FONTOS


 

Európa ma vízre száll

A szerdai, Dóm téri megnyitó után mától vasárnapig Európa legjobb kajak-kenusai veszik birtokukba a Maty-éri vízicentrumot. A Mol 5. síkvízi Eb szereplői csütörtök reggeltől - amikor a női kajak négyesek előfutamain dördül el először a startpisztoly - küzdenek a kontinens legjobbjai címért.

Megújult, gyönyörű, komfortos. Sorolhatnánk még az ehhez hasonló jelzőket a Maty-éri Gróf Széchenyi István evezős és kajak-kenu pálya kapcsán. Ám a létesítményről hű képet csak az kaphat, aki személyesen győződik meg arról, mi is változott a Szabadkai úton. Már 1998-ban azt mondtuk, hogy Szeged az egyik legjobb, legideálisabb helyszíne a kajak-kenu eseményeknek. Az elmúlt időszak építkezései, átalakításai után egyértelműen kijelenthetjük: a nemzeti olimpiai centrummá avatott pálya minden igényt kielégít. Az újságírókat, a VIP-vendégeket, a versenyzőket, a kisegítő stábokat, a nézőket, egyszóval az összes résztvevőt ideális körülmények várják a Maty-éren.

Az ezer és ötszáz méteres előfutamokat megelőző napon, azaz tegnap kora délután még azért a biztonsági őrök voltak létszámfölényben a Maty-éren. Lépten-nyomon velük találkozhattunk, és az esetek többségében igyekeztek minél kedvesebbek, udvariasabbak lenni. A kérdésekre és a problémákra még nem mindig tudták a megfelelő választ, ám ígéretet tettek rá, hogy az Eb gyakorlati kezdésével egyidejűleg - a hivatalos rész szerda este a Dóm téren volt -, csütörtök reggeltől már ők is, megfelelően ellátva a munkakörüket, világos és egyértelmű utasításokat, eligazításokat adnak.

Ugyanekkor a Maty-ér - hiába, a nagy meleget még a vízben sportolók sem szeretik és viselik el könnyen - kihalt volt, mindössze egy egyes és egy négyes egység gyakorolt a tavon. A versenyzőket természetesen a pálya érdekli, amelyről Szovics Zoltán, a városi sportigazgató a következőket mondta: - Megfelelő minőségű és mélységű lesz a Maty-ér az eseményen. A víz magassága 2,5-2,6 méter között van, amelyben abszolút biztonságosan megrendezhető az Eb.

A szervezés, a rendezés, a pálya igazi tesztje persze a Mol 5. síkvízi Európa-bajnokság első startpisztolylövése után következik. Harminchárom ország közel ötszáz kiválósága utazott azért a Tisza-parti városba, hogy a kontinensviadal érmeiért harcba szálljon. Erre a legtöbb lehetősége a magyar és a lengyel válogatottnak lesz, ugyanis a két nemzet az összes, szám szerint huszonhét számban képviselteti magát. Az ukránok, a csehek és az oroszok huszonöt, míg az olaszok és a németek - talán kisebb meglepetés, hogy a germánok nem indulnak az összes kategóriában - huszonhárom döntőben szerepelhetnek majd. A legnépesebb küldöttséggel a házigazda magyar válogatott érkezett meg még kedden Szegedre: tizenegy férfi és kilenc női kajakos, valamint tizenegy kenus alkotja a mieink keretét. A legfrissebbek viszont a hétfő délben lepakolt oroszok, majd utánuk nem sokkal a fehéroroszok voltak.

A magyarok zöme a délelőttöt és a késő délutánt is tréninggel töltötte. Az ebéd előtt mindenki vízre szállt, míg öt órától a kenusok vették birtokukba a kajak-kenu sportág hazai centrumát. Az elmúlt héten, a dunavarsányi kerethirdetésen még többen fáradtságra - például az olimpiai bajnokok közül Kolonics és Horváth, vagy Démász-Szegedi VE kenus duója, Fürdök és Hüttner - panaszkodtak. Ám a versenyt megelőző napon már egyik egység sem végzett kimerítő edzésmunkát.

- Szó sincs itt már komoly gyakorlásról; a pályával, a körülményekkel ismerkedtek a fiúk és a lányok úgy, hogy közben azért rendesen átmozgatták a testüket - mondta a szövetségi kapitány, Angyal Zoltán.

A szerdai akkreditációs napon már délben huszonkilenc ország adta le a nevezését, a németek késő délután, míg a lettek például csak a megnyitó időpontjában érkeztek a helyszínre. Az már biztos, hogy a szegediek rengeteg olyan idegennel találkozhatnak majd a városban, akiknek egy kis kártya lóg a nyakukban. Nem, ők nem megbélyegzettek, hanem valamelyik Magyarországra látogató nemzet képviselőiként ismerkednek az Európa-bajnokság házigazdájával. Már 1998-ban, a vb idején is jó hírét keltették az eseménynek, valamint Szegednek, amely azóta még szebb lett. Reméljük, a vendégek előbb a városon, aztán pedig négy napig a magyarok érmekkel teli teljesítményén csodálkoznak.

Kiknek szurkolhatunk?

A kajak-kenu Európa-bajnokság első napján délelőtt az ezer, míg délután az ötszáz méteres előfutamokat rendezik. Csütörtökön hat szegedi érdekeltségű egységnek szurkolhatunk: ezer méteren, K1-ben Storcz Botondnak, C2-ben a Fürdök Gábor, Hüttner Csaba duónak, K4-ben a Storczcal startoló négyesnek, ötszázon pedig szintén a Fürdök, Hüttner kettősnek, Hegedűs Róbertnek K4-ben, valamint Storcznak K2-ben. A legnépesebb szám ezren a kajak egyes, míg ötszázon a kajak kettesek mezőnye lesz, egyaránt harminckettő egységgel.

A mai program, július 18., csütörtök, 1000 méteres előfutamok (az időpontok az I. előfutam idejét jelentik, zárójelben a magyar egység, és az, hogy melyik előfutamban indul) 9 óra: C1 (Kolonics György, II. előfutam); 9.20: K1, férfiak (Storcz Botond, II. előfutam), 10: K1, nők (Kovács Katalin, I. előfutam); 10.20: C2 (Hüttner Csaba, Fürdök Gábor, II. előfutam); 10.40: K2, férfiak (Veréb Krisztián, Vereckei Ákos, II. előfutam); 11.10: K2, nők (Bóta Kinga, Szabó Szilvia, I. előfutam); 11.40: K4, férfiak (Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Kökény Roland, Horváth Gábor, II. előfutam). A női K4-ben (Paksy Timea, Móni Katalin, Keresztesi Alexandra, Viski Erzsébet), valamint C4-ben (Novák Ferenc, Iván Gábor, Belicza Béla, Kozmann György) nem rendeznek előfutamot.

500 méteres előfutamok, 15: K4, nők (Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga, I. előfutam); 15.10: C1 (Kolonics György, I. előfutam); 15.25: K1, férfiak (Vereckei Ákos, I. előfutam); 16: K1, nők (Kovács Katalin, II. előfutam); 16.10: C2 (Hüttner Csaba, Fürdök Gábor, II. előfutam); 16.25: K2, férfiak (Kammerer Zoltán, Storcz Botond, II. előfutam); 17: K2, nők (Szabó Szilvia, Bóta Kinga, I. előfutam); 17.10: C4 (Malomsoki Sándor, Kozmann György, Iván Gábor, Belicza Béla, II. előfutam); 17.25: K4, férfiak (Gyökös Lajos, Borhi Zsombor, Hegedűs Róbert, Kökény Roland, II. előfutam).

Mádi József, Délmagyarország 2002.07.18.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK