FONTOS


 

Kotori vízi élmények

Gyönyörű helyen, ideális feltételek között készülhettek az idei viadalokra a Démász-Szeged VE negyven versenyzője. Szó sem volt pihenésről, annál inkább a kemény munkáról: Váradi Márton és Kása Ferenc vezetésével a kajak-kenusok vízi alapozó edzőtáborban jártak a horvátországi Kotorban.

A szegediek hózáporban indultak el, még tolni is kellett a buszt a csapadék okozta akadályok miatt, ám a helyszín végül feledtette a korábbi nehézségeket a Tisza-parti küldöttséggel.

- A Fürdök, Hüttner duótól a junior korosztályú Joób, Kálmán, Vajda trión keresztül az 1985-ös születésű Horváth Gáborig összesen tizenöt kenus tanítvánnyal buszoztunk el a kotori öbölbe - nyilatkozta a szakág vezetőedzője, Kása Ferenc. - Generációtól függően 30 és 60 km között lapátoltak a fiúk, a vízi foglalkozások mellett pedig a hegyi futástól a kondicionális edzésig mindenfajta mozgásra alkalmas volt a hely. Ha röviden jellemezném a tábort, akkor azt mondanám: ideális volt.

A szakember azt is megjegyezte, fontos volt, hogy a Fürdök, Hüttner duó teljesen megszokja a tavalyi vb előtt kapott új hajóját. Ez negyven centiméterrel szűkebb, mint az előző, így mindenképpen szükség volt a "járgány" tökéletes meg- és kiismerésére. A duó már el is utazott a válogatottal az olaszországi Sabaudiába, ahonnan április 6-án térnek majd vissza. Kása nevetve jegyezte meg, hogy kikapcsolódásként összemérték erejüket az egyik Kotor-szerte verhetetlennek tartott kispályás labdarúgócsapattal, és 8-2-re győztek. - A második meccsen már vigyáztunk arra, hogy a vendéglátó hotel tulajdonosát a soraiban tudó együttest kíméljük, és végül 2-2-re végeztünk velük.

A kajakosok huszonöt fős csoportját Váradi Márton vezette. - Minél tökéletesebb helyet kerestünk a felkészüléshez, és ezt a magyarkanizsai klub segítségével, Kotorban meg is találtuk - vette át a szót a tréner. - Többszörösen kanyargó öbölben, magas hegyek között, szélcsendes helyen dolgozhattunk, a vízfelület ennek megfelelően tükörsima volt. Ötemeletes szállóban laktunk, amelynek az alsó lépcsőit már az Adriai-tenger nyaldosta. Egy további részlet a körülményekhez: a hétszeres világelső Fehérvári Vince sokfelé járt már, de ő sem tudott könnyen betelni az élményekkel.

Váradi a legfontosabbnak azt tartotta, hogy ezzel a korai táborral a kilométergyűjtésben a riválisok előtt járnak, illetve ugyanazokkal a feltételekkel készülhettek, mint az országosan kiemelt versenyzők. - Valamennyi tanítvány, így a felnőtt karrierre vágyó juniorok is, már 4-500 km vízi lapátolásnál járnak, ez pedig nagyon lényeges lesz a későbbiekben. A téli kihagyás után ugyanis hamarabb tökéletesíthetjük a technikát, amelyre így jóval több idő jutott. Március 24-én, a hétvégéket kivéve, három hétre Dunavarsányba költözünk, majd utána a Maty-éri szakasz, a formábahozás, később pedig a versenyidőszak következik.

Mádi József, Délmagyarország 2002.03.22.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK