FONTOS


 

Különgéppel utaznak a világverők a poznani vb-re
A férfi négyes új pályacsúcsa

Többségében jól ismert arcok bukkantak fel a jövő heti világbajnokságra készülő kajak-kenu-válogatott dunavarsányi bemutatásán. A hölgyek és urak névjegyüket már a markáns kézfogást megelőzően letették -- természetesen nem puha papírlap formájában, hanem kőkemény teljesítményük által, és képletesen -- az elmúlt évek magyar éremhalmozással zárult világversenyein. A sportág egyébiránt két év után készül világbajnokságra: legutóbb 1998-ban, Milánóban találkoztak valamennyi hajóosztály képviselői. Nemes egyszer?séggel, és korántsem túlzón a világ legjobb csapatának tartott válogatottunkat 29 versenyző alkotja, és a csapatot Angyal Zoltán szövetségi kapitány mellett hat edző kíséri el (Fábiánné Rozsnyói Katalin, Sziklenka László, Sári Nándor, Ludasi Róbert, Séra Miklós és Oláh Tamás).

Sokáig úgy tetszett, tortúrát teljesít majd a gárda a vébé előtt: a júliusi, milánói Eb-re busszal utaztak, Poznanba pedig hálókocsis vasúttal zötykölődtek volna... Az utolsó pillanatban azonban a MÁV és az Utasellátó szakemberei kiderítették, hogy csak átszállással, a légkondicionált szerelvény lecsatolásával közelíthették volna meg a lengyel várost, ám ilyen feltételekkel már nem szerződhetett velük az MKKSZ. A szövetség -- több, magát megnevezni nem kívánó szponzor hathatós anyagi segítségével -- repülőgépet bérelt, így a csapat a tűzijáték másnapján röpke másfél órányi légi utat követően landol a vébé helyszínén. A csillaghullás folytatására ott -- az augusztusi időpont ellenére -- senki se számítson: a mieink az olimpiához és az Európa-bajnoksághoz hasonlóan az érem- és ponttáblázat élére törnek.

Csütörtökön -- vagyis egy héttel a rajt előtt -- még kemény munkában voltak, és a csapatbemutató előtt afféle nyilvános edzést tartottak. A szokásosnak tetsző pályaevezéseket követően Horváth Gábor meglepően jó hírrel szolgált. A több korosztály alkotta négyesekben immár 1993 óta helyet követelő olimpiai arany- és ezüstérmes mintegy mellékesen jegyezte meg: "Pályacsúcsot mentünk." Horváth kit?nő csapattaggá vált az elmúlt években két vb-aranyat gyűjtött 200-as négyesben (itt beltag Fehérvári Vince, Beé István és Hegedűs Róbert), ám ezúttal az Eb után már-már leírt 1000 méteres olimpiai négyest kezdi helyrepofozni társaival. "Semmit sem akarok elkiabálni, de ezen a pályán még egyetlen csapathajó sem repesztett ilyen időt -- mondta a négyes edzője, Sári Nándor. -- Két perc ötven másodperc alá a Gyulay-féle álomnégyes és tavaly, a Vereckeit soraiban tudó kvartett sem küzdötte magát. Lehetett hátszél, és jó víz, a stopper 2:49.01-nél állt meg, ami parádés. Már csak az kell, hogy átmentsük az edzésen mutatott formánkat a jövő heti, téttel bíró futamokra."

A 200 és 500 méteren startoló -- Séra Miklós edzette -- másik két férfi négyes is magabiztosan teljesít, és ugyancsak nehézségek közepette kovácsolódik össze: "Kétszázon összeszokott társaság küzd a címvédésért, ám a hosszabb távon induló csapathajómra nehéz feladat vár -- magyarázta Séra. -- A fiatal Jármy Márton hátizomhúzódás, a tapasztalt Borhi Zsombor gyomorrontás miatt hagyott ki edzéseket, ám a viszontagságok csak acélosabbá teszik az akaratukat, így Horváth és Beé társaságában ők is mind jobb időeredményeket teljesítenek."

A hölgyeknél az olimpiai bajnok négyes immár hozzászokott új, éjfekete hajójához. Kovács Katalin, Szabó Szilvia és Viski Erzsébet mögött úgy lapátol Bóta Kinga, mintha már majd' egy évtizede egy hajóban eveznének. Az utóbbi három hölgy a vb-program új, 27. számában 1000 méteren is roppant erős kvartettet alkot -- kiegészülve Dékány Kingával. A tiszaújvárosi kajakos -- aki 200-on is csapattag a Szabót Fazekas Krisztinával helyettesítő, éremre esélyes hajóban -- utószor 1998-ban, Szegeden volt világbajnokság résztvevője: öt világbajnoki érméből négyet akkor nyert, és most, némiképp kiéhezve, áhítja a kollekció kiegészítését.

Egy híján harminc versenyzőnk bemutatására Dunavarsányban csak élőszóban volt lehetőség: a Nemzeti Sport azonban írásban teljesíti a feladatot a vb startjáig, így a kajakos kvartettek után a napokban sor kerül a többi egységre is.

GG, Nemzeti Sport 2001.08.17.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK