FONTOS


 

A pénz a kötelező feladatokra elegendő
A kajak-kenunak ítélték a legtöbb támogatást


Harmincnyolc sportág közül 2002-ben a kajak-kenu kapja a legtöbb támogatást a Magyar Olimpiai Bizottságtól (MOB). A 100 millió forintos összeg megítélése nem volt meglepő, hiszen az eredményességi pontok tekintetében a kajak-kenusok 2001-ben is az első helyen végeztek.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke, aki a MOB-ban alelnöki funkciót tölt be, részese volt annak a komoly vitának, amely a támogatások megítélését megelőzte. Dr. Baráth Etele azt mondja, az eredményesség alapján a kajak-kenu akár még nagyobb összeget is kaphatott volna, az olimpiai bizottság azonban más sportágak évtizedes múltját és azok jövőbeni eredményeit is szem előtt tartotta, mikor az arányosabb, kiegyenlítettebb forráselosztás mellett döntött.

A 2001-ben kapott 80 millió forinthoz képest jelentősen emelkedett a MOB által nyújtott támogatás: a kajakosoknak idén több mint 100 millió forintot ítélt meg a testület. A kajak-kenu szövetség elnöke ugyanakkor emlékeztet arra, hogy a Nemzeti Sportszövetségtől a tavalyi 28 millió forintnál idén 10 millióval kevesebbet kapnak. Ha figyelembe vesszük az inflációt is, akkor kiderül, 2002-ben sem gazdálkodhatunk több központi pénzből, mint 2001-ben, teszi hozzá dr. Baráth Etele. Az egyéb források ugyanakkor lehetőséget teremtenek arra, hogy a kötelező programokat lebonyolítsuk, így idén remélhetőleg nem fog előfordulni, hogy a versenyzőknek kelljen fizetni az edzőtáborozások költségeinek egy részét, emlékeztet a szakszövetség elnöke a tavalyi feltételekre.

A kajak-kenu sportág szerencsés helyzetben van, hiszen a központi források mellett komoly szponzori háttérrel is rendelkezik, és emellett a sportminisztérium a legeredményesebb egyesületeknek is juttat közvetlen támogatást. A szakszövetség feladata többek között az, hogy a hozzá beérkező összegeket úgy továbbítsa a közel hatvan szakosztály felé, hogy figyelembe vegye azt is, mely klubok részesülnek a minisztériumi forrásokból, hangsúlyozza dr. Baráth Etele. A kajak-kenu ereje ugyanis egyebek mellett az egyesületi, szakmai háttérben rejlik, ezért fontos az igazságos, arányos sportfinanszírozás, mondja az MKKSZ elnöke.

MKKSZ, 2002.02.01.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK