a táv 36.6 km)

14:00: férfi K-1, 14:05: női K-1, 14:10: C-1

18:00: eredményhirdetés

VASÁRNAP

ifjúsági döntők (a táv 21.1 km)

10:00: férfi K-1, 10:05: női K-1

Felnőtt döntők (a táv 36.6 km)

14:00: férfi K-2, 14:05: női K-2, 14:10: C-2

18:00: eredményhirdetés

GG, Nemzeti Sport 2001.07.14.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK