FONTOS


 

Versenyzők vallomásai

A hétvégi Mol 5. síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokságról mindenki szuperlatívuszokban beszél. Nem is ok nélkül: a válogatott fantasztikus volt, a közönség nagyszerű hangulatot teremtett és a rendezvény lebonyolítása is gördülékenyen zajlott.

Az alábbi összeállításban három versenyző szólalt meg: a triplán első - és ezzel az Eb legsikeresebb sportolója címet elnyerő - Kovács Katalin, a két első helyével szintén százszázalékos teljesítményt nyújtó Belicza Béla, valamint mindhárom éremből egyet-egyet begyűjtő Fehérvári Vince, a Démász-Szegedi VE kajakosa.

- Hihetetlen, amit a közönség produkált - áradozott a szegedi hangulatról Kovács. - Szerintem még az 1998-as világbajnokság hangulatát is sikerült felülmúlni. Sokan mondják, hogy a futam közben nem érzékelték azt, ami a parton történt, de szerintem a víz sokkal inkább felerősítette a szurkolók hangját. Olyan erős volt a buzdítás, hogy normális körülmények között nehezen lett volna elviselhető, de akkor hatalmas erőt adott és biztosan hozzájárult ahhoz, hogy győzzek. Vasárnap délután már nem kellett vízre szállnom, így én is szurkolhattam a többieknek. Fantasztikus volt a hangulat a lelátókon, sokan odajöttek hozzám autogramot kérni, és kaptam kisebb ajándékokat is, de volt, aki egy nagy csokor vörös rózsát adott nekem. Megkockáztatom, még az olimpia után sem kaptam annyi gratulációt, mint az elmúlt néhány napban.

- Közvetlenül a futamok után, lehet, hogy a fáradtság miatt is, nem voltam képes igazán átérezni, hogy mennyire jó is volt ez az Európa-bajnokság - nyilatkozta a kenus Belicza. - Hétfőn azonban már teljesen ennek a néhány napnak a bűvöletében voltam és azóta is folyton ez jár a fejemben. Mivel én az 1998-as szegedi világbajnokságon is részt vettem, az ezerméteres négyes tagjaként aranyérmet nyertem, így sokat beszéltem a fiúknak arról, hogy milyen nagyszerű érzés hazai közönség előtt versenyezni. Azt hittem egyébként, mivel nekem már volt részem ilyen élményben, ezért ez az Európa-bajnokság nem lesz rám túl nagy hatással. Tévedtem, ehhez az érzéshez nem lehet hozzászokni. Soha nem fogom elfelejteni, amikor az ötszáz méteres döntőben az oroszok elhúztak előlünk, és a közönség az utolsó kétszáz méteren hangosan diktálta nekünk az ütemet. Ők húztak be minket az első helyre.

- A 200 méteres számok rajtja éppen a szurkolói tábor keménymagjának közelében volt, így mindig hangos buzdítás fogadott, amikor odaálltam a rajtgéphez - emlékezett vissza a szegedi Fehérvári. - Nagyon jólesett a biztatás, de azért nem bántam, mikor a rajt előtt elcsöndesedett a közönség, másképp ugyanis nehezen tudtam volna az indulásra koncentrálni. Futam közben semmit nem érzékeltem a szurkolók hangjából, de amikor Hegedűs Róberttel elsők lettünk, az ünneplés feledhetetlen volt. Mivel izgulós típus vagyok, ezért hiába lett volna alkalmam arra, hogy megnézzem a többiek versenyét, inkább még a tévét sem kapcsoltam be.

Délmagyarország 2002.07.26.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK