FONTOS


 

Tizenkilenc olimpiai érmes Szegeden

A sydneyi olimpián dobogón végzettek közül 19 kajakos és kenus áll rajthoz a pénteken kezdődő szegedi nemzetközi versenyen.

A magyar olimpiai érmesek közül csak a szövetség reklámszerződésének megsértése miatt fegyelmi előtt álló Pulai Imre, Novák Ferenc kenu kettes nem indul. Novák szerint távollétük oka nem csupán a büntetés, egyébként is kihagyták volna a viadalt, a júniusi válogató érdekében.

A nőknél vízre száll a Sydneyben győztes német négyesből Anett Schuck, Manuela Mucke és Katrin Wagner (a visszavonult Birgit Fischer helyén Nadine Opgen-Rhein ül). Az ezüstérmes magyar egységben Kőbán Ritát Bóta Kinga váltja föl, Kovács Katalin, Szabó Szilvia és Viski Erzsébet partnereként. Bóta kettesben is érdekelt, az idén az egyest favorizáló Kovács Katalin helyett lesz Szabó Szilvia párja. Egyesben a tavaly bronzérmes ausztrál Katrin Borchert mutatja meg, mit tud.

A férfi kajakosoknál ezer méteren az olimpiai bajnok magyar négyes (Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor) ott lesz a rajtnál, a Sydneyben második német hajóból Mark Zabel és Stefan Ulm ezúttal Andreas Ihlével és Marko Herszellel próbálkozik. A kettesben harmadik Bártfai Krisztián és Veréb Krisztián most is versenyez, akárcsak az ötszáz méteren olimpiai bajnok Kammerer, Storcz kettős, amelynek komoly ellenfele lehet a Sydneyben harmadik német Ronald Rauhe és Tim Wieskötter.

A kenusoknál az 500 méteren olimpiai bajnok Kolonics Györgynek most is jók az esélyei, annak ellenére, hogy a Sydneyben ezen a távon harmadik, 1000 méteren első német Andreas Dittmerrel kell megküzdenie.

[origo], 2001.05.23.

MOL Kupa: az esélyeknek megfelelően

Az 1000 m-es elő- és középfutamokkal megkezdődött Szegeden a MOL Kupa nemzetközi kajak-kenu verseny. Az első napon valamennyi esélyes kvalifikálta magát a szombati finálékba.

A magyarok gond nélkül jutottak tovább, többségük egyenes ágon került be a döntőbe. Szombaton már nehezebb dolguk lesz, az 1000 m-es döntőkben különösen érdekes lesz a kenusoknál Kolonics György csatája a német olimpiai bajnok Andreas Dittmerrel, kajak egyesben Kovács Katalin versenye a Sydneyben bronzérmes ausztrál Katrin Borcherttel.

Lesz egy presztízscsata is szombaton, az olimpiai bajnok magyar kajak négyes (Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth) a németek egységével küzd meg. Még akkor is, ha az ellenfél tavaly mögöttük végzett csapatából most csak Mark Zabel és Stefan Ulm ül hajóba, két újonccal.

Sporthírek, 2001.05.25.

Viharos szélben is jól lapátoltak a magyar kenusok

A tavalyi Sydney-i olimpiára emlékeztetett minden ma reggel a gróf Széchenyi István nemzeti vízicentrumban a Szeged melletti Maty-éren. Egyrészt, mert igen sok olimpiai érmes "nyüzsgött" a parton, másrészt, mert pokolian fújt az északi szél, s bár a nap kitartóan sütött, a 17 fok nem nevezhető igazán eszményi hőmérsékletnek. Vaszary Zoltán a magyar csapat technikai direktora is az ottani időre emlékezett, s remélte, hogy hasonlóan szerepelnek majd a mieink.

Nos sem ő, sem a nem túl nagy létszámú szurkoló sereg nem csalódott a mieinkben, hisz szépen termelték az aranyakat.

Rögtön a nyitányon a női négyesben magyar arany született, Dékány Kinga, Szabó Ágnes, Viski Erzsébet, Bóta Kinga összetételben állhattak a dobogó legfelső fokára, sőt a harmadikon is magyar egységnek jutott az érem.

Következett a nap egyik meccse, az olimpiai 1000 méter győztese, a német Andreas Dittmer és az ötszázas bajnok Kolonics György között. Koló végi vezetve, több mint két másodpercet vert a németre, s a bronz megint magyarnak, Kozmann Györgynek jutott. Kajak egyesben Storcz Botondért szorítottunk, hisz a sokszoros világbajnokkal Lutz Liwowskival kellett megküzdenie, de amíg a két "hérosz" egymásra figyelt, a nevető harmadik, a szinte ismeretlen olasz Jacopo Hajocchi lehajrázta mindkettőt. Storcznak meg kellett elégednie a bronzzal.

A hölgyek egyes versenyét a papírforma szerint a kétszeres olimpiai bajnok Katrin Wágner nyerte a mi Kovács Katink előtt, míg a két "ausztrál" Kati, Borchert és a tavaly még német színekben versenyző Kieseler, a belga Petra Santy "miatt" leszorult a dobogóról.

A kenu kettesben újra magyar, sőt a helyi szurkolók nagy örömére, szegedi siker született. A tavaly csak tartalékként számbavett Hüttner Csaba, Fürdök Gábor duó, folytatva az idei hagyományt, megint nyertek, ezúttal a német Utess, Kober kettőst (olimpiai bronzérmesek!) legyőzve. Kajak kettesben a Bártfay, Veréb kettős sikerét vártuk, de nem Ők, hanem a másik magyar páros a Siebel Lajos, Bauer Márton csapat lapátolt át először a célon, Bártfay "Csucsék", csak a harmadikok lettek, akárcsak Sydney-ben. Női párosban, sajnos megint "csak" a bronz jutott nekünk, hisz a német egység Manuela Mucke és Nadine Opgen-Rhei összetételben nyert a két ausztrál Kati előtt.

Kenu négyesben nem voltunk érdekeltek, ott cseh, ukrán, horvát sorrend alakult ki.

A nap utolsó számában a mi olimpiai bajnok kajak négyesünkért szurkoltunk, de hiába, nyertek a németek Ihle, Zabel, Ulm, Herszel, összetételben. Kammererék mögött a Siebel, Kökény, Mangel, Molnár csapat jött be harmadiknak.

A végére már szép tavaszi időben sok mosolygós arcot lehetett látni, köztük a kapitány Angyal Zoltánét is.

1000 méteres döntők:

Nők:

k-4:

1. Dékány Kinga, Szabó Ágnes, Viski Erzsébet, Bóta Kinga (magyar) 3:20.61 p
2. Alena Cserevatova, Janna Oszipenko, Marij Ralcseva, Tatjana Szemilcina (ukrán) 3:21.17
3. Rasztótszky Eszter, Móni Katalin, Fazekas Krisztina, Keresztes Alexandra (magyar) 3:23.03
...
5. Szádovszky, Rácz, Benedek, Gyertyánffy (magyar) 3:30.97

k-1:

1. Katrin Wagner (német) 3:57.60 p
2. Kovács Katalin (magyar) 4:00.05
3. Petra Santy (belga) 4:00.33
4. Katrin Borchert (ausztrál) 4:01.37
5. Katrin Kieseler (ausztrál) 4:05.64

k-2:

1. Manuela Mucke, Nadine Opgen-Rhei (német) 3:39.28 p
2. Katrin Borchert, Katrin Kiesler (ausztrál) 3:41.38
3. Bóta Kinga, Viski Erzsébet (magyar) 3:41.77
...
6. Szabó Ágnes, Móni Katalin (magyar) 3:46.88

Férfiak:

c-1:

1. Kolonics György (magyar) 3:52.22 p
2. Andreas Dittmer (német) 3:54.27
3. Kozmann György (magyar) 3:55.46

k-1:

1. Jacopo Hajocchi (olasz) 3:31.82 p
2. Lutz Liwowski (német) 3:32.42
3. Storcz Botond (magyar) 3:33.46
4. Bethlenfalvi István (magyar) 3:34.06
...
6. Kökény Roland (magyar) 3:35.42

c-2:

1. Fürdök Gábor, Hüttner Csaba (magyar) 3:35.37 p
2. Stefan Utess, Lars Kober (német) 3:35.66
3. Koncz István, Jakus Béla (magyar) 3:38.76

k-2:

1. Siebel Lajos, Bauer Márton (magyar) 3:12.51 p
2. Mads Kongsgaard, Kim Wraae (dán) 3:15.26
3. Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián (magyar) 3:15.83
4. Baranyai Péter, Eigner Zsolt (magyar) 3:17.15

c-4:

1. Viktor Jiráski, Karel Kozisek, Jan Brecka, Jan Machák (cseh) 3:22.50 p
2. Mikola Dimakov, Dmitro Sablin, Vladimir Petruhin, Viktor Dobrotvors (ukrán) 3:24.40
3. Nikica Ljubek, Drazen Funtak, Emanuel Horvaticek, Árpád Farkas (horvát) 3:28.96

k-4:

1. Andreas Ihle, Mark Zabel, Stefan Ulm, Marko Herszel (német) 2:53.95 p
2. Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor (magyar) 2:54.85
3. Siebel Lajos, Kökény Roland, Mangel Berény, Molnár Péter (magyar) 2:58.52

Barok István, Sporthírek 2001.05.26.

Aranyzuhatag a Maty-éren

Egy napot késett a jó idő, de a versenyzők és a szurkolók örömére mára megérkezett. A tegnapihoz képest szinte simogató szellővel és jó meleggel. Kellett is, hiszen a program már az elején fantasztikus volt. Három magyar-német rangadó, valamennyi egyben olimpiai visszavágóként is felfogható. És milyen jó leírni, mindhárom magyar sikert hozott. Természetesen azt még a legelvakultabb kajak-kenu hívők is tudják, hogy ez még semmit nem jelent a világbajnoki esélylatolgatásokkor, de jó rágondolni.

Kezdték mindjárt a lányaink. Az olimpián lemaradtak az aranyról a német egység mögött, amelyikből ezúttal már hiányzott a sportágtól már visszavonult (?) szupersztár, Birgit Fischer. Igaz nálunk sem Kőbán Rita ült az utolsó lyukban. Végig vezetve három "beülővel" nyertek a mieink, s ez azért több, mint szívet melengető.

Jött Koló. Vagy inkább idézte a klasszikus mondást, miszerint "Veni,vidi, vici" az az "Jöttem, láttam, győztem", s vagy másfél hajóhosszal verte Andreas Dittmert. Nagyobb különbséggel nyert, mint tegnap, s bár Koló tegnap adott interjújában nem tulajdonít nagy jelentőséget a mostani sikernek, azért mi örülhetünk a "díszmenetnek".

Két csalódott sztár ült a harmadik számban a hajóban, már ami a tavalyi 500 méteres olimpiai döntő sorrendjét illeti, az az a negyedik Vereczkei Ákos és Lutz Liwowski, na meg a német Schafer, valamint a magyar Borhi Zsombor. Ákos a szokásos gyenge kezdése után kétszáznál még csak a második-harmadik helyen lapátolt, viszont a célban már az Ő hajója volt legelöl, vagy fél méterrel. Szóval soha jobb kezdést, három olimpiai számból, három győzelem a nagy rivális németek ellen.

A reggeli csodás rajtot újabb nagy siker követte, hisz a legjobb formában levő magyar kajakos lány, Kovács Kati megnyerte a "Katik" versenyét, mivel a mögötte végző három német hölgynek, igaz Borchert és tavaly óta Kieseler is auszi színekben lapátol már, is Katalin a keresztneve.

Ha csak centikkel is, de kikapott a szegedi kenu kettős, a Hüttner, Fürdök duó. Na nem az általuk nagyon figyelt Zereske,Hörnig német egységtől, hanem az egyesen "besunnyogó" románoktól, sőt a dobogóról a németeket még a horvátok is megelőzték.

Nincs jobb szó "arcra" hullottunk a férfi kajak ketteseknél. Mert mi másnak lehet nevezni az olimpiai bajnok Kammerer,Storcz kettős negyedik helyét. Már tegnap négyesben sem tündököltek, de ezt a mai betlit senki sem gondolta előre. Még jó, hogy a németek mögött azért magyar hajó jutott túl a célvonalon másodikként, s ez az újra párost vállaló Horváth Gábor,Kökény Roland kettős volt.
Szabó Szilvi viszont bosszút állt Bóta Kinga segítségével Botiékért, bő másfél hajóval verték mindkét német egységet, pedig az egyikben Mucke, míg a másikban Schuck személyében olimpiai bajnokok apátoltak.

Azt ezt követő két nem olimpiai szám döntőjében is magyar győzelem született, igaz a Feil, Ipacs, Fehér, Kozmann egységnek csak két hajót kellett legyőznie, míg a Mangel, Jármy, Beé, Hegedűs quartettnek egy igazi német csapat mellett honi ellenfelei is voltak, akik nagy nagy örömünkre, szintén "leverték" a németeket.
Ennyire jók vagyunk máris, reméljük ez a forma kitart a poznani VB-ig.

500 m-es döntők:
nők:

k-1
1. Kovács Katalin (magyar) 1:59.23 perc
2. Katrin Borchert (ausztrál) 1:59.75
3. Katrin Wagner (német) 2:00.66

k-2:
1. Szabó Szilvia, Bóta Kinga (magyar) 1:45.51 p
2. Manuela Mucke, Nadine Opgen-Rhei (német) 1:47.28
3. Anett Schuck, Maike Nollen (német) 1:47.93

k-4
1. Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga (magyar) 1:38.18 p
2. Anett Schuck, Manuela Mucke, Katrin Wagner, Nadine Opgein-Rhein (német) 1:39.96
3.Dékány Kinga, Szabó Ágnes, Fazekas Krisztina, Móni Katalin (magyar) 1:42.27
...5. Szádovszky, Rácz, Benedek, Gyertyánffy (magyar) 1:45.98

férfiak:
k-1:
1. Vereckei Ákos (magyar) 1:45.00 perc
2. Lutz Liwowski (német) 145.30
3. Jan Schafer (német) 1:47.28
4. Borhi Zsombor (magyar) 1:47.34
5. Bethlenfalvi István (magyar) 1:47.67

k-2:
1. Ronald Rauhe, Tim Wieskötter (német) 1:34.41 p
2. Kökény Roland, Horváth Gábor (magyar) 1:35.24
3. Jordan Jordanov, Dimitar Ivanov (bolgár) 1:36.87
4. Storcz Botond, Kammerer Zoltán (magyar) 1:36.89
...9. Kadler Viktor, Babella Balázs (magyar) 1:44.24

k-4:
1. Mangel Berény, Jármi Márton, Beé István, Hegedűs Róbert (magyar) 1:24.06 p
2. Siebel Lajos, Kökény Roland, Molnár Péter, Horváth Gábor (magyar) 1:24.42
3. Andreas Ihle, Mark Zabel, Stefan Ulm, Marko Herszel (német) 1:25.22

c-1
1. Kolonics György (magyar) 1:57.99 p
2. Andreas Dittmer (német) 1:59.80
3. Antonio Cannone (olasz) 2:01.03
...5. Belicza Béla (magyar) 2:03.45
...7. Kozmann György (magyar) 2:05.45

c-2:
1. Josif Anisim, Chiriac Marcov (román) 1:50.62 p
2. Hüttner Csaba, Fürdök Gábor (magyar) 1:50.74
3. Nikica Ljubek, Drazen Funtak (horvát) 1:51.78
...7. Koncz István, Jakus Béla (magyar) 1:53.78

c-4:
1. Feil Imre, Ipacs László, Fehér Imre, Kozmann György (magyar) 1:38.26 p
2. Viktor Jirásky, Karel Kozisek, Jan Brecka, Jan Machác (cseh) 1:40.32
3. Dmitro Sablin, Szergiy Klimnuk, Vladimir Petruhin, Nikola Dimakov (ukrán) 1:41.59

Ha valaki azt mondta volna délben, hogy a hét győzelmet hozó ötszázas döntőket már nem lehet "űberelni", hát az nagyot téved. Lehetett. Igaz ehhez olyan nagyszerű sportemberek kellenek, kellettek, mint a magyar válogatott tagjai. Mert az természetes, hogy az ezer és ötszáz méteren mindent megtettek a győzelemért, meg azért a nem kevés dollárért, amit a verseny szponzora a MOL felajánlott, de, hogy a kétszázas számokban, ahol a dicsőségen kívül csupán csak egy szép hátizsák volt a jutalom, ott előjön az igazi sportember.

Persze ezen a pályán mindig jó versenyezni, hisz itt nagyon szeretik a kajak-kenut.

Tömbösítsünk egy kicsit. A lányok megnyertek minden megnyerhetőt, a négyest, az egyest és a párost is. Igaz ez utóbbiban nem az a kettős nyert, akiktől elvárható volt, vagyis az olimpiai ezüstérmes Kovács, Szabó duó, hanem a Dékány Kinga, Viski Erzsébet kettős állt a dobogó legfelső fokán. Ez legyen persze a legnagyobb gondunk.

Kenusaink is hibapont nélkül teljesítettek, Kolonics megszerezte az egyéni harmadik és az első páros győzelmét, ezúttal Buzál Miklóssal. Ipacsék, pedig csak úgy, mint délelőtt, hozták a négyest. A férfi kajakosoknál, a már szegedi Fehérvári Vince újra a leggyorsabbnak bizonyult a legrövidebb távon csakúgy, mint 1998 előtt minden regattán.

Párosban ugyan, ha tíz centivel is, de kikaptak az Európa bajnok német kettőstől, de lesz ez még jobb is. Viszont a négyesben kicsúcsosodott az egész verseny jó szereplése, ugyanis a dobogó mindhárom fokán magyar egység állt az utolsó eredményhirdetésnél. Nyertek Bártfaiék a nem túl acélosan szereplő olimpiai bajnok négyes és a szegedi fiatalok előtt. Ez utóbbi társaság ezzel hálálta meg a kapitány bizalmát.

Hatalmas magyar sikert hozott tehát ez a két nap, tizenkilenc magyar arannyal, s ami még szebb, hogy ebből nyolc olimpiai szám. Ekkora verést rég kapott a német gárda. Persze azért nem kell, hogy elszálljunk magunktól, hisz az igazi vizsga majd a milánói EB és a poznani VB lesz.

A legeredményesebb női kajakos a német Katrin Wagner és a magyar Kovács Katalin lett 27-27 ponttal, a legjobb férfi kajakosnak járó serleget a német Lutz Liwowski (17 pont), míg a legjobb kenusnak járó díjat a verseny kiemelkedően legeredményesebb embere, Kolonics György kapta, aki 35 pontot lapátolt össze.

200 m-es döntők:
nők:

k-1: 1. Szabó Szilvia (magyar) 41.20 mp 2. Katrin Wagner (német) 41.63 3. Natasa Janic (jugoszláv) 41.75 ...5. Paksy Tímea (magyar) 42.87

k-2: 1. Dékány Kinga, Viski Erzsébet (magyar) 38.73 mp 2. Kovács Katalin, Szabó Szilvia (magyar) 38.74 3. Alena Cserevatova, Marij Ralcseva (ukrán) 40.14

k-4: 1. Kovács Katalin, Viski Erzsébet, Szabó Szilvia, Fazekas Krisztina (magyar) 36.65 mp 2. Anett Schuck, Manuela Mucke, Maike Nollen, Nadine Opgen-Rhei (német) 37.27 3. Alena Cserevatova, Marij Ralcseva, Janna Oszipenko, Tetijna Semilcina (ukrán) 37.63

férfiak:

k-1: 1. Fehérvári Vince (magyar) 35.95 mp 2. Pavel Hottmar (cseh) 36.30 3. Ognjen Filipovic (jugoszláv) 36.71 ...5. Beé István (magyar) 37.07 6. Eigner Zsolt (magyar) 37.08

k-2: 1. Ronald Rauhe, Tim Wieskötte (német) 32.46 mp 2. Fehérvári Vince, Hegedűs Róbert (magyar) 32.54 3. Mihaljo Lucsik, Mikola Zajcsenkov (ukrán) 33.08 4. Kadler Viktor, Babella Balázs (magyar) 33.29 5. Molnár Péter, Pusztai István (magyar) 33.46

k-4: 1. Bártfai Krisztián, Fehérvári Vince, Beé István, Hegedűs Róbert (magyar) 31.27 mp 2. Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor (magyar) és Szélpál Csaba, Biczók Attila, Molnár Péter, Pusztai István (magyar) 31.44-31.44

c-1: 1. Kolonics György (magyar) 41.38 mp 2. Andreas Dittmer (német) 41.48 3. Dmitro Sablin (ukrán) 41.99 4. Belicza Béla (magyar) 42.10 5. Malomsoki Sándor (magyar) 42.13

c-2: 1. Kolonics György, Buzál Miklós (magyar) 38.32 mp 2. Thomas Zereske, Peter Hörnig (német) 38.61 3. Josif Anisim, Chiriac Marcov (román) 38.67 4. Feil Imre, Kozmann György (magyar) 38.78

c-4: 1. Feil Imre, Ipacs László, Fehér Imre, Kozmann György (magyar) 35.28 mp 2. Dmitro Sablin, Sergiy Klimnuk, Vladimir Petruhin, Mikola Dimakov (ukrán) 35.87 3. Viktor Jirásky, Karel Kozisek, Jan Brecka, Jan Machác (cseh) 36.49

Barok István, Sporthírek 2001.05.27.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK