FONTOS


 

A szegedi Eb is legendás lesz
Színvonal, rendezés: csillagos ötös!


A szegedi Maty-éri Nemzeti Olimpiai Centrumban rendezett Mol V. síkvizi kajak-kenu Európa-bajnokság nemcsak a pályán hozott elsöprő sikert. Mindenütt, mindenkitől őszintén dicsérő szavakat lehetett hallani.

A Tisza Volán Rt. a tervezettel ellentétben vasárnap már 7.30-kor útnak indított a Maty-ér felé egy C jelzésű járatot. Jellemző a hatalmas igényre, hogy a 7.45-ös utolérte "félnyolcas" társát. Draskóczy István, a helyi üzletág igazgatója elégedetten értékelt: - Várakozáson felüli volt az emberek érdeklődére, szinte minden tervezett járatot kisegítő járatokkal kellett támogatni. A járművek zsúfolásig megteltek, de flottul, gond nélkül mentek a dolgok.

A buszon csörrent egy mobil, s jött a hír: a lányok nyertek 500 méteren. A Maty-éren Petrovics Kálmán, a Démász-Szegedi VE ügyvezetője már Vereckei Ákos győzelmét újságolva fogadta a későn jövőket, majd témát váltott: - Mindenki el van ájulva, szép a pálya, jó a rendezés. Ez az esemény - akárcsak aaz 1998-as világbajnokság - első osztályúan reprezentálja Szegedet, Magyarországot és a kajak-kenut. Ne legyünk álszerények, büszkén jelenthetjük ki: ennek az Európa-bajnokságnak hasonló lesz a híre, a mítosza mint a már említett négy ével ezelőtti vébének.

Dr. Baráth Etelével, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökével Kovács Kati újabb sikerét szurkoltuk ki, mielőtt a szervezés és a verseny minőségéről váltottunk szót: - Nemcsak a közönség számára észrevehető, hanem a színfalak mögött meghúzódó munka is hibátlan. Említhetném itt a belső információs rendszert, a biztonsági szolgálatot, de minden fogaskerék a helyén volt. A duisburgi, a poznani és a milánói pálya kényelmesebb, komfortosabb, mint a szegedi; mégis az itt rendezett versenyeknek semmihez sem hasonlítható az atmoszférájuk. Sokkal természetközelibb, emberibb, mint a már említett létesítmények; itt van igazán összhangban, él szimbiózisban a sportág, a közönség és a természet. Ezt az érzést legközelebb 2003-ban a Világkupán, majd 2007-ben a vébén élhetjük újra át. Azt is ki kell emelnem, hogy 1998-ban és az idén is a kormányváltás után adott otthont Szeged a világeseménynek, de a politika, az országossal ellentétes városi vezetés is mindenben segítségünkre volt.

Ellátogatott az Európa-bajnokságra Jánosi György, a Gyermek-, Ifjúsági és Sporminisztérium vezetője is: - Fantasztikus a rendezés, s ezt nem csupán én állítom; a nemzetközi szövetség vezetői is így nyilatkoztak beszélgetésünk során. Gratuláció és köszönet a sportág honi vezetőinek és Szegednek! A magyar érmeknek nagyon örültem, s bevallom, inkább a varázslatos hangulatú lelátón, mint a VIP-teraszon izgultam végig a finálékat.

Balaton Anita kommunikációs vezető hozzátette: - A Délmagyarország mozgósító ereje sokat jelenetett, nagyban hozzájárult a kontinesviadal sikeréhez. Albert Woods, az európai szövetség elnöke azt mondta nekem: Szeged a világon az egyetlen olyan hely, ahol ilyen fantasztikus a miliő.

Imre Péter, Délmagyarország 2002.07.22.

Angyali összegzés

Sokan mértéktartóak voltak, amikor arról kérdezték őket: vajon hogyan szerepel majd a szegedi Maty-éren, az Eb-n a magyar csapat? A végeredmény ismert, a teljesítmény pedig alaposan felülmúlta Angyal Zoltán várakozásait, aki, utólag megállapítva, a sikerek ismeretében talán túlzottan szerényen mindössze öt-hét aranyérmet remélt.

A szövetségi kapitány így összegzett: - Az olimpiai számokban három aranyat nyertünk, s ezzel azt hiszem elégedettek lehetünk. Az ezüstöket nagy csatában szereztük, többször is csak centiméterek választottak el minket a fényesebb medál megszerzésétől. A világbajnokság augusztus végén, szeptember elején Sevillában sokkal nehezebb lesz. Elsősorban a szegedi közönség hiányzik, amely hátborzongatóan lelkes, eurfórikus hangulatot varázsolt a pályára. Egyénileg most még nem szeretnék senkit értékelni, mindenkivel maximálisan elégedett vagyok. Ha ki kéne emelnem valakit, akkor a három számban győztes Kovács Katalin és az ötszázon egyesben Eb-első Vereckei Ákos lenne a jelöltem. Ezúton is köszönetet mondok edzőkollégáim munkájáért, akik tökéletesen végezték el a munkájukat, és nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ez a csodálatos végeredmény megszülethessen.

Délmagyarország 2002.07.22.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK