FONTOS


 

31. síkvízi világbajnokság, Poznan
Bártfaiék cselhez folyamodtak

Péntekre már a szomszédok is megérkeztek Poznanba: Vágásiék ott üvöltöttek, kolompoltak a regattaközpont lelátóján. Csepelen, a Hollandi úti víziteleppel átellenben található kisközért tulajdonosa e család, most mindahányan eljöttek, hogy megnézzék, megéri-e a jövőben is a legszebb zsemléket, és a legfrisebb felvágottakat félretenniük kedvenc - és mi tagadás, a felkészülési időszakban igen jó étvágyú - kuncsaftjaiknak.

Mit ne mondjunk: az eddigiek alapján továbbra is kakaós kuglóf jár nekik, nem a pénteki sütésű kenyér serclije. Az 1000 és 500 méteres középdöntőkből minden magyar egység a vasárnapi, illetve szombati finálékba jutott. A második versenynapon csupán a kötelező várt ránk, azaz a tizenegyes értékesítése. Sportágváltásról persze szó sincs, csupán arról, hogy délelőtt hat, délután meg öt hajónkat kellett vízre bocsájtanunk az újabb (rész)sikerek reményében (ne feledjük, a csütörtöki előfutamokból heten már egyenes ágon a döntőbe kerültek).

Kovács Katalinnak is lehetősége volt arra, hogy rátaláljon a könnyebb vízi útra. Ötszázon remekelt, ám ezren - a mieink számára még bemelegítésnek tartott selejtező során - az ausztrál Katrin Borchert lehajrázta őt. Az MTK kajakosa egy nap múltán már szigorúbb volt, és több mint két másodperces előnnyel elsőként siklott a célba. Másik két egyesmenőnk, Vereckei Ákos és Kolonics György is meggyőző fölénnyel utasította maga mögé riválisait. Kolo ezer méteren a mezőny legjobb időeredményére lehet büszke - ez komoly fegyvertény, hiszen a szólókenusok e számának olimpiai bajnoka, a német Andreas Dittmer sem lapátolt nála meggyőzőbben. Természetesen a csepeli világklasszis fő számában, C-1 500-on is hasonlóképp teljesített.

"Kolonics és Vereckei eredményei több mint reményt keltőek - fejtegette Angyal Zoltán szövetségi kapitány. - Ugyanakkor nehéz jósolgatni, tudniillik majd minden számban három egyformán erős egység között dől el a világbajnokság. Új női párosunk, Szabó Szilvia és Bóta Kinga lóg ki a kiegyensúlyozott elitből: eddig úgy fest, ők egy másodperccel gyorsabbak mindenkinél. Negatív példát szerencsére nem említhetek. A keskeny, modern kenuval próbálkozó Hüttner Csaba, Fürdök Gábor alkotta párosnak, valamint a Kammerer-féle olimpiai bajnok férfi négyesnek kell csipkednie magát, hogy teljesítse a korántsem lehetetlen célkitűzést, s dobogóra kerüljön."

Az egy hónapja Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Kökény Roland, Horváth Gábor összeállításban gyakorlatozó kvartett - középfutambéli szereplés árán - a negyedik legjobb idővel döntős. "Storcz és Kamera magabiztos, szerintük innen is nyerünk, ám én örülnék annak, ha érmet szereznénk" - mondta az 1993 óta minden négyesben helyet követelő, következésképp mértékadó Horváth Gábor.

Az említett optimista kettőst ez évben a párosok vb-küzdelmétől elütő Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián K-2-es ezer méteren merész cselhez folyamodott. Fiaink azon kapták magukat, hogy féltávnál "túlzottan" vezetnek... Némiképp visszavettek az iramból, de előnyük nem csökkent kellőképp, ezért az utolsó métereken szinte letették a lapátot (az utolsó 250-en nagy nehezen sikerült a negyedik leggyengébb idővel zárniuk). A padló- és kézifék együttes használatának okáról Bártfai nyilatkozott: "A középdöntőből az első három került a döntőbe, mi a minimálprogramra törekedtünk. Így ugyanis a szélső, kilences számú pályán versenyzünk a fináléban, és kívül esünk majd legnagyobb riválisaink, a norvégok látószögén, akik ezúttal a farvizünkre sem ülhetnek fel, mint tették azt a kontinensbajnokságon. Akkor ők taktikáztak ügyesen: pihentebben indíthatták el a gyilkos hajrát, amelyben végül csekély különbséggel múltak felül minket."

Ötszázon Bártfaiék már csak a szurkolókat bolondították meg. A magyar drukkerek - tudják, Vágási és társai - korábban rábeszélték a lengyeleket, hogy az ősi barátság jegyében kölcsönösen egymásnak szurkolnak, ha véreik alkalmasint nem egymás ellen erőlködnek... Kajak párosunk azonban visszás helyzetet teremtett, amikor a rövidebb távon Twardowskit és Wysockit - immár végig teljes erőbedobással lapátolva - finiselte le.

A nap zárófutamában Jármy Márton, Beé István, Borhi Zsombor és Hegedűs Róbert végleg felbontotta a poznani paktumot: csapathajójuk első lett, míg a hazai négyes - kiesést érőn - negyedik. Sebaj, szombaton, az 1000 méteres döntők során szövetségesek nélkül is kiszurkolunk néhány aranyat.

GG, Nemzeti Sport 2001.08.25.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK