FONTOS


 

Építkezés és szezonkezdet: a telep megújul, a csapat a régi
Lengyel ösztöndíj magyar klasszisoknak

Férfi kajakosaink penzuma egy éven belül három idény. A Sári Nándor edzette válogatott tagjai a következőképpen halmozták az élvezeteket és a szenvedéseket: tavaly ilyenkor még csak a sydneyi előfutamokra készültek - ám azóta küzdöttek a milánói Eb-n és a poznani vébén, hétfőn pedig már a jövő évi szegedi kontinensbajnokság után vágyódva ragadtak lapátot Csepelen.

Horváth Gábor és Storcz Botond kivételével Sári csoportjának színe-java megjelent az első edzésen, ám a két - egyaránt két-két olimpiai éremre büszke - kajakos valószínűleg már a hét közepén bekapcsolódik a munkába. Az első próbatétel 12 kilométernyi lapátolás volt, és a válogatott szakági trénere nem titkolta: amíg az időjárás engedi (reményei szerint október végéig), versenyzői a vízen töltik majd idejük nagy részét. E héten csupán délelőtt kötelező a gyakorlás, délután három szabadon választott edzést kell teljesítenie a gyakorta Vereckei Ákos nevével fémjelzett gárdának. Október elsejétől, a sydneyi aranyeső első évfordulójától szigorodik a program: heti tíz-tizenkét kajakos edzés és kiegészítésképp szárazföldi kínlódás (futás, erősítés) vár a legjobbakra.

A szezon kezdetéig Sári minimum három edzőtábor beiktatásával számol. A rövid téli szünet után ausztriai síeléssel kezdenek, ezután az erőnléti alapozás jegyében itthon vonulnak hegyvidéki táborba, majd meleg vízi - az egy évvel ezelőttihez hasonlóan valószínűleg sevillai - készülődéssel zárják a versenymentes hónapokat. A férfi szakágban az idén mindenképp szükséges, hogy nagyobb technikai és lelki összhangot teremtsenek az egyes csapathajókon belül, ezért az edző szorgalmazza, hogy a két válogató előtt szintúgy finanszírozzon a szövetség egy-egy másfél hetes összetartást.

Bár új négyesek és párosok beülési rendjéről még kissé korai értekezni, a csepeli szakember elárulta, a következő idény még a kísérletezéssel telhet, ám 2003-ban már csakis az olimpiai kiküldetésre esélyes egységek csiszolásával foglalkozhatnak.

Nem csak a jövő, a Hollandi úti vízitelep építgetéséhez is hamarosan hozzálátnak. Információink szerint állami forrásból megkezdődhet a botrányos állapotú létesítmény átalakítása, felújítása. Külföldi befektető is szerepet vállal a klub gondjainak orvoslásában: októberben a lengyel Plastex is megkezdi új hajógyártó üzeme felépítését. Ráadásul, ha engedélyt kap rá, helyben. A sportágban világmárkát teremtő, Richard Seruga vezette cég a jövőben hajói ingyenes átadása mellett egyedülálló ösztöndíjrendszerrel segíti a magyar klasszisokat. A varsói vállalkozó három támogatói kategóriát állít fel. Kiemelt reklámembere továbbra is az olimpiai bajnok, ötszörös vb-aranyérmes Vereckei - ám ezután a kajakjaival sikert sikerre halmozó többi versenyzőről sem feledkezik meg. A harmadik kasztba feltörekvő fiatalok kerülhetnek: akár olyanok is, akik nem Sári irányításával készülnek.

Elképzelhető, hogy a szponzoráltak közé sorolhatjuk majd a Pulai Imre, Novák Ferenc kenupárost. Ezekben a hetekben készítenek a számukra Lengyelországban egy speciális hajót, amely az új szabvány lehetőségeit kihasználva, karcsúbb a korábbi kenunál, vízkiszorítását viszont a két mázsa önsúlyt megmozgató honvédosokra méretezik. Könyebb volt hajót szabni a világbajnok Györgyökre: Zalára és Kozmannra, így ők már hozzá is jutottak az új járgányhoz.

Kammerer: kutya kemény szezon

Kammerer Zoltán nagy kedvvel látott munkához Csepelen, ám már az első edzésen magányra vágyott: "Egyedül lapátoltam végig a tizenkét kilométert, hogy közben rendezzem a gondolataimat" - magyarázta a Győri VE kétszeres olimpiai bajnoka. - "Az új idényben komolyabban versenyzek, mint az előző szezonban: apróságnak tűnhet például, hogy elhatároztam, még a csoport farvizére sem ülök fel edzés közben... Egyesben is ki akarom próbálni magam, de nekem továbbra is a csapathajó a szívügyem, úgy érzem, ebben képviselhetem igazán a válogatottat, az országot. Nem akarom elaprózni magam: két stabil, győzelemre esélyes egységben akarok szerepet vállalni. Ehhez azonban az kell, hogy ne legyenek szezonközi - érdekektől és hangulattól függő - cserék, és már most, az ősz folyamán tisztázzuk, ki ül, ki küzd majd az ezer négyesben. Erre mihamarabb kezet kell adni, hiszen csakis így érhetünk el sikert a szegedi Eb-n és a sevillai vébén. Lazítást nem engedek magamnak, ám azért jövő hétfőn, második sydneyi aranyunk évfordulóján, egy koccintásra összejövünk az új házamban, amelyben eddig csak kiskutáyim születése jelentett ünnepnapot az elmúlt két hét takarítási kampánya közepette."

GG, Nemzeti Sport 2001.09.25.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK