FONTOS


 

Angyal Zoltán: magas a vb-mérce

A jövő hét végén rendezik a spanyolországi Sevillában a kajak-kenu világbajnokságot. Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint a válogatott magasra tette a szegedi Európa-bajnokságon a mércét.

A júliusi, szegedi Európa-bajnokságon tíz aranyérmet, és további medálokat szereztek a magyar kajak-kenusok. A vb előtt nagyon magasan van tehát a mérce, de ismerve a sportág hazai legjobbjait, bizton állíthatjuk, hogy a spanyol városban, ha nem is megismétlik, de megközelítik a Maty-éri produkciót.

Az elmúlt napok hideg, esős időjárása ugyan nem könnyítette meg a Dunavarsányban edző csapat munkáját, de nem okozott komolyabb fennakadásokat sem. Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint az elmúlt három hét nagyszerű alkalmat nyújtott arra, hogy a július 21-én példátlan sikerrel zárult Európa-bajnokság után újra formába lendüljenek a versenyzők. Az edzőtábor zárónapjaiban már a könnyített edzéseken volt a hangsúly, hogy kajakozóink és kenusaink pihenten utazhassanak a világbajnokság spanyolországi helyszínére. Az augusztus 29-én kezdődő viadalra augusztus 26-án, hétfőn reggel indul útnak a válogatott.

A kapitány úgy véli, a világbajnokság kiegyensúlyozottabb mezőnyében nehéz lesz megismételni a júliusi Eb nagyszerű sikerét. Ez érthető előrejelzés, hiszen a tíz aranyérmet, hét ezüstöt és két bronzot termő viadal minden idők legjobb szereplései közé tartozik. Kovács Katalin egyénisége, az 1000, illetve az 500 méteren induló női négyes, valamint a hosszabb távon rajtoló kenu kvartett ezen az eseményen is esélyes, hiszen a kontinensbajnokságon magabiztos győzelmet arattak. Azon számok esetében, amelyekben az Eb-n szoros verseny alakult ki, nehéz jósolgatni, hiszen századmásodpercek dönthetnek az aranyérem sorsáról.
Néhány egység kivételével egyébiránt nincs változás az Eb-n indult csapathoz képest. A válogatási szabályoknak megfelelően a női párosok 200 méteres számában ezúttal a szegedi Janics Natasa, valamint Dékány Kinga helyett a Paksy Tímea, Kovács Katalin duó, az ugyanezen a távon rajtoló kenu kettősök versenyében pedig a Malomsoki Sándor, Vasali László egység képviseli hazánkat a világbajnokságon. Változás az Eb-hez képest, hogy az 1000 méteres egyéni kajak számban Borhi Zsombor áll rajthoz a Démász kitűnősége, Storcz Botond helyett. Utóbbi sem marad azonban kihívások nélkül, hiszen oszlopos tagja az 1000 méteren induló négyesnek és az 500 méteren rajtoló párosnak is.

Természetesen a Démász-Szegedi VE kiválóságai közül ugyanazok utazhatnak a sevillai világeseményre, akik részt vettek a hazai Eb-n. Így Storcz és Janics mellett C2 ötszázon és ezren indul a Fürdök Gábor, Hüttner Csaba duó. A kétszáz méterek abszolút favoritja évek óta egyesben Fehérvári Vince, aki párosban klubtársával, Hegedűs Róberttel, valamint négyesben is eséllyel pályázik arra, hogy a hét mellé újabb vb-aranyérmeket szerezzen.

Mádi József, Délmagyarország 2002.08.24.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK