FONTOS


 

Búcsú Oravecz Bélától

A közelmúltban, pontosan április 11-én hunyt el, hatvanhat éves korában, Oravecz Béla. Az a szív nem bírta tovább a strapát, amely mindig szeretett sportágáért, a kajak-kenuért dobogott.

Oravecz Béla 1936. február 7-én született Mezőhegyesen, de iskoláit már Szegeden végezte. A gépipari technikumra 1951-55 között járt, majd a budapesti Testnevelési Főiskola hallgatója lett, ahol kajak-kenu edzői (olyan tanítványai voltak, mint Zombori Ilona, Tihanyi László és Flórián Imre) és szakoktatói képesítést szerzett. A Szegedi Kenderfonóban és a Mahart helyi üzemében dolgozott.

A sporttal már nagyon fiatalon eljegyezte magát, s legjobb eredménye, amit kajakosként elért egy bajnoki ezüstérem K2 10 000 méteren. Amiért viszont aranyat érdemelt, az az életműve, vagyis a szegedi kajak-kenu sport létrehozása, megteremtése. Ma már természetes számunkra, hogy az ország legeredményesebb egyesülete (világbajnokokat tud a soraiban) a Démász-Szegedi VE, de az alapokat, amelyre ez a palota felépülhetett Oravecz Béla és barátai rakták le a Kender SE-ben. Tevékeny szerepet vállalt az 1998-as Maty-éri világbajnokság idején is, ekkor hozta tető alá az "Ötvenéves a szegedi sport" című kiállítást. Versenybíróként is tevékenykedett. Edzői pályafutása befejeztével sem szakadt el szeretett sportágától, vízi túrákat szervezett, s Szegedtől Tokajig járta rendszeresen a Tiszát. A gyerekekről sem feledkezett meg, sportnapközi keretében oktatott úszást és kajakot. A három évvel ezelőtti infarktus jelezte először: baj van.

A családtagok, a pálya- és sporttársak pénteken, 14 órakor a Belvárosi temetőben vehetnek végső búcsút Oravecz Bélától.

Mádi József, Délmagyarország 2002.04.25.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK