FONTOS


 

Repültek a szegedi hajók

Európa- és világbajnoki válogatónak is minősül a kajak-kenu országos bajnokság, amelyet Szegeden, a Maty-éren rendeznek, a Vivendi támogatásával. Az első napon az ezer- és az ötszáz méteres elő- és középfutamokat rendezték.

Az egy kilométeres táv kajak egyes számában többen is pályáznak a kétszeres olimpiai bajnok Storcz Botond skalpjára. A Démász-Szegedi VE versenyzője éppen a két rivális, Bártfai és Kökény mögött a harmadik idővel jutott a fináléba. Nem vagyunk vakmerőek, ha kijelentjük: a szolnoki válogatósiker után - a pénteki eredmények ellenére - így is ő maradt a szám esélyese. A kenus tréner, Kása Ferenc elégedetten dörzsölhette a tenyerét, hiszen három igen fiatal, ám annál tehetségesebb tanítványa, mégpedig Joób, Kálmán és Vajda is C1-ben a döntőbe került. Így tett még a Fürdök, Hüttner kettős C2-ben - a saját előfutamukat hat másodperccel nyerték, a másik ágon viszont három duó ment jobb időt -, valamint K2-ben a csepeli Siebellel együtt Molnár Péter és a Biczók, Szélpál egység. A négyesek ugyan most nem válogatóznak, ám így is érdemes lesz a női kvartettek csatáját megnézni, mert a szegedi Janics Natasa az MTK-s Paksy, Móni, Keresztesi trióval, valamint a tisztán démászos Radnai, Köllő, Almási, Hupczik kvartett is a finálé résztvevője.

Igazán népes mezőny startolt ötszáz méteren, K1-ben. A harminchárom versenyzőnek a négy előfutam mellett két középdöntőt is rendezni kellett, hogy eldőljön, ki lehet a legjobb kilenc mezőnyében. Itt csak egy szegedi, Páger Zoltán volt érdekelt, ám ő is kiharcolta a finálét. A középfutamok során a válogatottak közül Kökény Bártfait, Borhi pedig Vereckeit győzte le, nagyon izgalmas lesz tehát a végső csata.

Maradjunk a Démász sportolóinál: Joób és Kálmán itt is finalista, a Fürdök, Hüttner egység csakúgy, bár az utóbbiak nagy harcot vívtak a Csabai, Györe csepeli duóval, akik inkább a maratoni táv specialistái. Janics ötszázon egyesben, párosban és négyesben egyaránt érdekelt a vasárnapi döntőben. A kajak ketteseknél ismét kiválót nyújtott Siebel és Molnár. A kettős gyorsabb volt, mint az ötkarikás első Kammerer, Storcz (Győr, Szeged) páros. A két egységen kívül még a kilenc legjobb közé került a Gyökös, Hegedűs (Paks,Szeged), a Biczók, Szélpál és az Almási, Páger duó.

Jegyek az Európa-bajnokságra

Egy hónap múlva kezdődik Szegeden, a Maty-éri olimpiai vízicentrumban az ötödik Mol síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokság. A magyar szövetség az 1998-as világbajnoksághoz hasonló érdeklődésre számít, éppen ezért már megkezdte Szegeden a jegyek árusítását. A városban négy helyen lehet kapni a belépőket, ezek a következők: Tourinform iroda (Dugonics tér 2.), hétfőtől péntekig 10-18 óráig; Tourinform pavilon (Dugonics téri szökőkút), hétfőtől vasárnapig 9-21-ig; a városi sportigazgatóságon (újszegedi sportcsarnok), hétfőtől péntekig 8-18-ig; Eurovolán taxi központja (Bartók tér 6.), hétfőtől péntekig 0-24-ig.

A július 18-ától 21-éig tartó eseményre a négynapos bérletek az ülőhelyre (a kibővített lelátó 6000 ezer embert fogadhat be) 2000, az előfutamokra (csütörtökre és péntekre) 600 forintba kerülnek, a napi jegyekért az ülőhelyi részre szombaton és vasárnap 1200, az állóhelyire 600 forintot kell fizetni a kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Mádi József, Délmagyarország 2002.06.15.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK