FONTOS


 

Már Athénra gondolnak

Keddhez napra pontosan két év múlva fellobban Athénban az olimpiai láng. A XXVIII. ötkarikás játékok 2004. augusztus 13-án kezdődnek, és 29-éig tartanak.

A 2000-es, Sydneyben lebonyolított olimpián a magyar aranyérmek felét, négyet a kajak-kenusok szereztek. Nem volt véletlen ez a produkció, hiszen az ötkarikás játékok újkori, 106 éves történetének legeredményesebb sportága a vízen lapátolóké.

- Három aranyérem reálisan benne van a leendő olimpiai csapatomban is - vállalkozott az athéni játékokra vonatkozó első esélylatolgatásra Angyal Zoltán, a kajak-kenusok szövetségi kapitánya.

Sydneyben a sikersportág képviselői a 12-ből 4 számban végeztek az élen, az akkori győzelmekhez képest a kapitány szerint annyi lehet a változás, hogy két év múlva a nők közül is felkapaszkodhat valaki a dobogó tetejére.

A közvetlen ötkarikás előkészületek megkezdésével egyébként bölcs előrelátással nem késlekedtek: már idén áprilisban megkeresték és meg is találták szálláshelyüket a belvárostól közel 40 kilométerre lévő szkiniai pálya közvetlen közelében.

- Olyan szállodában lakunk majd, ahonnan át lehet sétálni a rajthoz - jegyezte meg Angyal, hozzátéve: - Vadonatúj, most épülő létesítményről van szó, amit ha mód lesz rá, akkor kétszer is tesztelnünk kell.

A szakvezető napra pontos menetrenddel rendelkezik az elkövetkező két esztendőre. Azt külön meg sem említi - mert magától értetődik -, hogy a tucatnyi szám mindegyikében kell lennie magyar hajónak. A részvételi jogot elsősorban a 2003. szeptember 18-21. között az atlantai olimpia idejéről jól ismert gainesville-i Lanier-tavon sorra kerülő vb-n kell kiharcolni, de...

- Még nincs ugyan végleges döntés, jó esély van azonban arra, hogy a 2004. május végi szegedi nemzetközi verseny is biztosít majd lehetőséget olimpiai kvótaszerzésre - tájékoztat Angyal. - Remélem, magyar szempontból ennek már nem lesz jelentősége!

A szövetségi kapitány nem mondta ki, de több számban akár már most ki tudná jelölni az indulókat. Akad azonban néhány, amelyikben vannak kérdőjelek: ilyen a férfi K1 és K2 1000 méter, s bízik az ifjú, trónkövetelő kenupárosok feltűnésében is.

- Sydney bajnokai maradéktalanul élvezik a bizalmamat, s nem is nagyon várható, hogy meginogna a pozíciójuk - tette hozzá a szövetségi kapitány.

Két év ugyan hosszú idő, de Angyal nagyon határozottan fogalmaz egyik alapelvével kapcsolatban: az biztos, hogy egy-egy távon mindenki csak egyetlen számban rajtolhat!

Athéni hivatalos visszaigazolás még nincs, de várható, hogy a meleg és a közeli tenger felől fújó szél miatt a kajak-kenusok korán kelők lesznek, s versenyeiket reggel 8-tól rendezik majd.

Délmagyarország 2002.08.14.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK