FONTOS


 

Lapátolás Zágrábban

Alig két héttel a nagy sikerű, szegedi felnőtt Európa-bajnokság után Zágrábban rendezik a junior és az ifjúsági kajak-kenusok kontinensviadalát.

A magyar küldöttség közel nyolcvan fővel utazott el a horvát fővárosba. A válogatottban több olyan versenyzőt is találhatunk, akik a felnőtt Eb-n, illetve korábban a legjobbak között már letették a névjegyüket. Ilyen például a női junior kajaknégyes Paksy, Móni, Keresztesi, Viski összeállításban, amely Szegeden első lett, vagy Kucsera Gábor, és Bethlenfalvi István, akik már több jó eredménnyel rendelkeznek.

A Démász-Szegedi VE-t éppen tíz versenyző képviseli. A junioroknál a kajakos Molnár Péter - akinek a válogatottnál és a klubjában is a szakági edzője Váradi Márton - a csepeli Siebel Lajossal párban a felnőtt válogatón mindössze alig egytized másodperccel kapott ki az Eb-n negyedik Veréb, Vereckei duótól. A szegedi, csepeli páros ötszázon és ezren startol, jó esélyekkel. A már említett Bethlenfalvival, valamint további két szolnokival, Baranyival és Borossal ül egy hajóba K4-ben Börcsök Balázs. A vezetéknevek kezdőbetűi alapján B-teamnek is nevezhető egység ezer méteren igyekszik a dobogóra érni. A tisztán szegediekből álló - pontosabban a hajóban ülő - Szélpál, Biczók, Almási, Pusztay négyes az utánpótlás mezőnyében már igen jól ismert csapata a nemzetközi viadaloknak. Tőlük ötszázon az aranyérem sem elképzelhetetlen. Az ifjúságiaknál a Démászból Sík Márton kap lehetőséget, mégpedig K4 500 méteren.

A szegedi kenus trióból, Kása Ferenc tanítványai közül, Joób Márton az ötszázas egyes mellett csapattársával, Vajda Attilával párban ezren is a hajóba térdel. A négyesek fél kilométeres távján Vajda mellett Kálmán Marcell kapott helyet a Démászból. Mindhárman sok utánpótláscsatát értek meg, amelyek zömét sikeresen vívták meg, ráadásul a felnőttek mezőnyében is egyre markánsabban követelnek maguknak helyet. Éppen ezért tőlük is dobogós szereplést várhatunk.

Az Európa-bajnokságon szombaton délután az ezer-, vasárnap délután az ötszáz méteres finálékat tartják.

Az esemény értékét mutatja, hogy a versenyt megtekinti Angyal Zoltán szövetségi kapitány, valamint Vaskúti István, a magyar szövetség szakmai alelnöke.

2002.08.05
- Tíz arannyal zártak a magyarok
- Molnár: aranydupla az Eb-n
2002.08.04
- Négy magyar arany ezren
2002.08.03
- Ezerszázalékos esélyek
2002.08.02
- Szegedi győzők is indulnak

Mádi József, Délmagyarország 2002.08.01.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK