FONTOS


 

Busz- és légiúton indult Milánóba az Eb-válogatott
Kammerer a négyes sikeréért küzd

Már kedden útra kelt válogatottunk Milánó felé, a síkvízi Európa-bajnokság színhelyére. Férfi kajakosaink és legkiválóbb kenusaink jóval később indultak, mint a csapat zöme, mégis oly sebesen előzték meg a derékhadat, ahogy a hét végén, a vízen szeretnék. Ezúttal persze 1000 méter helyett 1000 kilométer volt a leküzdendő táv, amelyet ki földön, ki levegőben hagyott maga mögött. Női csapatunk és a férfi gárda többsége Angyal Zoltán szövetségi kapitány társaságában hajnalban a Volánbusz légkondícionált járatával vágott neki a túrának, ám a kompánia egyvégtében nem jutott messzire. Száz kilométer után szervizelni kellett a társasgépjárművet: a hírek szerint csak egy cső mozdult el a motortérben, így rövid garázsmenetet követően folytathatták útjukat.

Késő délután egy kisebb kajakos, kenus csoport gyülekezett Ferihegyen: két szakági edző, Sári Nándor és Ludasi Róbert élversenyzőivel. Kolonics Györgynek, Kammerer Zoltánnak, Storcz Botondnak, Vereckei Ákosnak, Horváth Gábornak, Bártfai Krisztiánnak és Veréb Krisztiánnak a lengyel Plastex cég, Hüttner Csabának és Fürdök Gábornak pedig a szegedi Démász váltotta meg milánói repülőjegyét. A sydneyi játékokon szerzett hét érem ellenére az elmúlt tíz év legeredményesebb sportága ez évben több tízmillió forinttal szerényebb támogatásban részesül, mint tavaly, ezért a szövetség nem engedheti meg magának, hogy luxuskörülmények közepette utaztassa klasszisait. A szerencsés légiutasok - a viadalt már a szombati versenynapon befejező és másnap hazatérő - Kammerer, Storcz duó kivételével saját zsebből fizetik vasárnapi éjszakai szállásukat, minthogy a magyar küldöttség már az Eb eredményhirdetése után buszra száll, nekik meg csak hétfőn indul vissza a repülőjük.

A kellemetlenségek lajstromozását feledve, lássuk - mai témaválasztásunkra térve: a férfi kajakosok mezőnyében - mely számokban lehet majd részünk maradandó élményekben. Vereckei a K-1 500 méteren Sydneyben elért negyedik helyét kizárólag Eb-címe megvédésével feledtetheti. Alighanem képes lesz erre, sőt, egyesben 1000 méteren is éremesélyes - azzal együtt, hogy tudja, e futamot követően az olimpiai bajnok férfi négyessel kell összecsapnia a németekkel. Vereckei mellett Fehérvári Vince szerezte meg a maximális, három indulási jogot a kontinensbajnokságra: sprinterünk a 200-as számok triplázójaként az elsőségért hajt.

Párosban az ötkarikás programban szereplő távokat egyetlen egység sajátította ki: a - Sydneyből ezer méteren már bronzéremmel "bejelentkező" - Bártfai, Veréb K-2-es ötszázon az olimpián első helyen végzett Kammereréktől vette el a lehetőséget, így aranynál, ezüstnél értéktelenebb fémből készült medált nehezen fogadnánk el tőlük. Négyesben vegyes a kép; 200-on esélyes a kvartett - noha a villámfutam végeredménye jósolhatatlan -, 500-on fiatal egységünk érmet lapátolhat be, míg 1000 méteren a "nagy csapatnak" újra bizonyítania kell.

"Megmutatjuk, mit tudunk valójában, hisz Botonddal, kettecskén, idén már csakis erre a számra koncentrálunk - mondta a huszonkét éves, kétszeres olimpiai bajnok Kammerer Zoltán, aki kedden még műszakban volt: - Mi, légiutasok még délelőtt is tudtunk edzeni, majd kora délután építkeztem egy kicsit... Ne ijedjen meg, nem téglát hordtam, egyelőre csak a tervrajzon tologattuk a falakat Tasi Jánossal, az építésvezetőmmel. Tudom, hogy idén, az Eb- és a vb-előfutamokkal együtt, már csak négyszer három percet versenyezhetek, de túltettem magam a történteken. Jobb, hogy tavaly, az olimpia évében kerültünk csúcsformába, Athénig pedig ráérünk még feltöltődni. A négyessel amúgy, a válogatókat leszámítva, a múlt héten kezdtünk közös edzésekbe, és annyit elárulhatok: a hajóban érezzük a tavalyi összhangot, s ezt az időeredményeink is igazolják. Nem kegyelmezünk majd a németeknek, és az sem lesz zavaró, hogy Vereckei a kvartett futama előtt egyesben is rajthoz áll: egyrészt bírja a terhelést, másrészt legalább kellőképp bemelegít."

Zágrábi Vk-siker

Felnőtt versenyzőink az olimpiai óta csak a Szegeden rendezett Mol-kupán mutatták meg magukat riválisaiknak, utánpótlás-válogatottunk viszont elutazhatott a zágrábi Világkupára. A hölgyek 1000 méteren egyéniben és négyesben is győzedelmeskedtek, a kenusok 200 méteren mindhárom számot nyerték, a kenus Joób Márton az 500-as és az 1000-es távon is második lett. A férfi kajaknégyes szintén két ezüstöt szerzett 200 és 500 méteren. A Vk-n huszonkét ország vett részt, és többen már azzal a csapattal álltak rajthoz, amely az e hétvégi síkvízi Eb-n is indul.

GG, Nemzeti Sport 2001.07.18.

Angyali álom: hat aranyérem

Ma utazott el kajak-kenu válogatottunk a milánói Eb-re. A csapat zöme - a Volánbusz jóvoltából - busszal teszi meg a közel 700 km-es távolságot, csak néhányan engedhették meg maguknak, hogy repülővel érjék el Itáliát. A szövetség szerint anyagi okok állnak a háttérben, a tavalyi közel 180 millió(!) forinthoz képest idén 65 millióval kevesebb állami támogatásban részesült a sportág. Az esélyekről Angyal Zoltán szövetségi kapitány azt mondta, elégedett lenne, ha csapata minden távon (200, 500, 1000 m) két-két aranyérmet nyerne. Sokat vár azoktól, akik a tavalyi olimpiai bajnokokat ütötték el az Eb-indulás lehetőségétől, így a Bártfai, Veréb kajak és a Hüttner, Fürdök kenu párostól.


Kovács Kati, egyik favoritunk

,A favoritoknak nehéz dolguk lesz, mert egyesben mindig keményebb versenyezni - mondta Angyal.
- Bízom Kolonics Gyuriban, Kovács Katiban, Vereckei Ákosban." Kiemelte a nagy visszatérő világbajnok kajakost, Borhi Zsombort, aki 1995-ben indult legutóbb világversenyen. Angyal hozzátette: az év fő versenye az augusztusi vb, ahhoz képest most 80 százalékos készültségben vannak versenyzőink.

Tamás Rita, A színes Sport 2001.07.17.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK