FONTOS


 

Sári: az idei év a kísérletezésé
Délre költöznek a kajakosok és kenusok


Meleg vízi edzőtáborokba utaznak hazánk legsikeresebb sportágának képviselői. A férfi kajakosok az idei világbajnokság helyszínén, a spanyolországi Sevillában, a kenusok pedig az itáliai Sabaudiában táboroznak majd. Ezzel végérvényesen is megkezdődik a versenyszezonra való felkészülés utolsó szakasza: a vízi edzés.

A Sári Nándor és Séra Miklós vezette férfi kajakosok a Pulai Imre, Novák Ferenc kenukettőssel együtt március 17-én utaznak Spanyolországba. Sevilla egyik előnye az optimális időjárás, valamint az sem elhanyagolandó, hogy idén ez a város ad otthont a sportág világbajnokságának. Sári Nándor különösen fontosnak tartja, hogy versenyzői már előre megismerhessék a regatták helyszínét, bár mint mondja, idén biztosan más nemzetek válogatottjai is így lesznek ezzel, ezért könnyen lehet, hogy csúcsforgalom alakul ki a spanyol városban. A mesteredző ugyanakkor örül annak, hogy olyan helyre utaznak, ahol versenypálya található, ugyanis már az edzőtábor idején is pályaedzéseket fog tartani. Így nem csupán a kilométerek gyűjtése lesz a feladat, hanem az is, hogy kiderüljön, mely versenyző mely számban tud a leginkább teljesíteni. Sári Nándor nem titkolja, már Sevilla-ban új csapathajókat fog kipróbálni, és azt sem rejti véka alá, hogy ez a kísérletezés kikre vonatkozik: mindegyik versenyzőre. A legkülönbözőbb egységeket állítja majd össze, mozgásukat videóra rögzíti, kielemzi, végül a látottakat megbeszéli a sportolókkal. Így előfordulhat, hogy a versenyszezonban a Sári-csapatban megismert klasszisok más hajóban szállnak majd vízre, mint korábban. Edzőjük úgy tervezi, ez az év a kísérletezésé lesz, 2003 azonban már az olimpia, illetve a stabil egységek jegyében fog telni. Most viszont még találgatni sem érdemes, hogy a kajaksztárok - mint például Vereckei, Storcz, Kammerer vagy Horváth - melyik páros vagy négyes hajóban fognak rajthoz állni a nyári szezonban, ugyanis nagyon sok függ az edzőtáborban, valamint a válogatókon nyújtott teljesítménytől.

Kolonics György szerint idén mindenki Sevillát fogja megcélozni, úgyhogy ő örül annak, hogy csapatával a csendesebbnek ígérkező Sabaudiába utazik majd. Az indulás időpontja március 18., és a kétszeres olimpiai bajnok már várja, hogy Olaszországban legyenek, nemcsak a mediterrán időjárás miatt, hanem azért is, mert az edzőtáborban mód van arra, hogy valóban csak a munkára koncentráljon.

Kolonics most különösen fontosnak tartja az edzést, mert az utóbbi néhány hetet ? egy kerékpár-baleset miatt ? kénytelen volt kihagyni. Bízik benne, hogy a kényszerpihenő nem fog gondot okozni a további felkészülésben és idei eredményeiben, de igazi sportemberként hozzáteszi: ha kevésbé lesz sikeres, mint várná, akkor nem a balesettel fog mentegetőzni. Síkvízi kenubajnokunk egyébiránt a maratonistákkal fog együtt táborozni, és ott lesz az idén újra világversenyre készülő Fürdök, Hüttner kenupáros is, amely tavaly az olimpiai bajnok Pulai, Novák duót szorította maga mögé.

A sevillai és a sabaudiai csapatok is április 4-én érkeznek majd haza, onnantól kezdve magyar vizeken folytatják a felkészülést. Így csatlakoznak a Fábiánné Rozsnyói Katalin által irányított női válogatotthoz, amely a tavasszal át sem lépi az országhatárt. A tavaly (is) sikert sikerre halmozó lányok ugyanis itthon edzenek, ráadásul nem is akármilyen intenzitással, a március 18-án kezdődő dunavarsányi táborozás ugyanis májusban ér csak véget.

MKKSZ, 2002.03.08.

Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
KAJAK-KENU

LINKEK