FONTOS


 

Meg sem száradnak a kajakok és a kenuk

Május 25-27. között rendezik Szegeden a MOL Kupa nemzetközi kajak-kenu versenyt, amelyen jó néhány olimpiai bajnokunk szereplése várható. Elindul a Kammerer, Storcz, Vereczkei, Horváth összetételű férfi kajak négyes, valamint kenu egyesben Kolonics György is. A viadalon 14 ország csapata áll rajthoz, köztük az olimpiai- és világbajnokokkal teletűzdelt német és olasz együttes.

A hétfői sajtótájékoztatón nem csak a verseny és a rajta induló egységek bemutatása volt a program, hanem szponzori szerződést kötött egymással a Kajak-kenu Szövetség és a MOL Rt. Ráadásul olajipari cég meghosszabbította egyéni szerződését Vereczkeivel, Fehérvárival és Hegedűssel, illetve új támogatottként csatlakozott hozzájuk Bóta Kinga is.

Igazán nagy meglepetések nem születtek a most véget ért Raab Karcher Gyorsasági Magyar Bajnokságon, mely nagymértékben befolyásolta az e hétvégi kupán résztvevő egységek összeállítását. A korai bajnokságon, a korábbi világversenyeken nagyszerűen szereplő kajakosok, kenusok most is hozták a formájukat. A legeredményesebbek Kolonics György kenus és Szabó Szilviakajakozó voltak, akik öt-öt aranyéremmel térhettek haza a szolnoki regattáról. Férfi kajakosainknál az egyik legküzdelmesebb szám az 1000 méteres egyéni volt, ahol három olimpiai induló is rajthoz állt: Kökény Roland, aki csak egy hajszállal maradt le az ötkarikás döntőről, valamint a Sydney-ben négyesben és párosban is aranyérmet szerző Storcz Botond valamint Kammerer Zoltán. A finálét végül Storcz nyerte, második lett Kökény, a dobogó legalsó fokára pedig Kammerer állhatott. Az 1000 méteres négyesek számában azonban már ennyi meglepetés sem volt: biztosan nyert az olimpián is első helyet szerző Kammerer-Storcz-Vereckei-Horváth egység.

Az 500 méteres távokon nem remekeltek az olimpiáról aranyéremmel hazatérő Pulai Imre-Novák Ferenc kenukettős tagjai, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy egyesületi érdekek miatt, a bajnokságon külön hajókban indultak és tudni lehetett azt is, hogy mindketten a júniusi és júliusi válogatóversenyekre koncentrálják a felkészülésüket. Kajakosoknál ezen a távon egyéni indulók között ismét Vereckei győzött, megmutatva, hogy az olimpiai negyedik hely valóban a kedvezőtlen időjárásnak és rossz szervezésnek volt köszönhető.

Az 5 aranyat szerzett bajnokok véleményei

Szabó Szilvi:

Rólad szól a női kajak manapság, egy ob. öt arany.

Azt hiszen nagyon jól kijött a lépés, bejött talán az a munka, amit Rozsnyói Kati néninvel a tavaszban elvégeztünk. Az igazi értékmérő azonban majd, a válogató lesz és akkor kiderül, hogy nekem szaladt meg túl korán a hajó, vagy egy hosszab jó időszakom következik. Bízom benne, hogy a következő edzések is azt fogják bizonyítani, hogy tudok még fejlődni.

Egyszer Kovács Kati a párod, másszor Bóta Kinga, a táv 200 és 500 m. És mindekettő arany. Jósol ez valamit a világversenyekre?

Igazán semmit. Az aranyakért a lehető legjobb összeállításra van szükség. Az, hogy most így ment a legjobban, nem jelenti azt, hogy egy hónap múlva is ez lesz a leggyorsabb.

Gyengébb egy ob. mint a válogató?

Az bajnokságon egyesületi érdekek vannak, a válogatón meg a sport érdekei, nem gyengébb, más.

Milyen a "második" vonal?

Meglepő volt, hogy négyesben előfutamozni kellett, ez 9-nél több hajót jelent, fiatal csapatokat. Régen volt már ilyen. Az ifik nagyon erősek, jönnek fel, de még ellent tudunk állni nekik.

Lehet e arra számítani, hogy gyengébb lesz az olimpia utáni év?

Nem tudom, itthon '96 után megvolt a váltás, mi még fiatalnak számítunk, más országokról meg azt hallani, hogy náluk most jött el a váltás ideje. Nem szabad erre játszani, mert érhetik az embert meglepetések, gondolok itt a mi megjelenésünkre is.

Kolonics György:

Hogy van ez, ötből öt arany a bajnokságon, pedig valószínűleg sorban álltak azokra az első helyekre mások is, nem?

Így igaz, de a C-200 kivételével, ahol kicsit küzdeni kellett, nem nagyon volt apelláta, nyertem. Akik az olinpia elött problémát okoztak, azok most nem indultak el, mint például Hoffman Ervin sem, így egyszerűbb dolgom volt. Egyébként a válogató az én szempontomból sokkal fontosabb lesz, mert az tényleg eldönt majd dolgokat, ez egy kicsit tét nélküli volt. Nagyon furcsa egyébként, hogy mindjárt az első versenyen bajnokságot kell menni, de hamár egyszer így adódott odatettem magam.

A régi csapatember, az egyes számokban aratott.

Jó volt ez így, az egyesekre tesszük az idén a hangsúlyt. Egész jól mentem és az új hajó is jól szuperált.

Lehet ezekből az eredményekből bármifajta következtetésre jutni?

Igazán semmire. Az edzőmmel, Ludasi Róberttel, még egyeztetnem kell, de 3 egyest szertnék menni. A VB-n csak 3 számot lehet indulni, hogy melyek lesznek azok, majd késöbb derül ki.

Mennyire lehet számítani arra, hogy az olimpia utáni évben gyengül a mezőny?

Egyáltalán nem, mert szinte csak fiatalok votak ott Ausztráliában, akik nem hagyják abba. Kemény év lesz ez is, mint az eddigiek voltak.

Sportonline, 2001.05.22.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK