FONTOS


 

Távol a víztől - olimpikonok a téli edzésekről

A kajak-kenu vonzó sportág, hiszen a sportolók a természetben, a szabad ég alatt lapátolhatnak, nincsenek beszorítva a négy fal közé, mint más versenyzők. Ha a kajakosokat motivációjukról kérdezzük, akkor a siker mellett legtöbben azt mondják: nincs szebb annál, amikor csak ők vannak és a víz, a természet. Ez azonban csupán tavasszal, nyáron és esetleg ősszel működik. Télen jöhet a futás, az úszás, az erősítés, lapátot pedig csak a nem éppen vadregényes hangulatú tanmedencében foghatnak a sportolók. Hogy hogyan élik ezt meg a versenyzők, arról illetékeseket, olimpikonokat kérdeztünk:

Storcz Botond kétszeres olimpiai bajnok kajakozó: A téli felkészülés során alapvetően három feladatot végzünk: futunk, úszunk, és erősítünk. Legjobban a futást szeretem, a mozgás szempontjából is ezt tartom a leghasznosabbnak. Az úszással is elvagyok - talán itt a legkisebb a sérülésveszély -, de az erősítést unalmasnak találom: két órán keresztül benn vagy egy teremben, és ezalatt nem történik semmi. Fárasztóak ezek a napok, ilyenkor többet is eszem, mint nyáron, de azért figyelek rá, hogy a tányéromra csak fehér húsok, saláták kerüljenek.

Az idei nem olimpiai év, több számban is kipróbálhatja magát az ember, persze a győztes számaimat (K-4 1000 m, K-2 500m) szeretném megtartani, de ezek mellett kipróbálnám magam 1000 méteres egyéniben is. Ezek azonban csak tervek, a vízen fog eldőlni minden.

Kammerer Zoltán kétszeres olimpiai bajnok kajakozó: Lassú vagyok, gyenge, és nem szeretek úszni, úgyhogy nem vagyok oda sem a futásért, sem az úszásért, sem az erősítésért: én kajakozni szeretek. Szerencsére a mátraházai edzőtábor után már vízre szállunk, úgyhogy végre lapátot is foghatok a kezembe. Az edzések kemények, úgyhogy eszembe sem jut fogyókúrázni, egyébként is úgy gondolom, hogy egy sportolónak ne a diétán járjon az esze. Szeretem a bőséges reggeliket, mert utána erősnek érzem magam. Előfordult, hogy csak gyümölcsöt ettem reggel, és alig bírtam leúszni a kijelölt távot. Idei terveimről csak annyit, hogy a két olimpiai szám mellett (K-4 1000m, K-2 500m) szívesen kipróbálnám magam egyesben is.

Vereckei Ákos olimpiai bajnok kajakozó: Napi négy kilométert úszunk, de talán ezt szeretem a legjobban, a futás azonban nagyon fájdalmas tud lenni, hiszen nem vagyok könnyű alkat. Az erősítéssel nincsen gond, azt nyáron is csináljuk, úgyhogy hozzátartozik a munkához. Étkezési szokásaim nem változnak: annyit, amennyi jól esik, és ott, ahol megéhezem. Tudom, hogy az olimpiától eltérően az idei évben akár három számban is lehet indulni egy világversenyen, azonban az, hogy engem ez hogyan érint, csak a felkészüléstől függ. Egyelőre még nem kajakozunk, úgyhogy semmit sem lehet bizton állítani.

Horváth Gábor olimpiai bajnok kajakozó: A kajakozás mellett igazából az adrenalin-növelő sportokat kedvelem - toronyugrás, bungee-jumping -, de azért az úszással és az erősítéssel is elvagyok. A futást azonban nem szeretem, ahhoz túlságosan nehéz vagyok. Szerencsére az edzéseken mindig van rivalizálás egymás között, és ez feldobja a munkát. A felkészülés természetesen komoly elfoglaltságot jelent, úgyhogy mostanában nincs időm a nyomdával foglalkozni, amelyet egy régi kajakos haverral vezetünk. Nemrég kiadtunk egy internetes magazint is, melynek én vagyok a PR-igazgatója, de most arra sem tudok túl sok időt szakítani. Ilyenkor a sport a legfontosabb, és mivel én csapatember vagyok, ezért idén is a párosra, és a négyesre koncentrálok, de természetesen szeretnék így is minél több számban rajthoz állni.

Kolonics György kétszeres olimpiai bajnok kenus: Az ilyenkor szokásos futás, úszás és erősítés mellett már evezünk is, azonban még nem ezen van a hangsúly. Az előbb felsoroltakon kívül csak az úszással van gondom: egyszerűen utálok úszni. Sajnos az edzések mellett nincs időm arra, hogy komolyabban nekiálljak a szakdolgozatomnak, egyelőre csak azt tudom, hogy ki lesz a konzulensem, illetve azt, hogy a sport és a marketing kapcsolatáról fogom írni. Idei terveimben természetesen szerepel, hogy az 500 méteres egyéniben újra megmérettetem magam, de szívesen rajthoz állnék páros és négyes egységekben is.

Novák Ferenc olimpiai bajnok kenus: A tanmedencével nem vagyok kibékülve: benn vagy a négy fal között, sötét van, és akármennyire húzod a lapátot, nem haladsz egy centit sem. Az erősítés azonban megy, azzal nincsen gond. A téli felkészülés idején jobban figyelek a táplálkozásra, szedek vitaminokat és táplálék-kiegészítőket is. Egyéni terveim nincsenek, úgyhogy marad a páros az Imrével (Pulai Imre), és esetleg négyesben kipróbálom magam.

Pulai Imre olimpiai bajnok kenus: Nem szeretem a hideg vizet, úgyhogy már jó pár éve nem úszom, viszont Novák Ferivel ellentétben én szeretem a tanmedencés gyakorlatokat. Mostanában nincs túl sok szabadidőm, készülünk az olaszországi, majd a sevillai edzőtáborba. Az evéssel azonban nincsen probléma, mindenevő vagyok, és az alapelvem az, hogy minél többet, annál jobb. Az idei év világversenyein akár három számban is indulhat egy versenyző, és ugyan szívesen kipróbálnám magam egyesben is, de sajnos nincs olyan hajó, amellyel el tudnék indulni. A mostani kenuk ugyanis túl keskenyek nekem, a régiekkel pedig nem lenne érdemes rajthoz állnom. Úgyhogy maradunk a Novák Ferivel párosban, ő könnyű alkat, úgyhogy elfér mögöttem a hajóban.

Viski Erzsébet olimpiai ezüstérmes kajakozó: A felkészülésben egyedül a futást nem szeretem: hetente háromszor kell teljesítenünk 10 kilométert, ami nagyon megerőltető tud lenni. A munka nem könnyű, de azért ilyenkor is tudok figyelni a külsőségekre. A manikűrt meg lehet oldani műkörömmel, a hajam pedig rövidre van nyírva, úgyhogy azzal nincs gond. Az edzések mellett leginkább a tanulással vagyok elfoglalva, ugyanis marketing-reklámmenedzser képzésre járok.

Bóta Kinga Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes kajakozó: Szintén a futás az, amit nem kedvelek annyira, az úszással azonban ki vagyok békülve, bár az sem könnyű: napi 3000 métert kell teljesítenünk. Edzés után sajnos nem sok időm marad, az is a tanulásé: marketinget tanulok. Idén szeretnék a négyes tagjaként rajthoz állni, de érdekelnek az egyéni számok is, 500 és 1000 méteren egyaránt.

Sporthírek, 2001.02.14.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK