FONTOS


 

Az Eb rajtja előtt véglegesítették a válogatott keretét
Lélekben már a Maty-éren vannak


A fárasztó felkészülési időszak és a válogatók izgalmai után már az Európa-bajnokság lázában égnek a magyar kajak-kenu válogatott tagjai. A csütörtöki start előtt kerethirdetéssel egybekötött sajtótájékoztatót tartottak a dunavarsányi edzőtáborban.

Dunavarsány ideális otthona a válogatottaknak, az edzőtáborra vágyó csapatoknak. Gondosan ápolt füves pálya várja a labdarúgókat - nemrég az NB I-es rajtra készülő MTK töltött itt néhány napot, de a felnőtt és az utánpótlás focisták is rendszeresen itt laknak a mérkőzések előtt -, míg az épületegyüttestől alig ötven méterre található soroksári Duna-ág a kajak-kenusoknak jelent tökéletes felkészülési lehetőséget. A július 18-án startoló Európa-bajnokság előtt a visszaszámlálás napjaiban élnek a hazai legjobbak, és ezt az is jelezte, hogy hivatalos csapathirdetésre invitálta a szövetség a média képviselőit.

Még a bemutatkozás délelőttje sem lazítással telt Angyal Zoltán néhány tanítványának, többen csak alig pár perccel a sajtótájékoztató kezdete előtt értek partot. Közéjük tartozott a Démász-Szegedi VE két, személyenként hétszeres világbajnoka, Fehérvári Vince és Hegedűs Róbert. Talán nem véletlenül, mindketten azt kérdezék először, hogy mi újság Szegeden. A válasz után előbb Fehérvári formája felől érdeklődtünk. - Jó erőben vagyok, nagyon várom a versenyt, már érződik rajtam az Eb-zsongás - nyugtatott meg mindenkit, majd az esélyekről így nyilatkozott: - Mindegy, milyen eredményt érek el, csak adjak ki magamból mindent. Ha ez teljesül, akkor akármire képes lehetek.

A kissé tán túl szerénynek tűnő, kétszáz méteres sprintkirály örök párja, Hegedűs a rövidtávok mellett ötszázon is kiharcolta a részvételt.

- A fél kilométeres egységben négyen vagyunk, négy különböző egyesületből. Van tehát még csiszolnivalónk, míg a duóban a hajó egyensúlyzavarait sikerült megoldanunk - mondta Hegedűs.

Persze volt olyan is, aki a szikrázó napsütés, a kora délelőtt ellenére is csak a vízparton elviselhető meleg elől elmenekült, és az edzőtábor helységeit választotta.

- Kissé fáradtak vagyunk, de következik az igazi ráhangolás időszaka, visszaveszünk a tempóból, már több lesz a pihenés - vázolta a jövőt Fürdök Gábor, míg kenus társa, Hüttner Csaba hozzátette: - Jobbak vagyunk, mint tavaly, de azt is tudjuk, hogy dobogós helyet várnak tőlünk. Nekünk talán fontosabb az Eb, mint a világbajnokság, mivel hazai közönség előtt, Szegeden, a Maty-éren állhatunk rajthoz.

A Démász kétszeres olimpiai bajnoka, Storcz Botond is inkább a légkondicionált helységekben várta az őt megrohanó újságírók kérdéseit. A kajakos három számban indul a kontinensvetélkedőn. - A Kammerer Zolival alkotott páros működik a legjobban, aztán a sorban az egyéni számom következik, míg a négyessel egy kicsit dolgoznunk kell, hogy minden rendben legyen - magyarázta. Az Európa-bajnokságon résztvevő piros-fehér-zöld csapat egyetlen szegedi hölgytagja, Janics Natasa először kap lehetőséget a magyar válogatottban. - 1998-ban, a vb-n a középdöntőig jutottam, ám megtapasztaltam, milyen csodálatos volt a közönség. Nem számítottam arra, hogy most három számban indulhatok, egy kicsit izgulok is - nyilatkozta a duisburgi világkupán remeklő Janics.

A sajtótájékoztatón Angyal Zoltán szövetségi kapitány bemutatta a médiának a válogatottat, amely nagy vonalaiban egyezett azzal, amelyiket a négyes válogatók után jelölt ki. - A tavalyi Eb előtt hat aranyérmet jósoltam, s végül túlteljesítettük a tervet. Remélem, ez most sem lesz majd másképp - mondta a milánói nyolc első, kilenc második és három harmadik helyre utalva a szakember. Baráth Etele, a szövetség elnöke a legjobb hazai kajak-kenusokat a következő gondolatokkal indította útjára: - Harminchárom ország 480 versenyzője között kell helytállniuk, és ez nem kis feladat. Hiába lesz még az idén vb is, azt hiszem, mindenkinek a szegedi lesz a kiemelt fellépése.

A sportolókon végignézve, nyugodtan kijelenthetjük: nem túlzott optimizmus Angyal elvárása, hiszen tettre kész, vidám, kiegyensúlyozott, és ami a lényeg, felkészült versenyzőket láthattunk Dunavarsányban.

Mádi József, Délmagyarország 2002.07.12.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK