FONTOS


 

Szétlövés, Angyal Zoltán módra

Hat szegedi sorsa eldőlt a két kajak-kenu válogató alapján, nekik az adott számokban nem kell már külön versenyt vívniuk.

A Démász-Szegedből a Fürdök, Hüttner kenus duóval (C2 1000 és 500 m), Kammererrel párban a kajakos Storczzal (K2 500 m), valamint a sprintszámokban Fehérvárival és Hegedűssel találkozhatunk a július 18-án kezdődő szegedi Európa-bajnokságon. Mellettük Janics Natasa helyzete szintén tisztázódott, ő három sprintszámban áll rajthoz. A hölgyeknél a vezetőedzőnek, Fábiánné Rozsnyói Katalinnak elég volt a két válogató, amelynek a végén eldöntötte, ki melyik egységben indul. A Démász-Szeged versenyzője hét futamot vállalt a Maty-éri, hétvégi Eb-főpróbán, és ezek alapján kiderült, hogy 200 méteren K1-ben, K2-ben (Dékánnyal) és K4-ben (az MTK-s Paksy, Keresztesi, Móni trióval) szeli majd a vizet július 18-tól. A sevillai vb-n kicsit változik a feladata Janicsnak: az említett hármassal ezren, míg Paksyval, Szabó Szilviával és Bótával kétszázon ül egy hajóban.

Van esélye a hat versenyzőn kívül a kajakos Molnár Péternek is az Eb-szereplésre. - Most még nincs meg a konkrét összeállítás, de egy négyessel próbálok meg bekerülni az Eb-csapatba - nyilatkozta Molnár. - Sajnos, a Storcz, Fehérvári, Hegedűs, Molnár ötszázas kvartett a második válogató programjának átszervezése miatt nem jött össze. Dunavarsányban az állandó csepeli pár, Siebel mellett Hegedűst és Borhit is megpróbáljuk velünk egy hajóba csábítani. A fél kilométeren ezt az egységet június 28-án, Szolnokon tesztelhetjük le. Nem tettem le arról sem, hogy a Siebel, Gyökös, Kucsera trióval kiegészülve ezren legyőzzem az olimpiai bajnok négyest.

Ugyanez a helyzet a szegedi kenus Joóbbal is, aki a sérült Zala helyére kerülhet be a világbajnok kvartettbe, bár ott azért Novák szereplése biztosabbnak tűnik.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány a számok többségében már letisztázta az indulók névsorát. - Az én számomra is meglepetést okozott vereségével Storcz - mondta a szakember. - Az elnökség elé terjesztem azt az elképzelésemet, amely alapján ezer egyesben a szegedi kitűnőség az Eb-n, az őt legyőző Borhi pedig a vb-n startol. Hiába csak a második válogatón vett részt a kaposvári kajakos, a vízen összemérték az erejüket, és ott jobbnak bizonyult. Ezek után nem tehetem meg vele, hogy kihagyom. Storcz négyesben is nagy valószínűséggel kiharcolja a részvételt a vb-n, így nem volna igazán jó, ha a páros és a négyes mellett még egy számban indulna. A nőknél a K2 500-as vb-első Szabó, Bóta veresége ért váratlanul, bár ők címvédőként már biztosították a helyüket a szolnoki válogató megnyerésével. A fiatalok rendkívül motiváltak és ügyesek voltak, kellemes örömöt szerzett az ezren és a kétszázon nyerő négyes.

Pénteken, Szolnokon C2 200 méteren, valamint a kenunégyeseknél lesz szétlövés, míg a kajakosoknál ugyanez június 28-án történik meg.

Mádi József, Délmagyarország 2002.06.18.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK