FONTOS


 

Indul Szegeden az 5. kajak-kenu Európa-bajnokság

Szegeden tegnap este megnyitották a kajak-kenu Európa-bajnokságot. Ma az 1000 és 500 méteres számokban az előfutamokat rendezik meg. A 31 tagú magyar csapatban négy újonc van, a többiek valamennyien nyertek már érmet olimpián, vb-n vagy EB-n.

Furcsa dolog ez az Európa-bajnoki számozás. A Szeged melletti Maty-éri pályán a Mol 5. kajak-kenu Európa-bajnokság részvevői kezdik meg ma a küzdelmeket. A gyakorlatban viszont korábban már tizenegy hivatalos EB-t rendeztek, sőt még korábban további két nem hivatalost is. Az történt ugyanis, hogy 1924-ben megalakították a nem hivatalos nemzetközi szövetséget, amely 1933-ban, majd 1934-ben megrendezte az Európa-bajnokságot. Azt mondják, e nem hivatalos EB-k óriási sikere döntő szerepet játszott abban, hogy a NOB 1934-ben felvette a sportágat az olimpiák műsorába. A sportág hivatalos nemzetközi szövetsége aztán 1946-ban alakult meg, s ettől kezdve lettek hivatalosan is elismerve a nemzetközi versenyek.
A világbajnokságok beindulása után a nemzetközi szövetség 1957-ben kiírta az első hivatalos Európa-bajnokságot. Ekkor úgy döntöttek, hogy az egyik évben vb-t, a másikban EB-t rendeznek, kivéve az olimpiai esztendőket. Az EB és a vb mezőnye azokban az időkben gyakorlatilag ugyanaz volt, hiszen az öreg földrészen kívül nemigen jelentkeztek erős országok. Az Európa-bajnokságok ezen korszaka 1969-ig tartott, a nemzetközi szövetség ugyanis úgy döntött, hogy az olimpiákon kívüli években minden esztendőben megrendezi a világbajnokságot.
Később megalakult az európai szövetség, és 1997-re kiírta az Európa-bajnokságot. S mivel ez volt az új szövetség első hivatalos EB-je, a plovdivi viadalt, mindjárt el is látták az egyes sorszámmal. Így lett aztán a tizenkettedik szegedi EB-ből az ötödik.
A lényeg a magyarok számára, hogy az eddigi Európa-bajnokságokon már 48 aranyérmet nyertünk, így a mostani hazai viadalon minden bizonnyal meglesz a jubileumi, az ötvenedik is. Az még kérdéses, hogy szombaton, az 1000 méteres versenyeken, vagy a vasárnapi 500-as futamokig kell rá várnunk. Angyal Zoltán szövetségi kapitány hat-hét aranyéremre számít, ebből legalább háromra az olimpiai számokban. A korábbi gyakorlat azt mutatta, hogy a magyarok inkább az 500 és 200 méteres számokban érhetnek el jobb eredményeket. A kapitány és a versenyzők is azt mondják, az EB-ket általában nem számítják az év legfontosabb versenyének, hiszen az a világbajnokság, az idei esztendő azonban ebből a szempontból is kivétel. Hazai pályán ugyanis kötelező a jó szereplés, ezért, ha kimondva talán nem is, a gyakorlatban csaknem mindenki még a világbajnoki szereplésnél is fontosabb tartja a szegedit.
A magyar csapat hallatlanul erős, ezt bizonyítja, hogy a 31 fős csapatban a négy újoncon - Paksy Tímea, Janics Natasa, Keresztesi Alexandra és Gyökös Lajos - kívül mindenki nyert már érmet olimpián, Európa- vagy világbajnokságon. Sőt a többségük aranyérmet is. Ma délelőtt az 1000, délután az 500 méteres előfutamokat bonyolítják le. Néhány számban már a döntőbe jutást is ki lehet harcolni, másokban a középdöntőbe jutás a cél. A csapatvezetők szerint ezt az akadályt minden egységünknek sikerrel kell vennie.

Az EB magyar szereplői:
  • 1000 méter: K1: Storcz Botond, K2: Vereckei Ákos, Veréb Krisztián, K4: Kammerer Zoltán, Storcz, Kökény Roland, Horváth Gábor, C1: Kolonics György, C2: Hüttner Csaba, Fürdök Gábor, C4: Novák Ferenc, Iván Gábor, Belicza Béla, Kozmann György, NK1: Kovács Katalin, NK2: Szabó Szilvia, Bóta Kinga, NK4: Paksy Tímea, Móni Katalin, Keresztesi Alexandra, Viski Erzsébet.
  • 500 méter: K1: Vereckei, K2: Kammerer, Storcz, K4: Gyökös Lajos, Kökény, Borhi Zsombor, Hegedűs Róbert, C1: Kolonics, C2: Hüttner, Fürdök, C4: Malomsoki Sándor, Iván, Belicza, Kozmann, NK1 Kovács, NK2: Szabó, Bóta, NK4: Kovács, Szabó, Viski, Bóta.
  • 200 méter: K1: Fehérvári Vince, K2: Fehérvári, Hegedűs, K4: Fehérvári, Beé István, Horváth, Hegedűs, C1: Malomsoki, C2: Buzál Miklós, Végh Attila, C4: Malomsoki, Vasali, Kolonics, Iván, NK1: Janics Natasa, NK2: Dékány Kinga, Janics, NK4: Paksy, Szabó, Bóta, Janics.

    Faludi Gábor, Magyar Hírlap 2002.07.18.

  • Kőbán Rita Kajak-kenu Eb, Szeged 2002
    KAJAK-KENU

    LINKEK