FONTOS


 

Poznanban nem csak az óra lesz az ellenfél
Kökényt befogadták társai

Kökény Roland nem csereszabatos a Credóba került Pilátussal. Vereckei Ákos helyén ő ülhetett be az olimpiai bajnok négyesbe, ám ennek eleinte nem örült felhőtlenül. Kökény tudniillik ezer egyesben harcolta ki a vb-indulás jogát, csakhogy az Eb-n -- a mindkét olimpiai távú szólószámban induló -- Vereckei eredményes versenyzése, valamint a kvartett leszereplése változtatásra ösztökélte Angyal Zoltán szövetségi kapitányt. A csepeli kajakos nehezen fogadta el a döntést, hozzáállása azonban azóta változott: úgy érzi, vele egységes s újra ellenállhatatlan lehet az elmúlt két évben a legfontosabb regattán -- jegyezzük meg: azon és csak azon -- rendre győző csapathajónk.

"Először úgy gondoltam, peches vagyok, mert mindig engem tologatnak a csapaton belül -- mondta Kökény Roland. -- Először az Eb-részvételt harcoltam ki, ám Vereckei próbálkozása miatt a vb-indulás jogát kaptam meg egyesben. Már akkor sejtettem, hogy akár hoppon is maradhatok, s ne adj' isten egyik számban sem állhatok majd rajthoz. Végül ez nem történt meg, hiszen Ákos mögött K--1-ben mára egyértelműen én vagyok a második számú versenyző. Így aligha akarnak itthon hagyni..."

A két kajakos átültetéséről hosszasan vitázott az elnökség, de Angyal már a megfellebbezhetetlen határozatot közölte a versenyzőkkel: "A fejem fölött döntöttek, s kész tényként tálalták a váltást" -- sajnálkozott utószor Kökény, majd vázolta az optimista megközelítést: "Végül is remek csapatba kerültem, ami az általános vélekedéssel ellentétben nem sokkal gyengébb, mint tavaly. Storcz Botond, Kammerer Zoltán és jómagam kizárólag erre az egy futamra koncentrálunk, s Horváth Gábornak is ez a fő száma, a kétszáz négyes esetében csak ráadás. Egyébként eleinte Gábor kételkedett a közös sikerben, ő -- tulajdonképpen érthetően -- Vereckeiben bízott, de néhány együttes edzést követen elfogadott."

Kökény ugyan félig-meddig kívülről érkezett, ám évek óta Sári Nándor csapatának tagja, így korántsem a laikus rálátásával segíthet -- mégoly tevékenyen -- a négyes hibáinak kijavításában. "A fiúk nem adtak pontos magyarázatot az Eb-kudarcra, tulajdonképpen arra lyukadtunk ki, hogy ott minden rosszul sült el, s teljesen hiányzott az összhang. Remélem, velem erre újra rálelünk... Ráadásul Dunavarsányban az első időmérő edzésünkön elkaptuk a ritmust, s egész jó eredménnyel zártunk."

Poznanban sajnos nem csak az óra lesz az ellenfél -- mind sűrűbb a négyesek mezőnye. Milánóban az ez ideig kevéssé félelmetes szlovákok nyertek, s az oroszok, valamint a kazahok is meggyőzően lapátoltak. "A fontos versenyek azért, az elmúlt másfél évtized tapasztalatai alapján, valahogy mindig magyar--német párharcot hoznak -- emlékeztetett a tradícióra Kökény. -- Kammerer szerint négyesünk egy évben csak egyszer repeszt tökéletesen: 1999-ben a makulátlan produkció a vb-finálé, tavaly az olimpiai döntő napjára esett. Nem lenne rossz, ha idén is a poznani döntő napján kapnánk el a fonalat. Elszántak vagyunk, s hiába nem kaptam még szerződést Csepelen, immár én is letettem arról, hogy idő előtt befejezzem pályafutásomat. A nehézségek ellenére úgy érzem, most kezdődik igazi kajakos karrierem."

GG, Nemzeti Sport 2001.08.07.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK