FONTOS


 

Maty-ér: javuló besorolás

Bár még tíz év hátravan a 2012-es olimpia kezdetéig, a kandidáló nemzeteknek nem árt idejekorán elkezdeni szervezkedni. Például úgy, ahogy azt hazánk teszi. Amennyiben mi rendeznénk egy évtized múlva az ötkarikás játékokat, a kajak-kenu és evezős viadalok nagy valószínűséggel a Maty-éri vízi centrumban bonyolítanák le. Csak már ott tartanánk.

Tegnap délelőtt a Nemzetközi Evezősszövetség (FISA) technikai igazgatója, Szvetla Otzetova Szeged polgármesterével, Bartha Lászlóval tárgyalt. Miután felálltak az asztaltól, készségesen állt a média rendelkezésére.

- El kell ismernem, pozitívan csalódtam a Maty-éri létesítményben - kezdte a bolgár sportdiplomata. - A beszámolómban csupa szépről, jóról fogok majd említést tenni. Természetesen ez nem azt jelenti, már most minden a helyén van, akad azért egy-két észrevételem, de annak korrigálása nem jelenthet akkora problémát. Még visszatérek Szegedre.

A technikai igazgató arról is szólt, szerinte mekkora esélye van Magyarországnak, Budapestnek 2012-ben olimpiát rendezni.

- Az önök helyében feltétlen bizakodnék. Magyarország addigra minden bizonnyal EU-tag lesz, ezzel pedig alaposan megnőnének az esélyei. Azt sem tartom hátránynak, hogy az országuk földrajzi fekvése minden szempontból kiváló.

Szvetla Otzetovát elkísérte Szegedre dr. Kokas Péter, a Magyar Evezősszövetség általános alelnöke is.

- Világszerte nagy népszerűségnek örvend az evezés - mondta büszkén a FISA orvosi bizottságában is helyet foglaló sportvezető. - A tavalyi, luzerni világbajnokság tévéközvetítését hazánkban 800 ezren, Európában 50 millióan figyelték. Nem véletlen, az olimpiai műsorban az atlétika és az úszás után az evezésnek van a legnépesebb mezőnye.

Az általános alelnök szerint Szeged kiváló házigazdája lenne az esetleges olimpiai evezős és kajak-kenu versenyeknek.

- Addig azonban még sok viadalon kell bizonyítani. Először a hagyományos nemzetközi regattát illene zökkenők nélkül levezényelni, melyet május 2. és 4. között rendezünk. Ezen nyolc-kilenc nemzet 350-400 versenyzője lesz jelen. Amennyiben a vízi centrum fejlesztési üteme zavartalan lesz, szeretnénk a felnőtt világbajnokságot Szegedre hozni. Ezt legkorábban 2006-ban tudnánk megvalósítani, addig már le vannak foglalva a helyszínek.

A fentiekből is kiderült, egyre jobb besorolással bír a nemzetközi vizes sportéletben a Maty-éri kajak-kenu és evezőspálya. Rendeztek már itt felnőtt kajak-kenu világbajnokságot, július 18. és 21. között pedig ugyanennek a sportágnak a legjobb európai versenyzői vetélkednek majd az Eb-medálokért.

Szélpál László, Délmagyarország 2002.03.05.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK