FONTOS


 

Nyolc világbajnoki cím után rúgta ki Csipes a Honvéd edzőjét
Séra Újpesten építkezik

A legenyhébb megfogalmazás, hogy Séra Miklós kajakedző vegyes érzésekkel kezdte meg szeptemberi pihenőjét. A poznani világbajnokságon tanítványai a nyolcadik aranyat szerezték a Honvéd-Westel színeiben, ám Csipes Ferenc szakosztályvezető már egy hónappal korábban közölte a trénerrel, történjék bármi, augusztus végén szerződést bontanak vele. Séra hetekig versenyzői előtt is titokban tartotta az ügyet, hogy kirúgása ne zavarja meg a felkészülésüket. Mi több, a vébét követő megbeszélésen felajánlotta nekik: tőle függetlenül döntsék el, hol, és kivel folytatják a munkát, vele ne törődjenek.

"Edzői pályám során sokszor kezdtem már újra és újra elölről egy csapat felépítését - mondja Séra Miklós, ám kiderül, kajakosaival ezúttal nem kell a nulladik folyamkilométertől indulnia. - A napokban egyeztem meg Adrovicz Attilával, az UTE szakosztályvezetőjével, és ő hozzájárult ahhoz, hogy az újpesti fiatalok mellett korábbi sztárversenyzőimmel új munkahelyemen is együtt dolgozzak. Fehérvári Vince és Hegedűs Róbert szegediként, Beé István pedig honvédos vendégmunkásként látogatja majd az edzéseinket. A világbajnokok jelenléte alighanem lendületet ad majd annak a húsz fiatal versenyzőnek, akik közül egy-két éven belül kikerülhet néhány újpesti válogatott kajakos."

Séra immár nem fájlalja száműzetését, ám nehezen fogadta el Csipes eljárását: "A nyár közepén, az Európa-bajnokság előtti szétlövés reggelén jött oda hozzám, és csak annyit mondott: a továbbiakban nem kifizetődő engem a szakosztálynál tartani, ezért napokon belül szerződést bont velem. Említettem, hogy két világverseny következik egy hónapon belül, így maradhattam augusztus végéig. Máskülönben hiába voltam egyszersmind a szakosztály elnökségi tagja, a kirúgatásomat már előre egyeztette a többiekkel. Amikor némi késéssel minderről tudomást szereztek a versenyzőim, dúltak-fúltak, ám sikerült önmérsékletre intenem őket. A furcsa indoklás ellenére oly kulturáltan váltam el a Honvédtól, hogy úgy fest, alkalmanként még ott is kapunk majd edzéslehetőséget."

Noha a vadonatúj újpesti férficsapat hétfőn már a jövő júliusi, szegedi Európa-bajnokság bűvöletében kezdi meg a felkészülést, Séra a közelmúltban véget ért szezonnal kapcsolatban is lel még elvarratlan szálra: "A kétszázas férfi négyes sorozatban harmadszor megnyert világbajnoki döntője maga a csoda. Fehérvári és Hegedűs e döntő előtt negyven perccel, párosban, vezető helyen borult a vízbe: az egyikük dühöngött, a másikuk sírt, ám végül összeszedték magukat. A fiúk még mindig azt állítják, nem tudják, miért csobbantak, ám én azóta elemeztem a történteket. Az ocsmányul hullámzó víz és a harmadszori címvédés terhe mellett gondot okozott, hogy még nem szoktak hozzá az amúgy kiváló, a korábbinál gyorsabb, de labilisabb Nelo-hajóhoz, és tévesztésüket ilyen körülmények közepette nem korrigálhatták."

A tréner a következő szezonban is különös figyelmet fordít majd sprintereire, noha úgy véli, az athéni játékokig jut idő arra, hogy az olimpiai távokon szintúgy klasszis kajakosokat készítsen fel. A Kaposvárott Angyal Ákos irányításával készülő kétszeres vb-aranyérmes Borhi Zsombor például augusztusban hat év után (!) Séra ötszázas négyesében szerepelhetett ismét világbajnokságon. "A rutinos versenyzők motiválása mellett fontos feladat a jövő csapatának felépítése - magyarázza Séra. - Fiatalokból is erős egységet alakíthatunk: az első vébéjén még kissé megilletődötten versenyző Jármy Márton és a junior bajnokságot nyert Gyökös Zsolt ígéretes kajakos. Ha néhány kolléga kész rutinos emberek átadására, miként tette azt idén Sári Nándor az olimpiai bajnok Horváth Gábor esetében, itthon is kiváló ellenfelekre lelhetnek a sydneyi, illetve poznani bajnokok."

Miként a fenti eset mutatja: Séra Miklós kompromisszumkészségén semmi sem múlik majd.

GG, Nemzeti Sport 2001.09.19.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK