FONTOS


 

Csapatmunka a javából

A kajak-kenu alapvetően egyéni sportág, mégsem egészen az. Erről egyrészt az eredménytáblázat tanúskodik - amelynek élén a poznani világbajnokságon ismét Magyarország végzett nagy fölénnyel - másrészt, aki látta, hogy a magyar versenyzők hogyan szurkoltak egymásnak, annak nem lehet kétsége: ilyen összetartásra csak egy igazi csapat képes. Ebben különösen a Fábiánné Rozsnyói Katalin vezette kajakos hölgyek járnak az élen, s nem csak a vb-n szerzett négy aranyérem miatt. Ők már nem is egyszerűen csapatot, hanem közösséget alkotnak. Mindenekelőtt röviden elevenítsük fel a négy vb-arany történetét!

Az első szombaton, az ezres finálék napján született, méghozzá rögtön a világbajnokság első versenyszámában. A Dékány Kinga, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga összetételű - négyes - Kovács Katalin azért maradt ki, mert e távon az egyes mellé a négyes lényegében kibírhatatlan terhelés - látszatra könnyedd győzelmet aratott. "Azért tűnhetett simának a futamunk, mert az volt a taktikánt, hogy az első ötszázat nagyon megnyomjuk, ami sikerült is, mert leráztuk a többieket, s a végére maradt annyi erőnk, hogy újítsunk" - mesélt élete első vb-aranyáról Bóta.

A másodikra szinte percre pontosan egy napot kellett várnia, hiszen a vasárnapi programot is a női négyes nyitotta, ezúttal ötszáz méteren, s Dékány helyett Kováccsal a hajóban. A végeredmény viszont ugyanaz: győzelem hatalmas fölénnyel. "Megpróbáltunk minél jobb érzést adni Katinak, én is tudom, milyen nagyszerű, ha a vezérevezős azt látja, a kajak tisztán az élen halad" - adott ezúttal Szabó Szilvia gyors értékelést. A harmadik arany hátteréről (K2 500) aztán közösen beszéltek Bótával: "Négyszáz méterig tökéletesen haladtunk, ám akkor azt hittük, a négyszáz kajak után bemutatjuk a száz gyorsot is. Mármint úszásban. Ugyanis valamiért nagyon megbillentünk, de szerencsére még elsőként be tudtunk evickélni a célba."

Bóta Kingának és Szabó Szilviának ezzel már három aranya volt, de Viski Erzsébet hamar csatlakozott melléjük, hiszen kétszázon is nyert a négyes - Dékány, Fazekas, Viski, Kovács összeállításban. Szabónak és Viskinek megvolt rá az esélye, hogy a negyedik aranymedált is begyűjtse, ám kétszázon egyesben, illetve párosban ez már nem, hanem "csak" a bronz sikerült.

Így a lányok nem hivatalos házi versenyét Szabó és Viski nyerte három-három arany és egy-egy bronzzal, őket követte Bóta három arannyal, majd Kovács és Dékány következett két-két arannyal és egy-egy bronzzal, de a vb-újonc Fazekas sem maradt világbajnoki cím nélkül. Csapatmunka a javából - ami igazából egy éve jellemzi a lányokat. A társaság magja ugyan már évek óta együtt dolgozik, a nagy egymásra találás mégis csak egy éve következett be. Amihez kellett a női négyes sydneyi kudarca - ami nem is annyira az eredmény, az ezüstérem, hanem az azt követő egymásra mutogatás miatt volt kudarc. Fájó emlék, ahogy a kétszeres olimpiai bajnok Kőbán Rita a partra érés után egyből társaira hárította a németektől elszenvedett vereséget, mondván, ő még bírta volna, ám a társak már nem húztak eléggé. A megszólítottak ugyan ezt cáfolták, ám nem vették fel az eléjük dobott kesztyűt, nem mentek bele a sárdobálásba, s így tett edzőjük, Fábiánné Rozsnyói Katalin is.

"Akkor úgy éreztem, nincs szükség több indulatos szóra, csak tovább rontanám a lányok eredményének értékét, ami mégiscsak egy olimpiai ezüst volt. Ezért hallgattam, most viszont elmondom, mi is történt Sydneyben, mert nem lehet örökre elhallgatni az igazságot - kezdte sokat sejtető nyilatkozatát Kati néni. - Sajnos, éppen fordítva volt, mint ahogy Rita beállította a dolgot. Ő nem bírta a hajtást, a másik három lánynak csak ahhoz nem volt elég ereje, hogy őt is behúzza a célba. Nem az a célom, hogy megalázzam Ritát, hiszen órisási versenyző, az eredményeit nem lehet elvenni tőle. Inkább sajnálom. Azzal a rosszindulatú nyilatkozattal örök életre elvesztette annak a lehetőségét, hogy igazi bálvány váljon belőle. Példaként Birgit Fischert hozhatom fel, aki már edzőként dolgozik a németeknél, kikérik a véleményét, a fiatalok joggal felnéznek rá. Rita saját magát fosztotta meg ettől a jövőtől."

Kőbán kiválása óta viszont az ideális alkotó légkör jellemzi a lányok csapatát. "Minden edzés az egészséges rivalizálás jegyében telik. Csak az a célunk, hogy felülmúljuk és jobb eredményre serkentsük egymást, nem az, hogy megalázzuk, kiszorítsuk egymást valamelyik egységből. Kiváló a hangulat, örömmel végezzük a munkát" - fogalmazta meg mindannyiuk véleményét Dékány Kinga. A "tékozló" lány, aki csak idén januárban tért vissza a csapathoz, 1998 után világbajnokként hagyta el a többieket, aminek okáról a következőket mondta: "Magánéleti válságba kerültem, s úgy gondoltam, a kajakozás mellett csak úgy tudok kilábalni belőle, ha kevesebbet edzem, ami Kati néninél kivetelezhetetlen lett volna... Az eredmények így viszont sajnos, s utólag azt kell mondanom, törvényszerűen elmaradtak, ezért visszakéredzkettem. Kati néni férje, Öcsi bácsi (Fábián László, a magyar kajak-kenu első olimpiai bajnoka Urányi Istvánnal) sokat segített, hogy visszakerülhessek." A lényeg az, hogy sikerült a visszatérés, s ha Dékány az ötszázas négyesbe nem is, az ezresbe és kétszázasba, ráadásképpen pedig a kétszáz párosba beülhetett, s két arany, valamint egy bronzérmet szerzett a vb-n. Vargabetűjét Kati néni sajátos stílusában így írta körbe: "Kinga önszántából, dupla szaltóval leugrott egy Rolls-Royce-ról egy talicskára, s most nagy nehezen felkapaszkodott egy Mercedesre."

Rajta kívül még Bóta Kingával fordult nagyot a világ kereke az elmúlt egy évben. Bár Sydney előtt a harmadik legjobb női szóló kajakosnak számított, egyik egységbe sem fért be. "Hogy miként dolgoztam fel? Elfogadtam a döntést, s bíztam benne, hogy eljön az én időm is." Hát eljött.

Kovács Katalin, Szabó Szilvia és Viski Erzsébet érdemeit nem akarjuk kisebbíteni, de az elmúlt évek teljesítménye alapján érezhető volt, hogy bennük van a mostani eredmény. Ami azonban messze nem a végcél, mert mi más is lehetne egy kajakos álma, mint az olimpiai bajnoki cím? Fábiánné szerint egyesben a mostani két menő, az olasz Idem és az ausztrál Borchert addigra kiöregszik, a csapathajókban pedig jelentős a mieink előnye.

Novák Miklós, SZTÁR Sport 2001.08.27.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK