FONTOS


 

Minden idők legnépesebb világbajnokságra utaznak
Bemutatkozott a kajak-kenu válogatott


Jövő hét kedden útra kel a kajak-kenu válogatott. Az úticél a lengyelországi Poznan, az augusztu 23-án kezdődő világbajnokság helyszíne. A népes csapat huszonkilenc versenyzőből áll, akik már hetek óta edzőtáborban készülnek azért, hogy minden idők legnagyobb szabású, hatvan ország részvételével megrendezett viadalán is megmutassák, ők a világ legjobbjai. A válogatott egységeket Angyal Zoltán szövetségi kapitány a dunavarsányi edzőtáborban mutatta be a sajtó képviselőinek.

A júliusi milánói Európa-bajnokság nagyszerűen sikerült, versenyzőink 8 arany-, 9 ezüst és 3 bronzéremmel tértek haza, és ezzel fölényesen nyerték a kontinensviadalt. Angyal Zoltán szövetségi kapitány azonban a sikereket követően is tartotta magát korábbi álláspontjához, miszerint az év legfontosabb versenye a poznani világbajnokság. A dunavarsányi csapatbemutatón Angyal hangsúlyozta, hogy a már ismert versenyzők mellett fiatalok is lehetőséget kapnak arra, hogy bizonyíthassanak a nemzetközi mezőnyben. A hölgyek 1000 méteres páros számában például az idei Európa-bajnokságon bronzéremmel debütáló Fazekas Krisztina, Szabó Ágnes duó képviseli hazánkat.


A férfi kajakszakágban a korábbi évekhez hasonlóan komoly küzdelem várható, ezért nem meglepő, hogy a tavalyi idényhez képest is történtek változások a magyar egységekben. A huszonévesen is valódi klasszisnak számító Vereckei Ákos például szoksásos 500 méteres száma mellett 1000 méteres egyéniben is rajthoz áll, és ez egyben azt is jelenti, hogy kiszállt a tavaly olimpiai bajnok, az Eb-n azonban ötödik helyet szerzett négyesből. Vereckei egyébként Milánóban már bizonyított a hosszabb távon is: ezüstérmet szerzett. A kvartett egyébként, amelynek Kammerer Zoltán, Storcz Botond és Horváth Gábor mellett most már Kökény Roland is a tagja, az edzőtáborban alaposan felszívta magát, a csapatbemutató reggelén tartott víziedzésen minden korábbi pályacsúcsot megdöntöttek.


Vereckei mellett az egyéni számokban több esélyesünk is van. Kovács Katalin az Eb-n az olaszok nagymenőjét, Josefa Idemet utasította maga mögé, Kolonics Györgyről pedig már Sydney óta tudhatjuk, hogy ő minden idők egyik legjobb kenusa, aki Poznanban 200, 500 és 1000 méteren is rajthoz áll majd, és idei eredményei alapján meg is van minden esélye arra, hogy megnyerje ezeket a számokat.

Erős, a vetélytársakat minden bizonnyal nyugtalanító válogatott indul tehát útnak jövő héten Poznanba, dr. Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke azonban a csapatbemutatón hangsúlyozta, küzdelmes verseny várható a világbajnokságon, ezért annak is tudnunk kell majd örülni, ha néhány esélyes számban ezüst- vagy bronzérmet szereznek kajakosaink, kenusaink. Az elnök azt is elmondta, a csapat utazása sajnos csak az utolsó pillanatban oldódott meg. Miután vonattal nem tudtak volna megfelelő körülmények utazni, a sportág mögött álló támogatók és egyéb szponzorok segítségével tudták megoldani, hogy repülővel szállítsák a helyszínre a válogatottat. A csapat augusztus 21-én kedden reggel 9:30-kor indul a Ferihegyi repülőtér 2/A termináljáról, a tervezett visszaérkezés pedig augusztus 27-én hajnali fél kettőre várható.

Cikkek
2001.08.20
- Pályacsúcs és gyermekáldás
2001.08.21
- Feltörekvők fél térden
2001.08.22
- Egészséges optimizmus, “lötyögős" pálya
- Vereckei, Borhi: bajnokok új célokért
- Kovács Kati nem fél a vb-től
- Öt arany és a ráadás?
2001.08.23
- Ráígérnek a hat aranyra
- Kolonics: "Ide nekem az egyest is!"
2001.08.24
- Az összes magyar egység továbbjutott
2001.08.25
- Bártfaiék cselhez folyamodtak
2001.08.26
- Öt érem a négyesek nagy napján
2001.08.27
- Nyolc a magyar igazság
- Csapatmunka a javából
2001.08.28
- Magyar szeretetszolgálat a Maltán
- Vereckei nemzeti dala
- Időzített forma
- Viski Erzsébet, a kajakkirálynő első udvarhölgye
2001.08.29
- Sári a jövőt tervezi
- Érdekességek a poznani kajak-kenu világbajnokságról
- Horváth Gábor a kajak után motorra ül
2001.08.30
- Vezérhajók főnökök nélkül
2001.08.31
- Felhőtlenül boldog

MKKSZ 2001.08.17.

Kőbán Rita
Szabó Szilvia a női kajak négyes 500-as győzelméről a poznani vb-n: "Elindultunk, aztán nagyon siettünk." (2001.08.27.)



KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK