FONTOS


 

Ma kezdődik a Maty-éren az országos bajnokság
Kétszázon a legjobbak


Az ország, sőt talán a világ két leggyorsabb kajakosának tartják Fehérvári Vincét és Hegedűs Róbertet. A Démász-Szegedi VE kiválóságai azonban nemcsak 200 méteren, hanem ötszázon is rajthoz állnak a hétvégi szegedi ob-n és válogatón.

Háromból három - ez volt a győzelmi mutatója Szolnokon Fehérvári Vincének. És még egy döbbenetes adat: 1994 óta mindössze kétszer kapott ki itthon, 200 méteren.

- Akkor is csak azért, mert ínhüvelygyulladásom volt - emlékezett vissza az 1995-ös eseményekre Fehérvári. - Rá is ment az egész idényem arra a rakoncátlan sérülésre, de szerencsére ez már a múlté. Jó formában vagyok, remekül alakult a felkészülés, éppen ezért ismételni szeretnék, mindhárom sprintszámot meg akarom nyerni.

A szokásoktól eltérően Fehérvári még egy futamot vállalt. - Mivel a hét végi verseny nemcsak egyes és páros válogató, hanem országos bajnokság, amelyen fontosak a csapatpontok, ezért ötszázon összeáll egy szegediekből álló kvartett. Hegedűs Robival, Storcz Botonddal és Molnár Péterrel ülök majd egy hajóban.

Kétszázon, párosban és négyesben Fehérvári állandó társának mondhatja magát a Démász hatalmas termetű, szintén nagyszerű eredményeket produkáló kajakosa, Hegedűs Róbert. Fejenként egyébként mindketten hét vb-címnél tartanak.

- A duók mezőnyében, 200 méteren a realitás a mi győzelmünket ígéri - nyilatkozta Hegedűs. - Mögöttünk sűrű a mezőny, talán a csepeliek jelenthetik ránk a legnagyobb veszélyt. Mint eddig jó néhányszor, ötszázon is megpróbálok jó eredményt elérni. A társam az a 22 éves Gyökös Lajos lesz, aki Paksról nemrég került az edzőnk, Séra Miklós csapatába. Jó az összhang köztünk, technikailag összeillünk, szerintem bármi lehet még ebből a párosból. Az igazi az lenne, ha az első válogatón nyerő Storcz, Kammerer duót megközelítenénk. Merész kijelentés hagyná el a számat, ha azt mondanám, hogy legyőzzük őket, de az egy hajó hátrányból igazán faraghatnánk.

Hegedűs sokszor a
ek mellől szakad el az edzések miatt. - A szegedi egyetemen a második évemet zárom, ám a válogatók miatt elég nehéz a napjaimat beosztani. Kajakozás, tanulás, vizsgák, formaidőzítés, plusz az utazgatás; az egész egy agyrém. Óriási motiváció az Európa-bajnokság, amelyért még ezeket a koordinálási gondokat is vállalom - jegyezte meg végül Hegedűs Róbert.

A Démász juniorjai alaposan megszorongatták az elmúlt válogatón a kajakos legjobbakat. Kétszáz méteren Pusztay István Fehérvári skalpjára vadászik, míg ugyanezen a távon az Almási, Páger duó szintén a dobogó legfelső fokára hajt. Maradjunk még a sprintfutamoknál: a négyesek mezőnyében a Szélpál, Biczók, Molnár, Pusztay kvartett reményteljes produkcióra lehet képes. Ezren és ötszázon Molnár a csepeli Siebellel startol, az egy kilométeres távon pedig a junior korosztálynál is fiatalabb Vasas, Juhász, Börcsök, Sík egységnek szavazott bizalmat Váradi Márton edző. A kenusoknál két tehetség teljesítményét feltétlenül érdemes lesz figyelni. Kása Ferenc edző azt szeretné, ha Joób és Vajda is a közvetlen élmezőnyt idegesítené. A válogató szombati szünetében rendezi a Démász-Szeged és a városi sportigazgatóság közösen a 12. Hanzók Örs-emlékversenyt, amelyen közel háromszázan indulnak a 9-17 éves generációban.

Az ob programja, péntek, 9-től: 1000, 15-től: 500 és 200 méteres elő- és középfutamok; szombat, 9: 1000 m-es döntők, 15.30: 200 m-es elő- és középfutamok; vasárnap, 9: 500 m-es, 14.30: 200 m-es döntők.

Mádi József, Délmagyarország 2002.06.14.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK