FONTOS


 

Bajnoksággal kezdődik az idény

A hagyományoknak megfelelően Szolnokon kezdődik a kajak-kenu szezon: a május 18-20. közötti idénynyitó különlegessége, hogy ezúttal az országos bajnoki címekért is küzdenek a sikersportág legjobbjai.

A pénzhiány az oka, hogy a korábban tájékoztatónak számító verseny az országos bajnokság rangjára emelkedett. A szolnoki három nap válogat is: az egy héttel későbbi szegedi nemzetközi viadalon induló magyar csapat tagjait az ob után jelöli ki Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

- Szolnok és Szeged elsősorban a fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy bebizonyítsák; lehet rájuk számítani - nyilatkozta a kapitány. - Azok, akiknek az Európa- és a világbajnokságon való helytállás a céljuk, kis túlzással ráérnek június közepére, az első válogatóra formába lendülni.

A fiatalok egyébként is a szakmai munka középpontjában állnak. Angyal Zoltán elkészítette a sportág négyesztendős programját, eszerint idén és jövőre különösen fontos azok menedzselése, akikre majd a 2004-es olimpia után várhat főszerep. Az Athén előtti két esztendőben aztán már a nyári játékokra történő felkészülés áll majd a középpontban.

A válogatási elvek változatlanok. A Sydneyben olimpiai bajnok egységeknek (kajakban a Kammerer, Storcz kettősnek, a Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth négyesnek, kenuban pedig Kolonics Györgynek és a Pulai, Novák párosnak) elegendő egy válogatót megnyerniük ahhoz, hogy indulhassanak a világbajnokságon (augusztus 17-20., Poznan), a két válogató (június 15-17. és július 13-15.) között pedig az Európa-bajnokságon (július 27-29., Milánó) mérhetik le, hol tartanak.

- Egy versenyző legfeljebb három számban indulhat majd az Európa-bajnokságon és a vb-n, ez is a fiatalok esélyeit növeli - mondta Angyal Zoltán. - Nem véletlen, hogy figyelünk a juniorok közül kiöregedettekre, tapasztalataink szerint ugyanis ez az a korosztály, ahol jellemző a lemorzsolódás. Két-három esztendő kell ugyanis ahhoz, hogy a juniorként kimagaslót produkálóknak esélyük legyen az idősebb klasszisok ellen.

Sporthírek, 2001.05.02.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK