FONTOS


 

9. ifjúsági világbajnokság, Curitiba
Paksy Tímea triplázása

Brazília válogatottjának aranyló meze, és a Copacabana aranyhomokja megmarad, ám az ország nemesfémkészlete némiképp megcsappant. Ifjúsági kajak-kenu-csapatunk összesen négy arany-, két ezüst- és két bronzérmet nyert a curitibai világbajnokságon. A küldöttség legeredményesebbje Simon Miklós tanítványa, Paksy Tímea, aki Benedek Lindával párosban szerzett két elsősége mellett ötszáz méteren egyesben sem talált legyőzőre. A férfi szakág legjobbja a kajakos Benkő Zoltán: a Paksyhoz hasonlóan a KSI-t képviselő versenyző 1000 méteren győzött Sasvári Gábor társaságában, majd ötszázon Csaba Dáviddal és a férfi négyessel is második lett.

Sasvári a szólókajakosok mezőnyében is próbálkozott, ám hiába vívott nagy csatát az éremért a cseh Filip Svábbal, a célfotó alapján sajnos hihetőnek tetszett, hogy riválisa siklott át harmadikként a finisvonalon. Az említett Benkő, Csaba páros eztán javított a mérlegen, majd férfi kvartettünk bizonyított az ezres kudarc után. Fél kilométeren csupán az orosz csapathajó előzte meg a Benkő Zoltán, Katona Gábor, Gál Zoltán, Csányi Péter összetételben lapátoló magyar négyest, amelyet - a két budapesti kajakos mögött - nagyszer? győri "motor" hajtott.

Kenusaink és női négyesünk visszafogottabb teljesítményét (egy kilencedik és három hatodik hely) Paksyék feledtették. A három aranyérmet nyert magyar hölgy nem csak csapaton belül, a vb egészét tekintve is kiérdemelte a legjobb női versenyzőnek járó különdíjat. Szólókajakban esélyt sem adott a megkésve utána eredő német Conny Wambuthnak, tudniillik több mint két másodperces előnnyel nyert. Paksynak nemhogy ünneplésre, pihenésre sem jutott ideje, késő délután mégis újra csúcsformában versenyzett Benedek társaságban. Ezt pedig ismét a németek bánták: ezúttal Chantal Simon és Anne Petruschat hajtott fejet a mieink előtt.

Schmidt Gábor szakágvezető előzetes jóslata makulátlanul beigazolódott: Curitibában négy arany mellett további négy érmet gy?jtött az elmúlt tíz év legeredményesebb olimpiai sportágának ifjúsági válogatottja.

9. síkvízi ifjúsági kajak-kenu-világbajnokság, Curitiba

Döntők, 500 m

Férfiak. K-1. Világbajnok: Lansy Martínez (Kuba) 1:44.43 perc, 2. Alekszej Maliszjev (Oroszország) 1:45.29, 3. Filip Sváb (Csehország) 1:45.99, 4. Sasvári Gábor (Magyarország) 1:46.53. K-2. Vb: Andrej Komarov, Ilja Devjatkin (Oroszország) 1:36.82; 2. BENKŐ ZOLTÁN (egyesülete: KSI SE, edzője: Tóth László, nevelőegyesülete: MTK, nevelőedzője: Pruzsinszki István), CSABA DÁVID (egy: MTK, e: Pruzsinszki István, negy: Bp. Honvéd, ne: Zsigmond Zsóka) 1:37.62; Pawel Bauman, Bartosz Stachowiak (Lengyelország) 1:37.99. K-4. Vb: Oroszország (Alekszej Maliszjev, Ilja Medvegyev, Jurij Jacsenko, Dimitrij Jarikov) 1:28.47, 2. Magyarország (BENKŐ ZOLTÁN, egy: KSI SE, e: Tóth László, negy: MTK, ne: Pruzsinszki István; KATONA GÁBOR, egy: KSI SE, e: Tóth László, negy: BSE-ESMA, ne: Szabó Sándor; GÁL ZOLTÁN, egy: Győri VE, e: Borsodi Géza; CSÁNYI PÉTER, egy: Győri VE, e: Borsodi Géza) 1:29.36, 3. Németország (T. Eckbrett, P. Krüger, S. Kleinschmager, T. Lubisch) 1:29.38. C-1. Vb: Mark Oldershaw (Kanada) 1:57.25, 2. Robert Nuck (Németország) 1:58.15, 3. George Teodorescu (Románia) 1:59.74, ...9. Vajda Attila (Magyarország) 2:05.43. C-2. Vb: Stefan Breuing, Thomas Wylenzik (Németország) 1:51.22, 2. Yariel Rodríguez, Aldro Pruna (Kuba) 1:52.13, 3. Valentin Radu, Iosif Chirila (Románia) 1:52.28, ...6. Hartl Csaba, Sáfrán Mihály (Magyarország) 1:55.69. C-4. Vb: Románia (Valentin Radu, Andrei Cuculici, Emil Covaliov, Iosif Chirila) 1:40.71, 2. Németország (A. Kuchler, T. Wylenzik, S. Breuing, R. Nuck) 1:41.99, 3. Lengyelország (A. Tonski, T. Mroz, L. Gross, L.Woszczynski) 1:44.47, ...6. Magyarország (Metka Márton, Sarudi Pál, Balázs Gábor, Molnár Gábor) 1:47.63

Nők. K-1. Vb: Paksy Tímea (egy: KSI SE, e: Simon Miklós, negy: KSI, ne: Agócs Mihály) 1:59.83, 2. Conny Wambuth (Németország) 2:01.96, 3. Lyndsie Fogarty (Ausztrália) 2:03.54. K-2. Vb: PAKSY TÍMEA (egy: KSI SE, e: Simon Miklós, negy: KSI, ne: Agócs Mihály), BENEDEK LINDA (egy: KSI SE, e: Simon Miklós, negy: KSI, ne: Agócs Mihály) 1:50.10; 2. Chantal Simon, Anne Petruschat (Németország) 1:51.08; 3. Aneta Szulc, Malgorzata Chojnacka (Lengyelország) 1:52.04. K-4. Vb: Lengyelország (Izabela Golas, Aneta Szulc, Malgorzata Chojnacka, Malgorzata Latoszek) 1:40.99, 2. Spanyolország (T. L. Kaperotxipi, A. Varela Iglesias, L. Garcia Vila, J. Smidakova) 1:41.88, 3. Csehország (M. Storova, K. Ballova, J. Blahova, J. Sebestova) 1:42.39, ...6. Magyarország (Patyi Melinda, Haller Szilvia, Kollár Zsófia, Szabó Gabriella) 1:45.41

Belicza Béla a világbajnok négyesben is egyéniség maradt

Kenugyőzelmek pszichológiája

Ganczer Gábor

Belicza Béla tiszteli, becsüli a hajófejlesztő mérnököket, de nem tagadja, kibabráltak vele. A csepeli kenus 1997-ben még mindhárom egyéni számban érmet nyert a világbajnokságon (arany 200-on, ezüst 500-on és bronz 1000 méteren), ám egy évvel később - néhány hónappal a szegedi vébé előtt - új vízi alkalmatosságokat kaptak a vetélytársak. Jutott hajó a magyaroknak is, ám a keskenyebb szólókenukban már nehezebben lelték a ritmust az olyan termetes férfiúk, mint Belicza vagy Pulai Imre. Azóta - a hajók szélességi korlátozásának eltörlésével - egy újabb típusváltásra is sor került, ám Belicza időközben egyéb kihívást keresett. Mára a csapathajók vezéralakjaként rettegi őt a regatták népe. C-4 1000 méteren Poznanban immár második világbajnoki címét szerezte. A milánói Eb-n egy ezüstöt is megkaparintott e számban, ötszázon pedig a vb-ről hozott haza hasonló érmet Iván Gábor, Kozmann György és Zala György közrem?ködésével.

"Három évvel ezelőtt úgy éreztem magam a versenyek előtt, mint aki ártatlanul kivégzésre vár - mondja Belicza Béla. - Az új kenuk behozatala teljességgel átrendezte a sportág erőviszonyait, és ennek főként én ittam meg a levét. Idegileg teljességgel kikészített, hogy Ludasi Róbert irányításával pontosan azt a munkát végzem el, mint akkor, amikor világbajnok lettem, ezzel együtt úgy mennek el mellettem a korábban legyőzött riválisok, mintha motorcsónakban feszítenének."

Belicza 1999-ben is kijutott a vb-re, ám a korábbi diadalok után a kenu négyes bronzérme már kevéssé boldogította, jóllehet, 2000-ben lapátolt a legsötétebb holtágba: az Eb-indulástól és az olimpiai részvételtől is elesett. "Hosszas és keserves keresgélést követően csak az idén találtam rá a világ legjobb csapatára - vázolja az optimista megközelítést a háromszoros világbajnok. - Korábban csak Kozmann-nal versenyeztem együtt, már sajnálom, hogy csupán ez évtől lapátolok közösen Zalával és Ivánnal." Felvetésünkre, miszerint még a kétszeres olimpiai bronzérmes Zala is kedvenc Béláját tartja a hajó vezéregyéniségének, az érintett szerényen válaszol: "Nálunk nincs főguru, mindnyájan a csapat egységéért dolgozunk. Jómagam - tapasztalt, sok kenus kvartettben térdelt versenyzőként - legfeljebb beértem, mint a jó bor, ami kizárólag megfelelő étkek mellett teljesedhet ki..."

Az ételekkel Belicza is komolyan kacérkodik: "Lehet, hogy elmegyek felszolgálónak - feleli komoran a jövőt firtató kérdésre. - Hatvanezret keresek, ebből nem tudok élni, versenyezni, és tanulni egyszerre. Koloniccsal a volt kenustól, Kiss Györgytől angol órákat veszünk. Eszembe jutott már, hogy más nemzet színeiben kellene indulnom Athénban, de elhessegetem a gondolatot, elvégre tán nem véletlenül születtem épp e helyre."

A csepeli klasszis egészséges küldetéstudata egyébiránt társaira is átragadt a közelmúltban, például mindnyájan elfogadták Vura Márta sportpszichológus segítségét. "A verseny előtt meditálva, mélyebb tudatszinten is méterről méterre átvesszük a futam történéseit, és ez rendre beválik." Persze a szakmai felkészítést is tökélyre próbálták fejleszteni. Kikérték a szövetségből az elmúlt három vb-döntő jegyző

eit, és az ezres távon győztes egységek 250 méterenként rögzített részidőiből táblázatot kreáltak. Egyes változók - a szélerősség és a női kajakosok hasonló eredményeinek - figyelembe vételével a Sziklenka László,Ludasi Róbert és Oláh Tamás alkotta edzői csapat Belicza széljegyzeteivel másodpercre pontosan leírta a diadalt érő taktikát.

Forgató

üket jó sorsuk is nyugtázta: kenu négyeseink tudniillik összességében két arany- és egy ezüstéremmel zárták az év versenyét.

GG, Nemzeti Sport 2001.09.11.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK