FONTOS


 

Immár két Szabó is éremeséllyel küzd női Eb-válogatottunkban
Kovács: egyesben az egyeduralomért
Az Európa-bajnokságon induló női kajakcsapatunk egésze az egyeduralmát újfent megtartó Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványai közül kerül ki. A gárda erősségét jelzi, hogy mind az öt rutinos versenyzője három-három számban harcolta ki a részvétel jogát - márpedig a másik két szakágban csupán egy-egy versenyző volt képes hasonlóra. Az MTK-s és tiszaújvárosi hölgyek alkotta gárda tempóját legfeljebb az ez évtől a BSE-ESMA-ban készülő Kőbán Rita (valamint klubtársa, Laky Éva) bírhatta volna, ám kétszeres olimpiai bajnokunk a 2001-es esztendőt már levezetésre szánta, és csökkentett edzésterheléssel készült. A versenyeken elindult, de azokban a számokban, amelyekben így is eséllyel harcolhatott volna a válogatottságért, Fábiánné - a tavalyi perpatvar után - legjobbjait állította oda ellenében.

Mellékelt táblázatunkból is kiderül, hogy Kőbán Rita - három arany- és egy ezüstéremmel - tavaly még a poznani kontinensbajnokság legeredményesebb női kenusa volt. Milánóban már a kétszeres olimpiai második helyezett Kovács Katalinért szoríthatunk, aki egyesben és négyesben egyaránt igyekszik a sportág legeredményesebb magyarjának méltó örököse lenni. A kvartettel persze már tavaly is remekelt - e hajóban valójában Bóta Kinga az új arc. A Sydneyben tartalékként megfordult Bóta rögvest két négyesben lelt helyet (az 500 mellett 200 méteren indul), mi több, egy másik olimpiai számban szintúgy kiharcolta a részvételt: K-2-ben Szabó Szilviával próbálja aranyos csillogásúvá fényesíteni az egy évvel ezelőtti ezüstöt.

Szabó Szilvia természetesen meghatározó tag a négyesben: ő a sprintfutamok során, szólóban vállalta be harmadik olaszországi számát. A kvartett eleddig nem említett olimpiai ezüstérmese, Viski Erzsébet dupláz az Eb "villámtornáján", mivel 200-on párosban és negyesben szerepel. Akárcsak Dékány Kinga, aki a tavalyi - sikertelen - kitérőt követően visszatért Fábiánnéhoz, és máris három döntőben lehet érdekelt.

Legfőbb riválisaink továbbra is a németek. Csapatuk összetétele egyelőre rejtély: a hétszeres olimpiai bajnok Birgit Fischer a hírek szerint visszavonult (noha ezt kizárólag akkor hisszük el, ha Milánóban csak a parton látjuk), a legutóbbi Eb-n K-2-ben győztes partnere, Katrin Kieseler pedig az ausztrál válogatottba "igazolt". A sydneyi vadvízi (...) kajakozás után a K-1 kajakkirálynőjévé koronázott, exnémet - persze, jó ideje olasz - Josefa Idem búcsúját is évek óta jövendölik, de nem valószínű, hogy épp a hazai pályán rendezett Európa-bajnokság előtt tenné le a lapátot.

Mindazonáltal lányainknak nem az öreg hölgyek kikopásában kell bízniuk. Erejük teljében kajakoznak, ráadásul a női K-4 1000 méteres finálé programba kerülésével eggyel több számban kalkulálhatnak aranyeséllyel. Igaz, talán az utóbb említett vetélkedésen indul a legfiatalabb átlagéletkorú csapat: a tapasztalt Dékány az utánpótlás-válogatottat odahagyó Rasztótzky Eszterrel, Szabó Ágnessel és Móni Katalinnal.

Női kajak, 2000-2001
200 m
K-1 K-2 K-4
2000 Eb indulónk Kőbán Szabó Sz., Viski Kovács, Szabó Sz., Viski, Kőbán
2000 Eb címvédő Kőbán Pastuszka, Sokolowska (lengyel) Kovács, Szabó Sz., Viski, Kőbán
2001 Eb indulónk Szabó Sz. Dékány, Viski Dékány, Fazekas, Viski, Bóta
500 m
2000 Eb indulónk Kőbán Kovács, Bóta (2.) Kovács, Szabó Sz., Viski, Kőbán (2.)
2000 Eb címvédő Kőbán Pastuszka, Sokolowska (lengyel) Németország
2000 olimpiai indulónk Kőbán Kovács, Szabó Sz. (2.) Kovács, Szabó Sz., Viski, Kőbán (2.)
2000 olimpiai címvédő Idem (olasz) Fischer, Wagner (német) Németország
2001 Eb indulónk Kovács Szabó Sz., Bóta Kovács, Szabó Sz., Viski, Bóta
1000 m
2000 Eb indulónk Bóta (2.) Szádovszky, Viski (2.) n. sz. p.
2000 Eb címvédő Idem Fischer, Kieseler (német) n. sz. p.
2001 Eb indulónk Kovács Fazekas, Szabó Á. Dékány, Rasztótzky, Szabó Á., Móni

Jelmagyarázat: n. sz. p. - nem szerepelt a programban; n. o. sz. - nem olimpiai szám; a név mögött zárójelben látható szám a dobogós helyezést jelöli.

GG, Nemzeti Sport 2001.07.19.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK