FONTOS


 

Éremesélyes magyarok a maraton Eb-n

Jövő héten veszi kezdetét Győrött a Vivendi IV. Kajak-Kenu Maraton Európa-bajnokság, amelyen tizenöt magyar versenyző áll rajthoz. Nekik kell majd helytállniuk a több mint húsz országból érkező közel négyszáz versenyzővel szemben, de a maraton válogatott vezetőedzője, Borsodi Géza szerint nem lesz gond, több számban is esélyesek vagyunk a győzelemre.

A kajakos férfiak közül ketten is duplázni fognak, Salga István és Jámbor Attila ugyanis az egyes és a páros számokban is rajthoz állnak majd. Salga egyéniben nyert már Eb-t, úgyhogy neki a páros lesz újdonság, míg Jámbor eddig éppen duóban aratta sikereit, és nyert két világbajnokságot. Ők tehát eddig még nem lapátoltak közös hajóban, de a vezetőedző bízik benne, hogy párban is nagyszerű eredményt fognak elérni. Bár Borsodi szerint jól megy a kaposvári Szigeti-Faludi kettős is, ezért nehéz megjósolni, hogy melyik magyar páros fog jobb eredményt elérni.

A nőknél a legnagyobb várakozás Csay Renáta és Szonda Kornélia szereplését előzi meg, ők mindketten érmekkel tértek haza a tavalyi világbajnokságról is. Kenusaink között igazi klasszisok vannak, például a háromszoros világelső Pétervári Pál, akiről az is sok mindent elárul, hogy nemzetközi versenyeken mutatott legrosszabb szereplése egy negyedik hely volt. Szintén egyesben indul a nem ennyire tapasztalt, de nagyon tehetséges Jakus Béla, és a vezetőedző szerint ők ketten - mármint Pétervári és Jakus - akár össze is tudnak dolgozni a győzelem érdekében, persze aranyérmet csak egyikük nyerhet - teszi hozzá Bodrogi. A páros szám hazai esélyesei Csabai Edvin és Györe Attila, akik már bizonyítottak a tavalyi vb-n, onnan ugyanis aranyéremmel tértek haza.

Tehetségesek ugyan a magyar versenyzők, de nem lesz könnyű dolguk, mondja a vezetőedző. A tavalyi világbajnokságon például a spanyoloknak két kajakpárosa is dobogós helyet szerzett, és akkor még nem szóltunk a lengyelekről, angolokról vagy a portugálokról, mely nemzetek természetesen részt vesznek a július 14-15-i IV. Vivendi Kajak-Kenu Maraton Eb-n. Így Győrbe nagyszerű versenyzők érkeznek Európa minden szegletéből, úgyhogy biztosan nagy csaták várhatóak a hosszú, embert próbáló futamokon.

[origo], 2001.07.06.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK