FONTOS


 

Démász: Szolnokon is otthon

Az esélyesek győzelmeivel zárult a szolnoki Raab Karcher első Európa- és világbajnoki kajak-kenu válogatóverseny. Az elsők között szép számmal találhattunk Démász-Szegedi VE-sportolót.

Mechelen után Szolnokon is magabiztosan nyerte az ezerméteres kajak egyest a kétszeres olimpiai bajnok Storcz Botond. - Azt hiszem, bebizonyosodott, hogy érdemes volt erre a távra is készülnöm - nyilatkozta a Démász-Szegedi VE kiváló sportolója, aki még azt is elárulta, hogy négyesben Horváth, Kammerer és Kökény lesz a társa. A kiválóság emellett még ötszáz párosban, a győri Kammererrel egy hajóban is, könnyedén utasította maga mögé a mezőnyt. Ugyanígy tett a kenus Fürdök, Hüttner duó az ötkarikás aranyéremmel büszkélkedő Pulai, Novák kettős ellen, méghozzá kétszer. Az ezres siker egyértelműbb volt, ötszázon azonban Pulaiék jobban kezdtek. Azonban 250 és 350 méter között a szegediek utolérték, és óriási csatában meg is előzték őket.

- Az most már biztos, hogy valamelyik világeseményen indulunk az idén. Remélem, ezekkel a sikerekkel nem csak magunknak bizonyítottuk be, hogy mi vagyunk a jobbak. Annyit azért még hozzátennék, hogy a hétközi edzésen talán még jobban pörögtünk - nyilatkozta az izgalmas futamgyőzelmet követően Hüttner. A kenusoknál Kása Ferenc tanítványai közül Joób és Vajda több számban is a közvetlen élmezőny mögött végzett.

A nőknél a Démász sportolója, Janics Natasa nagyon szeszélyesen versenyzett. Az egyesben, ezren harmadik lett, aztán fél kilométeren kapkodva, taktikai hibákat elkövetve a negyedik helyen zárt. A kétszázas fináléra összeszedte magát, és megnyerte a legrövidebb távot, sőt kétszáz párosban Dékánnyal is győzött. A férfi egyeseknél az első helyezett kiléte a megszokott volt: Fehérvári Vince. A világbajnoki címhalmozó mögött azonban - Váradi Márton edző nagy örömére - a szegedi csapattárs, Pusztai István, a negyedik pozícióban pedig Vasas Tamás ért a célba.

Nagy visszatérőként üdvözölhette a szakma Kolonics Györgyöt, akin egyáltalán nem látszott a sérülés miatti hosszú kihagyás. Az olimpiai bajnok mindkét számában első lett, bizonyítva, hogy érheti bármi, ő a legjobb kenuegyesben.

A négyesek majd holnap válogatóznak, ám 200 méteren figyelemre méltó szegedi eredmények is születtek. Ezek közé tartozik a nőknél a Paksy, Fazekas, Szabó Sz., Janics négyes sikere a Dékány, Bóta, Visky, Kovács egység ellen, vagy, hogy a vb-első kvartett mögött alig lemaradva lett második a Pusztai, Biczók, Szélpál, Molnár hajó. Vereckei Ákosnak és a Szabó Sz., Bóta duónak elég volt ez a siker, mivel a saját számukban, vb-címvédőként csak egy győzelem kellett az induláshoz. A következő válogatót június 14. és 16. között Szegeden rendezik.

Az elsők és a Démász-Szegedi VE versenyzőinek eredményei, férfiak, 1000 m, K1: 1. Storcz (Démász-Szeged). K2: 1. Vereckei, Veréb (Honvéd). K4: 1. Bethlenfalvi, Boros, Stér, Bauer (Szolnok). C1: 1. Kolonics (Csepel), 5. Joób (Démász-Szeged). C2: 1. Fürdök, Hüttner, 5. Joób, Vajda (mindkettő Démász-Szeged). Nők, K1: 1. Kovács (MTK), 3. Janics (Démász-Szeged). K2: 1. Kovács, Bóta (MTK, Tiszaújváros).

500 m, férfiak, K1: 1. Vereckei. C1: 1. Kolonics, 5. Joób. K2: 1. Storcz, Kammerer (Démász- Szeged, Győr), 3. Hegedűs, Gyökös (Démász-Szeged, Paks). C2: 1. Fürdök, Hüttner. Nők, K1: 1. Kovács, 4. Janics. K2: 1. Szabó Sz., Bóta (Tiszaújváros).

200 m, férfiak, K1: 1. Fehérvári, 2. Pusztai, 4. Vasas (mind Démász-Szeged). K2: 1. Fehérvári, Hegedűs, 4. Almási, Páger, 5. Juhász, Vasas. K4: 1. Fehérvári, Hegedűs, Beé, Horváth (Démász-Szeged, Honvéd). C1: 1. Malomsoki (Dunaferr). C2: 1. Buzál, Végh (Honvéd), 8. dr. Bohács, Farkas. Nők, K1: 1. Janics, 8. Köllő (Démász-Szeged). K2: 1. Janics, Dékány (Démász-Szeged, Tiszaújváros). K4: 1. Paksy, Fazekas, Szabó Sz., Janics (MTK, Tiszaújváros, Démász-Szeged).

Mádi József, Délmagyarország 2002.05.27.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK