FONTOS


 

Kolonics élete első bronzát mondhatja magáénak
Öt érem a négyesek nagy napján

Érdemjegyünk erős négyes, s mindez erős négyeseink érdeme. Női kajakosaink és férfi kenusaink is világbajnokok, már-már leírt férfi kajakos csapathajónk pedig a második helyen végzett Lengyelországban a nem feltétlenül a magyarok kedvenc távjának tartott ezres döntők napján. Szintúgy ezüstöt szerzett a Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián kajak páros, Kolonics György pedig élete első vb-bronzát mondhatja magáénak.

A színtisztán Tiszaújvárosból verbuvált női négyes tagjai (Dékány Kinga, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga) már a nap első futamán jelezték a németeknek: még egy ideig eltart, míg felnőnek -- és nem csak a feladathoz. A mieink egy hajóhosszal múlták felül azt a mezőnyt, amelynek hátsó traktusában, a nyolcadik helyen finiselt a hétszeres olimpiai bajnok Birgit Fischer lánya (!), Cornelia Schmidt által vezérelt ősi rivális kvartett.

Andreas Dittmer esélyeshez méltón vágott vissza a következő döntőben. A kenu egyesek 1000 méteres távján nem vártunk aranyat a hőemelkedés gyötörte Kolonics Gyögytől, ám meglepődtünk, amikor féltávnál a hatodik helyen láttuk. "Fokozatosan törtem előre, s még szerencse, hogy nem érzékeltem, hogy ötszáznál ennyire hátul vagyok. Ha ezt tudom, biz' Isten, leállok" -- mondta a tizenkét arany és hat ezüst mellé végül bronzot belapátolt csepeli.

Vereckei Ákos is messze földön félt hajrájában bízott, de lecsúszott a dobogóról. A győzelmet az első nagy alakítását jegyző francia Amir-Tahmasseb szerezte meg, s nem kisebb szemtelenséggel lett második a kilencesen, vagyis a surranópályán érkező argentin Correa (a címvédő német Liwowski a harmadik helynek is örülhetett).

Ugyancsak a szélső vízfelületben bízott a Bártfai, Veréb páros, csakhogy a szélsőségekkel nem számoltak. Tavaly az olasz Rossi, Bonomi duó hagyta faképnél a többi K--2-est, 2001-ben -- az Eb után immár a vb-n is -- Larsen és Fjeldheim lóg ki a derékhadból. "A kontinensbajnokságon kevéssel előztek le bennünket a norvégok, most magabiztosabbak voltak, ráadásul mi a végén csúnyán megbillentünk" -- mondta Bártfai, majd Veréb vette át a szót: "Mondhatjuk, hogy így nem szégyen kikapni, ám az elmúlt évek hirtelen formajavulásai miatt szívesen fogadnám, ha a mi sportágunkban is rendszeressé tennék a vérvizsgálatot."

A legális teljesítményfokozás példázata, ha egy kajakos vérszemet kap, miként tette azt női egyesben az olasz Idem. Megkomponált versenyzése végén zongorázhatta volna a különbséget Wagner ellenében (nem beszélve Kovács Katalinról, aki tőle majd' hét másodperccel elmaradva negyedik lett). Akadt persze véghajrával kiharcolt negyedik hely is: Hüttner Csaba és Fürdök Gábor a hazaiak első vb-aranyát hozó kenu kettesek futamában tört előre -- kissé későn. Persze csapatunkból még a rutinszerzésben bízó Fazekas Krisztina, Szabó Ágnes duót se bíráljuk: a juniorok a most elért hetedik helyezést egyszer még a hetedik menyországra cserélik.

Épp oda jutott déltájt kenu négyesünk, s ajtaján a pokol fortyogó vízeiről visszatért kajakos kvartett szintúgy kopogtatott. Zala György, Iván Gábor, Belicza Béla és Kozmann György nemcsak hajóban görnyedve, fél térden, hanem a parton, egyenes derékkal állva is észlelhetően egy egységet alkot. Fiainknak amúgy először a magyar drukkerhad énekelte el a Himnuszt, miután a lengyel szervezők valamilyen déloszét népzenével próbálták kiváltani a nemzeti érzületet ajzó dallamsort.

"Az elmúlt tizenöt esztendőben nem versenyeztem ilyen egységes gárdában -- mondta a tapasztalt Zala György. -- Nálunk minden a helyén van. Egyforma dresszben és fejpántban lapátolunk, s nem csak a bemelegítés pillanataitól kezdve törekszünk harmóniára. Megérte gyakorolni az embert próbáló taktikát, melynek során négyszer is nagyobb sebességi fokozatba kapcsolunk egyazon futamon belül." Iván Gábor megfogalmazásában így festett a sikerrecept: "Mi négyen képesek vagyunk meghalni egymásért. Tudtuk, ha most nem az első, hanem a kilencedik helyen végzünk, akkor is barátok maradunk." Belicza Béla, a négyes vezéralakja határtalanul boldognak tetszett: "Kilencvennyolcban teljesen más csapat tagjaként lettem világbajnok ebben a számban, s nem hittem volna, hogy újra átélem a csodát."

Sziklenka László, az edzők korelnöke az elsők között gratulált a kenu négyes utolsó emberének, a paksi Kozmann Györgynek, akire oly büszke szűkebb pátriája, hogy -- akárki meglátja -- a végén még atomerőművet neveznek el róla... "Gyuri az Eb-ezüst után büszkén mutatta nekem a milánói érmét rögzítő, aranyló karikát, s megígérte, legközelebb színaranyat hoz haza nekünk" -- ecsetelte Laci bácsi, mit jelent egy szavatartó tanítvány trénerének lenni.

Egyébiránt olykor nem az érem színe a legfontosabb. Férfi négyesünk tagjai alkalmasint egy ezüsttel kapták vissza hitüket, bizodalmukat. "Ez nem egy vesztes döntő volt, hanem egy megnyert ezüst -- fejtegette Kammerer Zoltán. -- Ismét bebizonyosodott, fontos versenyen csak mi vagy a németek nyerhetünk. Érzem, hamarosan újra fordulhat a kocka, mert észbe kaptunk, s megint motiváltak vagyunk." Storcz Botond is úgy érezte, ez évi második legfontosabb vágya teljesült: "Az olimpia után épp csak egy kicsit vettünk vissza, s máris az Eb ötödik helyén találtuk magunkat. Poznanban gyorsan megmutattuk, hol van valójában a helyünk. Idén már biztosan jó évet zárok: novemberre várjuk első gyermekünk születését. Jövő januárban a Kammerer család gyarapszik, majd éremben is jöhet az utánpótlás -- a szegedi Eb-n."

Horváth Gábor a következőkkel egészítette ki társai véleményét: "Vereckei elhagyta a süllyedő hajót, de Kökény Rolanddal erősödve visszakapszkodtunk az élmezőnybe. Ez Athénig kitartó lendületet adhat" -- fejtegette, majd a beugróként kiugróan jól teljesítő Kökényre kacsintott.

Magunk pedig fél szemmel figyeljünk már a vasárnapi versenynapra: a garantáltan magyaroknak kitalált 500 és 200 méteres döntők következnek.

***

Egy arany ajándékba

Ahhoz képest, hogy alig több mint egy hónapja Milánóban úgy is minden idők egyik legsikeresebb világversenyét zártuk, hogy az első nap egyetlen aranyat sem szereztünk, Poznanban már az 1000 méteres finálék során elkaptuk a fonalat. Reggel kilenc után startolt el az első döntő mezőnye, s három perc huszonhárom másodperc múltán már az egyetemes sporttörténet részévé vált a tiszaújvárosi magyar női négyes névsora. Nem nagy szavak ezek, hiszen valóban historikus tett volt, hogy a világbajnoki programban először szereplő női K--4 1000 méteres futamot Magyarország -- azaz Dékány Kinga, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet és Bóta Kinga -- nyerte.

Az ezres táv egyébiránt udvariatlanul gyilkos versengés a hölgyeknél. "Jó hosszú és jó fájdalmas -- támasztotta alá Szabó Szilvia, majd sietve fűzte hozzá: -- Kész szerencse, hogy ebből most, három órával a döntőt követően csak a jó maradt meg. Az ünneplést most ez az életérzés jelenti, minthogy holnap még három verseny vár ránk."

Dékány Kinga azért máris felszabadultan örvendett az aranynak, hiszen három év után indulhatott újra vb-n: "Óriási bizonyítási vágy munkált bennem, hisz meg kellett hálálnom az edzőm, Fábiánné Rozsnyói Katalin és a csapattársak bizalmát. Már most várom a jövő évi szegedi vébét: elvégre 1998-ban ott nyertem a másik aranyérmemet."

Érdekes, hogy e négyes legeredményesebb tagja a legfiatalabb, Viski Erzsébet, aki immár négy világbajnoki elsőséggel büszkélkedhet, avagy büszkélkedhetne, ha nem lenne szerfölött szerény: "Eddig mindig behúzott valaki a célba -- mondta mosolyogva. -- Hogy ki merem-e számolni, hol tartok majd tíz év múlva, amennyiben ilyen ütemben szerzem az aranyakat?! Ugyan, dehogy. Fejben már a kétszázas négyes délutáni előfutamára koncentrálok."

Bóta Kingára is feladat várt, ám őt társai külön megünnepelték: "Augusztus 22-én volt a születésnapom, így duplán boldog vagyok. Kaptam a lányoktól egy rollert, egy zsiráfot s mit is még..." -- tünődött a tiszaújvárosi hölgy, mígnem Szabó nevetve közbevágott: "Kanga, hát nem emlékszel: egy vb-aranyat!"

***

31. síkvízi kajak-kenu-világbajnokság, Poznan

Döntők

1000 m

Férfiak

K--1. Világbajnok: Babak Amir-Tahmasseb (Franciaország) 3:34.77 perc, 2. Javier Correa (Argentína) 3:35.82, 3. Lutz Liwowski (Németország) 3:36.02, 4. Vereckei Ákos (Magyarország) 3:37.48, 5. N. Baggaley (Ausztrália) 3:38.06, 6. J. C. Gonzalez (Spanyolország) 3:38.60. K--2. Vb: Erik larsen, Nils Olaf Fjeldheim (Norvégia) 3:16.68, 2. BÁRTFAI KRISZTIÁN (Magyarország, egyesület: MTK, edző: Sári Nándor, nevelő egyesület: Vác, nevelő edző: Babella László, Csernák Károly), VERÉB KRISZTIÁN (Magyarország, egy: Honvéd-Westel, e: Sári Nándor, negy: Disógyőr, ne: Rajnai Sándor, Guba Attila) 3:18.84, 3. Marc Westphalen, Marco Hersel (Németország) 3:18.86, 4. M. Oskarsson, H. Nilsson (Svédország) 3:19.03, 5. K. Wraae, M. Kongsgraad (Dánia) 3:19.48, 6. J. Jordanov, D. Ivanov (Bulgária) 3:20.47. K--4. Vb: Németország (Andreas Ihle, Mark Zabel, Björn Bach, Stefan Ulm) 2:56.60, 2. Magyarország (KAMMERER ZOLTÁN, egy: Győri VE, e: Sári Nándor, negy: Göd, ne: Nieberl László, STORCZ BOTOND, egy: Démász-Szeged, e: Sári Nándor, negy: UTE, ne: Fraknói Dalma, Horváth Péter; KÖKÉNY ROLAND, egy: Csepeli KKE, e: Sári Nándor, negy: Nyíregyházi VSE, ne: Kökény Zoltán; HORVÁTH GÁBOR, egy: Honvéd-Westel, e: Sári Nándor, egy: Bp. Honvéd, ne: Mayer Gábor) 2:58.07, 3. Oroszország (Roman Zarubin, Alekszandr Ivanyik, Gyenyisz Turcsenkov, Oleg Gorobij) 2:58.38, 4. Fehéroroszország (A. Szkurkovszkij, A. Abalmaszov, R. Petrusenko, V. Mahnyev) 2:58.57, 5. Románia (V. Curuzan, M. Baban, Magyar G., R. Serban) 2:58.71, 6. Szlovákia (R. Riszdorfer, M. Riszdorfer, E. Vlcek, J. Baca) 2:58.98

C--1. Vb: Andreas Dittmer (Németország) 3:56.22, 2. Martin Doktor (Csehország) 3:57.91, 3. Kolonics György (Magyarország, egy: Csepeli KKE, e: Ludasi Róbert, negy: Bp. Spartacus, ne: Nótárius József, Ludasi Róbert), 4. F. L. Balceiro (Kuba) 3:58.73, 5. S. Giles (Kanada) 3:58.75, 6. R. Bundz (Ukrajna) 3:58.90. C--2. Vb: Marcin Kobierski, Michal Sliwinski (Lengyelország) 3:39.23, 2. Jose Alfredo Bea, Garcia David Mascato (Spanyolország) 3:40.62, 3. Ibrahim Rojas, Leo Baldo Pereira (Kuba) 3:40.84, 4. Hüttner Csaba, Fürdök Gábor (Magyarország) 3:42.69, 5. A. Kovaljov, A. Kosztoglod (Oroszország) 3:42.94, , 6. M. Pricop, F. Popescu (Románia) 3:43.41. C--4. Vb: Magyarország (ZALA GYÖRGY, egy: BSE-ESMA, e: Oláh Tamás, negy: FTC, ne: Takács Attila; IVÁN GÁBOR, egy: KSI, e: Oláh Tamás, negy: UTE, ne: Oláh Tamás; BELICZA BÉLA, egy: Csepeli KKE, e: Ludasi Róbert, negy: UTE, ne: Soltész Árpád; KOZMANN GYÖRGY, e: Atomerőmű, e: Sziklenka László) 3:23.84, 2. Fehéroroszország (Ivan Szkovorodkin, Alekszandr Bogdanovics, Alekszandr Kurlandcsik, Alekszandr Zukovszkij) 3:25.17, 3. Románia (Iosif Anisim, Chirac Macov, Ionel Averian, Mikhail Vartolomei) 3:25.17, 4. Oroszország (R. Krugljakov, K. Fomicsev, V. Ladocsa, A. Volkonszkij) 3:27.75, 5. Kanada (K. Jeffrey, D. Joukovski, Buday A., Buday T.) 3:28.82, 6. Lengyelország (L. Woszczynski, A. Jezierski, A. Ginter, R. Rynkiewicz) 3:29.38

Nők.

K--1. Vb: Josefa Idem (Olaszország) 4:02.90, 2. Katrin Wagner (Németország) 4:05.06, 3. Katrin Borchert (Ausztrália) 4:05.24, 4. Kovács Katalin (Magyarország) 4:09.79, 5. A. Gafni (Izrael) 4:13.82, 6. N. Bulk (Hollandia) 4:15.04. K--2. Vb: Manuela Mucke, Nadine Opgen-Rhein (Németország) 3:45.82, 2. Katrin Borchert, Katrin Kieseler (Ausztrália) 3:46.94, 3. Beatriz Manchon Portillo, Sonia Molanes Costa (Spanyolország) 3:47.04, 4. K. Colin, R. Nortje (Egyesült Államok) 3:49.76, 5. A. Karlsson, S. Paldanius (Svédország) 3:50.60, 6. D. Dacseva, B. Pingyieva (Bulgária) 3:51.51, 7. Fazekas Krisztina, Szabó Ágnes (Magyarország) 3:51.71. K--4. Vb: Magyarország (DÉKÁNY KINGA, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: Ercsi HSE, ne: Vajdics András; SZABÓ SZILVIA, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyó Katalin, negy: UTE, ne: Nagy Katalin; VISKI ERZSÉBET, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, Fábián László, negy: Nagymaros, ne: Gyimesi László; BÓTA KINGA, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, Fábián Mónika, negy: Bp. Honvéd) 3:23.11, 2. Lengyelország (Karolina Sadalska, Aneta Bialkowska, Dorota Kuczkowska, Joanna Skowron) 3:24.56, 3. Ukrajna (Hanna Balabanova, Natalia Fikliszova, Inna Oszipenko, Tatyana Szemikina) 3:25.29, 4. Románia (A. Mateescu, E. Huidu, F. Vulpes, L. Rusanescu) 3:26.53, 5. Fehéroroszország (A. Bec, A. Bakunova, N. Bondarenko, Sz. Vakula) 3:27.40, 6. Spanyolország (I. M. Garcia, J. B. Sanchez, G. A. Oliete, A. M. Penas Balchada) 3:27.44

GG, Nemzeti Sport 2001.08.26.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK