FONTOS


 

Kolonics, Hüttner, Belicza -- harminc fölött is a jövő emberei
Ludasi: törés és törődés

Ludasi Róbert a legeredményesebb magyar kenus edző: az elmúlt idényben huszadik világbajnoki aranyérmüket szerezték az általa felkészített versenyzők. A csepeli mester némiképp fájlalhatja, hogy ez évben épp legeredményesebb tanítványa, Kolonics György maradt le az aranyról, aki páratlan pályafutása során a világbajnokságokon ez ideig többnyire párosban remekelt, s gyűjtött pontosan tucatnyi elsőséget. A szakosztályvezetői tisztségéből tavaly elmozdított Ludasi a menedzseri teendőket feledve pusztán a szakmai munkában is kihívást talál: síkvízen egyesben, párosban és négyesben is elképzelhetetlen a válogatott az ő emberei nélkül, és a maratoni szakágban sem lehet ellenfele itthon és külhonban egyaránt verhetetlen C-2-esének.

A csepeli szakosztálynál a kilencvenes években a sportág legtekintélyesebb műhelyét létrehozó Ludasi ezzel együtt a mai napig nehezen bocsátja meg Hollandi úti lefokozását: "Nem magamat akarom sajnáltatni, hanem az általam felépített rendszer lerombolása, tönkretétele bánt. Amíg a Csepel SC-hez tartoztunk, és Kiss Imre állt a klub élén, sok segítséget kaptunk. Tudom, hogy a nagyegyesületi modell ma már nem életképes, ám az sem megoldás, hogy rövid időn belül formailag a harmadik szakosztályba, klubba menekültünk. Most épp a Csepeli Kajak-Kenu Egyesület színeiben vergődünk..." Az Ifjúsági és Sportminisztérium a létesítmény teljes felújításával, a klubelnök, Neumayer József, a tehetős lenygel Plastex cég hajógyártó üzemének megnyitásával kecsegtet, Ludasi mégsem lát garanciát a napi gondok megoldására: "Tudtommal jövőre csak Kolonics Gyuri és a Csabai Edvin, Györe Attila maratoni kenu páros kap szerződést az egyesülettől a csapatomba tartozók közül. Belicza Bélának még jutott előszerződés, de fogalmam sincs, mi lesz a többiekkel" -- magyarázza keserűen Ludasi, ám amikor kenusaira tereljük a szót, megenyhül.

"Szerencsére a versenyzőim többsége megbecsülés híján, pusztán becsületből is végighajt egy-egy idényt. Hogy ne a legnagyobb nevekkel kezdjem: Koncz István harminc évesen jött le hozzám, hogy próbáljak meg belőle eredményes maratonistát faragni. Síkvízen sosem nyújtott igazán kiemelkedőt, mígnem Győrött, első hosszútávú viadalán, alkalmasint az Európa-bajnokságon második lett Gajárszki Áronnal. Az Európa- és világbajnok Györe, Csabai páros évről évre bizonyít, ám szinte ők is csak a maguk örömére kenuznak. Belicza Béla nevét egy ország ismerte meg az 1998-as szegedi sikerek idején, az elmúlt szezont azonban afféle leírt versenyzőként kezdte. Mégsem adta fel, s végül a négyesbéli diadallal ő hozta haza Poznanból a klub egyetlen 2001-es vb-aranyát."

Természetesen Kolonics György az, aki szóló kenuban egyeduralomra tör, jóllehet, ezt a sydneyi olimpia és a milánói Eb után épp Lengyelországban mulasztotta el megerősíteni: "Nem írom alá, hogy Kolo a vb-n gyengébb formában lapátolt -- mondja Ludasi. -- Szereplése megítélésekor nem árt figyelembe venni, hogy hétfőn még a Sportkórházban kezelték, az előfutamokat lázasan vállalta, úgyhogy vasárnapi ezüstérme komoly fegyvertény. Kolóval kapcsolatban azt azért elismerem, hogy egyesben bővíteni kellene a taktikai repertoárját. Ehhez viszont több nemzetközi regattán illene indulnia, ám tavaly Világkupa-részvételre nem jutott pénz, így az Eb-t tekintettük amolyan felkészülési versenynek. Olyan klasszisok ellen, mint a hozzá hasonlóan kétszeres olimpiai bajnok Andreas Dittmer vagy az új hullámot képviselő őserő, Makszim Opaljev, folyvást gyakorolni kell a meccselést. Kolonics sydneyi ötszázas sikere önmagáért beszél, ám ezer méteren is a legjobb lehet. Hogy most egyik távon sem sikerült aranyat nyernie, korántsem tragédia: Kolo legalább jövőre is motivált marad." Világklasszisunk párosbéli visszatérésére ellenben Ludasi szerint nincs lehetőség: "A hazai mezőnyben nincs olyan kenus, akivel a Horváth Csabával elért sikerek megközelítésére akár csekély esélye lenne."

Ludasi új világverője a Hüttner Csaba és Fürdök Gábor alkotta duó lehet, igaz, a Pulaiékat verő szegediek előretörését még nem fogadja mindenki kitörő lelkesedéssel. Nem úgy mesterük: "A negyedik hely a körülményeket tekintve csodás -- állítja. -- Megelőzték az olimpiai bajnokot, a tavalyi világbajnokot, az újdonsült Európa-bajnokot, s nem utolsó sorban felülmúlták önmagukat. Hogy mit értek ez alatt? A kontinensbajnokság után kapták, pontosabban vették meg új kenujukat, s négy-öt hét alatt, töménytelen munka árán teljesen új mozgássort sajátítottak el. Jövőre, kellő gyakorlással érhetnek be igazán."

Ludasira is munkás hétköznapok várnak az új szezon előtt, szabadsága kivételére nemhogy ideje, lehetősége sincs: "A feleségem óvónő. Ő minden évben akkor ér rá, amikor mi nyaranta épp a versenyidőszak kellős közepén járunk. A gondjaira bízott csemetékről márpedig egyikőnk sem mond le egykönnyen. Egy hároméves és egy harmincéves ember között amúgy sem olyan nagy a különbség, életkortól függetlenül mindenki meghálálja, ha őszinte szeretettel, tisztelettel törődnek vele."

GG, JR, Nemzeti Sport 2001.11.02.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK